TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Actionkamera eller resekamera

Panasonic har förnyat två av sina bästa kompaktkameror. Den ena är en vattentät tuffing, den andra ett förträffligt sällskap att ha med sig på resan.

forfatter
Publicerad 2012-02-05 - 21:39

Panasonics små Lumix TZ-modeller är några av våra favoriter. Med superbra videokvalitet, fina stillbilder och mycket zoom har de alltid varit fina resekameror.

Den utgående testvinnaren TZ20 ersätts nu av en förbättrad TZ30. 20x zoom från 24 till 480 mm innebär att den klarar allt mellan bred vidvinkel och seriös tele.


TZ30 har 14 megapixlar, integrerad bildstabilisator, GPS som registrerar var bilderna tas samt videofilmning i full 1080-HD.


Kameran kan ta bildserier med 10 bilder i en hastighet av 5 bilder/s och på baksidan sitter en 3-tums pekskärm. Där kan man välja fokuspunkt, zooma och ta bilder med fingret.


Vatten- och stötsäkra Lumix FT4 efterträder FT3 som vi testade i somras. Även här får man integrerad GPS, men också en kart-DVD som kan läggas upp på datorn och förbättra geotaggningen.

Men inte nog med det. FT4 har barometer, kompass och höjdmätare, så att man kan läsa av det mesta annat också.

Kameran finns i flera färger, filmar video i full-HD (1080) och har 4,6x zoom från 28 till 128 mm. Bildsensorn har 12 megapixlars upplösning.

FT4 är också vattentät och tål hela 12 meters djup. Och fritt fall från två meter.


Både Lumix TZ30 och Lumix FT4 släpps i mars, men priserna har Panasonic inte sagt något om.

panasonic.se

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nya Canon-kameror till semestern Två nya kompakta systemkameror och två nya zoomobjektiv.
Ljusstark supervidvinkel 18 mm brännvidd gör att Panasonic Leica-objektivet fångar ännu mer av motivet.
Avancerad minidrönare flyger var som helst DJI Mini 3 Pro har fullvuxna funktioner, men är så liten att den flyger under radarn för drönarreglerna.
Proffskamera med unik funktion Canon EOS R3 har en unik funktion och allt en flaggskeppskamera behöver, utom två saker.
Ljusstark och förbättrad zoom från Sony Lägre vikt och högre prestanda är nyckelorden för Sony FE 24-70mm F2.8 GM II.
5 tips: Så tar du bättre bilder i påsk Solens värmande strålar är inte alltid fotografens bästa vänner. Här får du lära dig hur du undviker dem – och fyra andra saker som förstör dina bilder.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend