Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Bättre och dyrare GoPro

Nya actionkameran Hero6 är bättre – och dyrare. Dessutom kommer 360-kameran Fusion och nya funktioner till drönaren Karma.

Av / 2017-10-03 - 08:18
Bättre och dyrare GoPro

I slutet av förra veckan lanserade GoPro det nya actionflaggskeppet Hero6 Black Action, plus en 360-kamera och nya funktioner till Karma-drönaren. Vi var på plats.

Läs också: Vi testar 3 actionkameror

GoPro Hero6 Black – actionflaggskeppet
När förra årets Hero5 Black kom hade den ett par nya funktioner som föregångaren Hero4 saknade – bland annat inbyggd skärm, röststyrning och vattentäthet utan undervattenshus – men bildkvaliteten var identisk. De som hade hoppats på att kameran skulle få Ultra HD-upplösning med 50 eller 60 bilder per sekund blev besvikna.

GoPro Hero6 Black har äntligen fått högre bildkvalitet, inklusive 4K med upp till 60 bilder per sekund. Foto: GoPro
GoPro Hero6 Black har äntligen fått högre bildkvalitet, inklusive 4K med upp till 60 bilder per sekund. Foto: GoPro

 

Men nu är Hero6 Black här och äntligen får vi vad många har velat ha: 4K Ultra HD-upplösning med upp till 60 bilder per sekund! Full HD-upplösning går dessutom att filma med 240 bilder per sekund, vilket ger nya möjligheter för slowmotion-filmer. En annan nyhet är elektronisk bildstabilisering för 4K-video (fast inte i 50/60p). För att åstadkomma detta har GoPro utvecklat en egen processor som heter GP1. Den påstås vara dubbelt så kraftfull som föregångaren.

Läs också: Vi testar gimbals för actionkameror

Hero6 har snabbare omställning från mörka till ljusa omgivningar, så när man kommer ut i solljuset från en mörk grotta bränner inte bilden ut i flera sekunder som med Hero5.

GoPro Hero6 är vattentät även utan undervattenshus, men ett universalhus ingår. Foto: GoPro
GoPro Hero6 är vattentät även utan undervattenshus, men ett universalhus ingår. Foto: GoPro

 

Hero6 har också fått en ny QuikStories-funktion, som enkelt och automatiskt klipper ihop filmsnuttar till en video med passande musik. Kameran använder sin sensor och artificiell intelligens för att hitta filmens höjdpunkter och sätter sedan ihop de bästa actionscenerna. Att överföra video från kameran till mobiltelefonen går tre gånger snabbare än tidigare, tack vare stöd för 5 GHz-överföring.

Med hjälp av pekskärmen är det enkelt att ställa in 4K 60p. Foto: Geir Gråbein Nordby
Med hjälp av pekskärmen är det enkelt att ställa in 4K 60p. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Tyvärr har priset gått upp med 33 procent, Hero6 har fått ett riktpris på 5 800 kronor. Det går dock fortfarande att köpa Hero5 Black för strax under 4 000 kronor. Hero6 verkar alltså inte vara en efterträdare till Hero5, utan en ny topmmodell.

GoPro Hero6 Black filmar video i hög kvalitet. Vartenda ord i denna artikel syns tydligt på skärmen. Foto: Geir Gråbein Nordby
GoPro Hero6 Black filmar video i hög kvalitet. Vartenda ord i denna artikel syns tydligt på skärmen. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Ser bra ut
Vi har fått in den nya kameran för test och det lilla vi har hunnit titta på hittills ser bra ut. Men tänk på att 4K-video med 50 bilder per sekund är en svår uppgift för alla grafikkort. Undertecknades GeForce GTX 780 med 3 GB videominne klarar inte av att spela upp filmerna med helt jämna rörelser, vare sig genom VLC eller Windows Media Player. Men bilden är skarp och har naturliga färger som inte är övermättade, och i normalt dagsljus ser det helt klart bra ut.

Bilden är skarp och de neutrala, inte övermättade färgerna är en bra utgångspunkt för efterproduktionen. Foto: Geir Gråbein Nordby
Bilden är skarp och de neutrala, inte övermättade färgerna är en bra utgångspunkt för efterproduktionen. Foto: Geir Gråbein Nordby

 

Vi ser fram emot att studera den nya actionkameran närmare!

360-graders video
En överraskning var att GoPro avslöjande en ny 360-kamera, Fusion. I själva verket är det två kameror med var sin fisheye-lins som tillsammans fångar upp sfärisk video i 5,2K-upplösning. Det motsvarar 18 megapixlar och behövs eftersom kameran spelar in en 360-graders klotformad bild och sträcker den så att den passar en fyrkantig yta. När man sedan spelar upp filmen ser man ett beskuret utsnitt, med mycket lägre upplösning.

 360-kameran GoPro Fusion ger spännande möjligheter. Foto: GoPro
360-kameran GoPro Fusion ger spännande möjligheter. Foto: GoPro

 

Fusion är precis som Hero6 vattentät och kan dessutom monteras på Karma-drönaren och filma virtuella verklighetsvideor från luften.

Förutom att filma 360-videoklipp har Fusion en funktion som heter OverCapture. Med den kan man välja ut ett rörligt utsnitt under efterproduktionen, till exempel kan man låta utsnittet följa en skejtare eller cyklist, och allt visas sedan som en video där det verkar som om personen har en kamera som följer honom eller henne. I själva verket har kameran stått på samma ställe hela tiden, men eftersom den filmar 360 grader ger den nya möjligheter.

Som GoPros grundare Nick Woodman uttryckte det på lanseringen:

– Om Fusion är gjord för att föreviga allt runtomkring dig så är OverCapture gjord för att enbart föreviga perspektivet som du vill ha som en normal video.

Om du tycker att Hero6 har en väl tilltagen prislapp så får du lägga ännu lite mer för Fusion. Förväntat pris är 700 dollar och med tanke på att Hero6 kostar 500 dollar så räknar vi med ett pris kring 8 000 kronor när Fusion dyker upp i butikerna i december.

GoPro Karma har äntligen Follow Me-funktion där drönaren följer användaren och tar ”selfie”-videor från luften. Foto: GoPro
GoPro Karma har äntligen Follow Me-funktion där drönaren följer användaren och tar ”selfie”-videor från luften. Foto: GoPro

 

Drönaren kan filma uppåt
Slutligen avslöjade GoPro en del uppdateringar till drönaren Karma. För det första får den äntligen en följa efter-funktion som gör att den kan hänga med användaren och ta ”selfies” från luften. Den kan följa efter och filma bakifrån eller låsa perspektivet framifrån eller snett framifrån, så att den alltid filmar från exakt samma håll även om användaren susar ner för slalombacken eller cykelspåret! Häftigt!

Karma blir dessutom den första i sitt slag att kunna filma 30 grader uppåt. Det betyder att den till exempel kan flyga lågt genom en skog och tiltas uppåt så att man kan filma trädtopparna.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Ljud & Bild
Rulla till toppen