Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Bättre autofokus – gratis

Snart kommer en uppdatering till Fujifilm X-T1 som ger kameran bättre autofokus, i synnerhet rörliga motiv och i dåligt ljus.

Skrivet av / 2015-05-12 - 10:18
Bättre autofokus – gratis

Bäst av allt är att uppdateringen är gratis och kommer som en ny firmware-version till alla ägare av Fujifilm X-T1. Så alla som redan har, eller funderar på att köpa, en X-T1 eller X-T1 GS får en snabbare kamera i slutet av juni.

Läs vårt test av Fujifilm X-T1.

X-T1 är en av marknadens bästa kompakta systemkameror, mycket på grund av en lyckad layout av knappar och reglage som gör den oerhört användarvänlig. Men också på grund av att bildsensorn levererar en extremt hög bildkvalitet.

Nu kommer alltså snart version 4.00 av programvaran, vilket innebär ansiktsigenkänning med ögonigenkänning och valfria fokuspunkter, även i grupper eller zoner som kan flyttas runt i sökaren.

XT1-fw4-AF

Här är översikt över ändringarna i 4.00-versionen, från Fujifilms pressmeddelande:

 1. Autofokusläget ”enskild punkt” kompletteras med nyutvecklade ”zon” och ”bred/spårning” som båda använder 77 autofokuspunkter (49 punkter i läget ”enskild punkt”) över ett större område för att avsevärt förbättra kamerans förmåga att fånga rörliga motiv.

 

 1. Med inställningen ”zon” går det att välja mellan tre stycken olika storlekar (3×3, 5×3 eller 5×5) för fokusområdet och i kombination med kontinuerlig autofokus följer fokuseringen effektivt med motivet inom den valda zonen. I läget ”bred/spårning” identifieras och spåras motivet automatiskt av de 77 fokuspunkterna vilket gör det möjligt att bibehålla fokus på ett motiv som rör sig vertikalt, horisontellt och fram och tillbaka.

 

 1. Autofokushastigheten under sämre ljusförhållanden har förbättras tack vare att bildsensorns fasdetektionspixlar nu fungerar ner till 0,5 EV (tidigare 2,5 EV) och i läget ”enskild punkt” delas nu fokusområdet in i mindre delar för att med större noggrannhet kunna bestämma avståndet till motivet.

 

 1. Funktionen ”ögondetektion” som automatiskt upptäcker och fokuserar på ögon gör det enklare att fotografera porträtt med stor bländaröppning.

  5. Med uppdateringen växlar kameran automatiskt till makroläge med bibehållen autofokushastighet. Man behöver alltså inte längre slå på makro-läget och kan istället tilldela den knappen en annan funktion.

 

 1. Algoritmen för autofokus under videoinspelning har optimerats och blivit smidigare och mer naturlig.

 

 1. Med slutartidshjulet inställt på ”T” och slutartyp på ”mekanisk + elektronisk” går det nu att med hjälp av det främre inmatningshjulet välja mellan samtliga slutartider (30-1 / 32000sec)

 

 1. Exponeringskompensationen fungerar i manuellt läge med ISO inställt på ”auto”.

 

 1. Linjerna i kamerans rutnät (slås på under ”skärminställning”) har förfinats för att göra det enklare att se motivet.

 

 1. För att undvika förvirring har ”tyst läge” döpts om till ”ljud & blixt av”

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Kompakt superzoom för fullformat

Får efterlängtade uppdateringar

Liten kameraväska med gott om utrymme

Snabbare och mer användbart flaggskepp

Kompakt 100 Mp kamera från Hasselblad

Lovar bättre ljud på upp till 250 meters avstånd

Kompakt och lätt makroobjektiv för Lumix-kameror

Belkin vill revolutionera "selfie-videorna"

Kolla in vad Kodak har gjort här

Utvecklad tillsammans med Leica

Kamera som tål tuffa tag

Sensationell kamera

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen