Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

Sony lovar överlägsen video- och ljudkvalitet med strömningstjänsten Bravia Core.

För första gången kan du strömma video i nästan förlustfri UHD Blu-ray-kvalitet. Men långt ifrån alla får tillgång till tjänsten.
Bravia Core

Sony lanserar streamingtjänsten Bravia Core i samarbete med Sony Pictures Entertainment. Med andra ord har ett av de riktigt stora filmbolagen fått sin egen tjänst efter fyra års grunnande på hur man kan ge användaren hemma de absolut bästa filmupplevelserna.

Sony Bravia Core använder så kallad Pure Stream-teknik, som ligger så nära förlustfri kvalitet man kan komma med strömmat innehåll. Med en videoström på upp till 80 Mbit/s lovar Sony oss en bild som har ”nära exakt kvalitet motsvarande UHD BD”.

Utbud och tillgång

Till att börja med kan användare bläddra i ett bibliotek med cirka 300 filmtitlar. I pressmeddelandet nämns Venom, Pelle kanin, Ghostbusters, Blade Runner 2049 och Jumanji: The Next Level. Låt oss hoppas att det finns lite mer rafflande titlar också.

Bravia Core ska också ge tillgång till den största IMAX Enhanced-filmsamlingen ”för en fängslande tittarupplevelse hemma. Samlingen är optimerad för BRAVIA XR och ger IMAX remastered picture och omslutande ljud från DTS.” Fler än 50 IMAX-filmer har remastrerats och ”ger den mest naturtrogna bilden och det bästa ljudet på en BRAVIA XR-TV”.

Men alla kan inte använda tjänsten. Långt ifrån. Man måste äga en helt ny premium-TV från Sony från 2021. Alla andra kan bara glömma Bravia Core.

Annons

Det är lite komplicerat. Om du äger en A90J OLED-TV eller en Z9J LCD 8K-TV får du 10 krediter, så att du kan välja tio titlar som du laddar ner och äger. Andra Bravia XR-modeller ger fem krediter. Dessutom kan du abonnera på Bravia Core för att strömma vad du vill när du vill. Då får du en 24-månaders gratis prenumeration om du äger en av de dyra Z9J- eller A90J-modellerna, medan andra får 12 månader. Efter detta måste du betala, men hur mycket framgår inte.

Bravia Core är en udda tjänst

Det är ingen tvekan om att Sony Bravia Core är en annorlunda strömningstjänst, som riktar till mot en extremt smal kundgrupp. Nämligen de som äger en helt ny Sony-TV. Om du har en TV från 2019, oavsett pris och kvalitetsnivå, får du inte vara med i klubben. Bravia Core är alltså ett passande namn, eftersom bara kärnkunderna får vara med.

Med andra ord är detta inte en strömningstjänst som ska ge Netflix & Co hård konkurrens. Snarare får vi betrakta det som ett sätt som gör att Sony kan se till att deras egna TV-kunder kan få uppleva sina filmtitlar på bästa möjliga sätt. Vi tror också att en stor anledning till att kunder med äldre TV-apparater inte får tillgång är att Sony i år har bytt till Google TV-plattformen, medan äldre modeller använder Android TV. Sony kanske inte tycker att det är värt att utveckla en egen smart-TV-app till en plattform de håller på att överge.

Hur som helst är det en mycket liten andel TV-användare som kommer att kunna utnyttja den här tjänsten. Åtminstone till en början.

Läs hela pressmeddelandet här.

Annons

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.