Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Årets bästa kameror

Kamerorna har aldrig varit bättre än de är nu. Men det har blivit svårare att välja också. Låt oss hjälpa dig.

Av / 2017-11-02 - 11:48
Årets bästa kameror

Den största skillnaden mellan mobilen och en riktig kamera är man knäpper bilder med den ena och fotograferar med andra. Och det finns fler skillnader. Den mest väsentliga är att kameran ger en överlägsen bildkvalitet. Men den är dessutom mer flexibel tack vare zoom, bildstabilisator, avancerad ljusmätning och autofokus.

De bästa kompaktkamerorna har mycket större bildsensorer och bättre optik än mobiltelefonen. De ger därför skarpare bilder med mindre brus och har dessutom zoom som uppskattad bonus.

Kompakta systemkameror har samma egenskaper som spegelreflexer, fast allt är inpackat i mindre kamerahus med mer kompakt optik och elektronisk sökare. Många av dem är till och med snabbare än spegelreflexer – och i en del fall betydligt mer avancerade. Det här är kameratypen för alla som uppskattar något som är mindre bära runt på, utan att kompromissa med bildkvaliteten.

Den traditionella spegelreflexen är fortfarande populär. Bra batteritid, perfekt ergonomi och ett enormt utbud av optik och tillbehör är precis vad många fotografer vill ha. Då gör det inget att kamerorna är större och tyngre.

 

ÅRETS BÄSTA OBJEKTIV

Olympus M.Zuiko Digital 12-100mm 4,0 ED IS Pro

Pris: 13 000 kr
Webb: olympus.se
Betyg: 6

 

Komplett resezoom

Olympus zoomobjektiv har alla egenskaper man behöver – och prestanda som motiverar priset. Även när man tar med priset i beräkningen är Olympus 12–100 mm/f4 värt pengarna, och mer därtill. Eftersom den optiska kvaliteten, den mekaniska kvaliteten och inte minst den tekniska kvaliteten på bilderna håller högsta klass. Det är mer än tillräckligt bra för att många fotografer tryggt kan lämna de andra objektiven hemma och åka på jobb eller semester med bara ett

Läs hela testet av Olympus M.Zuiko Digital 12-100mm 4,0 ED IS Pro

 

 

 

ÅRETS BÄSTA KOMPAKTKAMERA

Sony Cyber-shot RX100 V

Pris: 10 000 kr
Webb: sony.se
Betyg: 5

Blixtsnabb lyxkamera

Det här är en perfekt kamera för de som vill ha något litet och diskret som slinker ner i fickan och som levererar hög bildkvalitet i de flesta situationer. Den passar lika bra till resor som till porträtt och är en ypperlig semesterkamera – och utmärkt till sport och action. Det beror på att Sony har gett den en vansinnig bildhastighet på 24 bilder/s i full upplösning och med fokus i varje exponering. Bild- och framför allt videokvaliteten i 4K är inte sämre än någon av konkurrenterna.

Läs hela testet av Sony Cyber-shot RX100 V

 

 

 

ÅRETS BÄSTA SYSTEMKAMERA

Fujifilm X-T20

Pris: 12 000 kr
Webb: fujifilm.se
Betyg: 5

Den bästa avancerade systemkameran

X-T20 kombinerar beskedliga mått och låg vikt med klassisk skötsel à la spegelreflex. Så att alla ska trivas med den lilla kameran. Fujifilm X-T20 är en ypperlig resekamera. Storleken påverkar inte det faktum att tekniska prestanda är i nivå med mycket större och dyrare kameror. I likhet med Olympus PEN-F är det kul att knäppa bilder med X-T20 eftersom den alltid jobbar tillsammans med fotografen. Den passar egentligen lika bra för nybörjare som för erfarna fotografer.

Läs hela testet av Fujifilm X-T20

 

 

 

ÅRETS BÄSTA AVANCERADE SYSTEMKAMERA

Panasonic Lumix DMC-GH5

Pris: 21 500 kr
Webb: panasonic.se
Betyg: 6

Banbrytande proffskamera

Panasonics grymmaste kamera är inte för vem som helst – men så är den inte vilken kamera som helst heller. Lumix GH5 har en inbyggd femaxlars bildstabilisator som arbetar i tandem med en optisk bildstabilisator, 6K-stillbilder från 30 fps-video med 18 megapixlar, 4K-stillbilder från 60 fps, 4K-video samplad från alla fotosensorer (ger högre filkvalitet), 10-bitars video internt (finare graderingar), automatisk ljuskänslighet (ISO) med video, HDMI-kontakt av fullstorlek och en stor elektronisk sökare med 3,68 Mp-upplösning.

Läs hela testet av Panasonic Lumix DMC-GH5

 

 

ÅRETS BÄSTA PROFFSKAMERA

Nikon D850

Pris: 39 300 kr
Webb: nikon.se
Betyg: 6

Nikons bästa

Nikons allra bästa kamera är också den bästa i sin klass. Den är nästan lika snabb som de allra grymmaste proffskamerorna, med en hastighet av sju bilder i sekunden. Eller 9/s om man använder batterigreppet som hör till. Det är helt enkelt sensationellt snabbt för en kamera med 45,7-megapixlars fullformatsensor. Bildkvaliteten utmärker sig med extrem upplösning. D850 är ett kostsamt redskap, även för yrkesfotografer, men för dem som tillhör målgruppen för en blixtsnabb kamera med extrema funktioner finns det knappast någon bättre spegelreflex där ute.

Läs hela testet av Nikon D850

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Superzoom som klarar allt

Nya versioner av en av våra favoriter

Ljud & Bild
Rulla till toppen