Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Byt ut laptopen – köp surfplatta i stället

Äntligen kan en iPad ersätta en bärbar dator. Man måste bara välja rätt version.

Av / 2017-09-06 - 16:26
Byt ut laptopen – köp surfplatta i stället

För de flesta är en surfplatta en stor skärm full av kul underhållning.

Ungarna spelar, tittar på sina YouTube-hjältar och de vuxna hänger med i Netflix-serier, letar efter recept – kort sagt: allt möjligt som är opraktiskt att göra med mobilen.

För många är iPaden också ett behändigt alternativ till den bärbara datorn. Men den har haft sina klara begränsningar. Ända tills nu. Apples senaste iPad Pro-generation har blivit så snabb att den faktiskt kan utföra många av de uppgifter man tidigare har behövt en dator för att göra. Äldre iPadar passade egentligen bäst för att titta på bilder, men nu kan man använda surfplattan till tyngre uppgifter. Till exempel bild- och videoredigering.

Den är inte bara märkbart snabbare än den förra Pro-generationen, skärmen är också bättre och visar mer korrekta färger.

iPad Pro finns i två skärmstorlekar. Precis som förut. Men den minsta av dem har fått en större 10,5-tums skärm. Den stora har fortfarande en 12,9-tums, men båda skärmarna är mycket bättre än den förra generationen.

Nu är Pro-modellerna faktiskt utmärkta redskap för yrkesfotografer och amatörer som vill ha ett lättare och smidigare alternativ till laptopen. Med en jättebonus: exakt retuschering med Apple Pencil direkt på den nya skärmen.

Sida vid sida

I vårt test av 2017-generationen av iPad Pro visade mätningarna att den är snabbare än en MacBook Pro på flera områden!

Själv har jag använt en iPad för enkel fotoredigering ända sedan den andra generationen. Den och senare iPadar har alltid hängt med i fotoväskan, tillsammans med en minneskortadapter. Men det är först nu jag kan lämna MacBooken hemma.

Här får du reda på varför

Lägger man den nya Pro-modellen bredvid den vanliga 9,7-tums iPaden och den förra generationens iPad Pro så ser man två saker direkt. Skärmen är större och mer ljusstark. Den stöder också DCI-P3-färgrymd som ger ett större färgdjup. Vilket passar särskilt bra när man redigerar fotografier.

Skärmen har också fått dubbelt så snabb uppdateringshastighet (120 Hz) och, enligt Apple, 40 procent snabbare grafik. Tillsammans med en märkbart bättre hastighet och kapacitet för upp till 512 GB lagring är iPad Pro mer än en leksak. Den är ett utmärkt verktyg för proffs och amatörfotografer.

Lightning-kontakten stöder numera USB 3, som gör bildöverföringen mycket snabbare än tidigare.

Prestanda i praktiken

Med Apples Smart Keyboard och en Apple Pencil behöver man bara installera en foto-app som man gillar, sedan kan man sätta igång.

Jag har testat Pro-modellen med Adobe Photoshop Lightroom för iOS, Pixelmator och Affinity Photo. Alla stöder Apple Pencil, så att man kan retuschera bilder på ett helt nytt sätt, jämfört med en dator.

Den nya skärmen är mycket bättre att använda pennan med. Det finns ingen fördröjning längre – åtminstone ingen märkbar – och den tryckkänsliga pennan ger mycket noggranna streck. Ända ner till bredden på ett hårstrå.

Det innebär att man kan ta bort hår i porträtt, sudda bort fläckar, dämpa kontrast och göra ren och skär sminkning, allt är rena barnleken. För att arbeta lika exakt i Photoshop på en dator behöver man en avancerad ritplatta.

Bäst med Apple Pencil

Efter ett tag använde jag knappt fingrarna längre. Pennan blev en förlängning av handen och hjärnan och det enda jag använde fingrarna till var att förstora och förminska bilderna när det behövdes.

Skärmen har en fantastisk färgåtergivning. Man ser otroligt tydligt små ändringar man gör när man till exempel redigerar porträtt. Att ladda in bilder från albumet till appen går mycket snabbare och man behöver inte vänta på att ändringar visas på skärmen. Det sker omedelbart.

I våra mätningar slår en ny MacBook en iPad Pro – men bara nätt och jämnt – i ren processorkraft. I praktiken är skillnaden inte så stor att den märks. När det gäller grafikprestanda går segern till iPaden. Det har aldrig hänt förut i våra tester och säger en hel del om hur kraftfull 2017-generationen av iPad Pro faktiskt är.

Vår åsikt

Priset är den största nackdelen. Väljer man en fullfjädrad 10,5-tums iPad Pro med wifi, SIM-kort och 512 GB lagringsutrymme – och lägger till Smart Keyboard och Apple Pencil – så kostar den nästan lika mycket som en MacBook Pro. Väljer man 12,9-tummaren med samma utrustning så blir det ännu dyrare.

För somliga är en MacBook Pro eller en motsvarande Windows-dator ändå ett mer praktiskt alternativ, men månaderna med den senaste iPad Pro-generationen visar att den mycket väl passar till krävande uppgifter. I en del fall är den faktiskt ett bättre alternativ.

quote

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture6
<
>
Lite mer färg på läppstiftet är en barnlek att fixa med iPad Pro. Här med Pixelmator och Apple Pencil, det går att lägga dragen helt perfekt på läpparna.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Se Canons flaggskeppskamera

Här kan du spara mycket pengar

Äntligen kommer det mer optik för Canon

Kraftfull retroblixt

DJI ger manuella objektiv autofokus

Professionell video på iPhone

Ljusstark och kompakt zoom

Först med 8K-video

Flexibel monopod

Panasonic uppgraderar Lumix S5IIX

Flyg drönare med sticka och glasögon

Ljusstarkt och lätt 50 mm

Rulla till toppen