Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Billig superkamera

Av / 2012-08-26 - 09:46
Billig superkamera

Om man inte behöver utbytbar optik, men gillar mycket zoom, är Pentax X-5 ett intressant alternativ. Även om den ser ut som en spegelreflex är den en kompaktkamera. X-5 är nämligen mycket mindre, ändå har Pentax fått plats med en 26x zoom – från 22,3 mm vidvinkel till 580 mm tele. Det betyder att man får med hela landskapet i bilden och samtidigt kan zooma in så mycket att man får med detaljer långt borta.

Som om 26 x optisk zoom inte vore nog kan X-5 zooma in digitalt till svindlande 4174 mm! Funktionen kallas Intelligent Zoom och förstorar digitalt 187,2 gånger brännvidden

X-5 har LCD-sökare och vridbar LCD-skärm samt en 16-megapixlars bakgrundsbelyst CMOS-bildsensor. Inte ovanligt för en kompaktkamera, och med mycket mindre yta än i en spegelreflexkamera.

Pentax-kameran kan filma video i full HD-kvalitet (1080p/30), precis om systemkameror kan, och har digital och mekanisk bildstabilisator som fungerar även när man filmar.

X-5 kan gå på vanliga AA-batterier och uppladdningsbara batterier och för ynka 2 300 kronor måste vi medge att den verkar vara ett riktigt fynd.

pentax.se

se

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Världens coolaste analoga snabbkamera?

Nikon Z9 får nya funktioner

Seriös fotoutrustning från Leica

Gammalt filmformat får en renässans

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen