Search
Generic filters

Oscarsvinnande dokumentär om hedersmord

A Girl In The River: The Price of Forgiveness har premiär på HBO på internationella kvinnodagen.

8 mars är premiärdatum för den oscarsbelönade kortdokumentären om hedersmord och en ung pakistansk kvinnas kamp för rättvisa.

Regissör Sharmeen Obaid-Chinoy var den första pakistaniern som belönades med en Oscar. Hon vann den för sin gripende ”Saving Face” (2012) som handlar om offer för syraattacker i Pakistan. Under årets Oscarsutdeling i söndags vann hon i samma kategori en gång till, denna gång för ”A Girl in The River: The Price of Forgiveness”.

Kortdokumentären visas på HBO Nordic på internationella kvinnodagen 8 mars.

I Pakistan mördas varje år fler än 1 000 kvinnor för att ha ”dragit vanära” över sina familjer. Familjerna pressas ofta att förlåta och frikänna gärningsmännen, som sedan släpps ut i samhället igen. ”A Girl in The River: The Price of Forgiveness” skildrar de komplicerade förhållanden som kvinnor i Pakiston tvingas leva under, och berättar om familjära och kvinnors rättigheter.

I provinsen Punjab i Pakistan blir ett ungt par förälskat och bestämmer sig för att gifta sig. 18-åriga Saba och 21-årige Qaiser har känt varandra i fyra år och Sabas familj är med på förberedelserna inför bröllopet. Men Sabas farbror är emot bröllopet eftersom Qaisers familj tillhör en lägre klass, och det slutar med att resten av familjen förbjuder bröllopet. Saba och Qaiser trotsar familjen och gifter sig ändå på det lokala rådhuset.

GIRL_IN_RIVER_022-990x505 GIRL_IN_RIVER_005-990x505
<
>
A Girl In The River: The Price of Forgiveness

Bara ett par timmar efter bröllopet hämtas Saba av sin far och farbror och förs till en flodbank. Där blir hon misshandlad, skjuten och lämnad för att dö eftersom hon ”vanärat” familjen.

Som genom ett mirakel överlever Saba och hennes far och farbror fängslas för mordförsök. Men hon känner sig tvingad av samhället att förlåta sina släktingar så att de kan gå fria och försörja sina familjer. Eftersom pakistansk lag tillåter att offrets familj kan förlåta mördare, som då slipper straff, går tusentals brottslingar fria varje år.

A-Girl-In-the-River-The-Price-of-Forgiveness.Sub_.03_001-990x505 A-Girl-In-the-River-The-Price-of-Forgiveness.Sub_.01_001-990x505
<
>
A Girl In The River: The Price of Forgiveness

Med filmen ”Saving Face” och nu senaste med ”A Girl in The River” har regissör Sharmeen Obaid-Chinoy satt sökarljuset på orättvisor som begås mot kvinnor i hemladet. Filmen har haft stor effekt – efter att ha Obaid-Chinoys film uttalade sig statsminister Nawaz Sharif nyligen och sade att myndigheterna har ett särskilt ansvar för att få slut på ”ondskefulla” hedersmord.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Nu är det officiellt. Om tre veckor lanserar OnePlus sin nästa mobil.
  I dag släpper Netflix trailern till deras första norska originalfilm: Kadaver
  Med Netatmo Smart Videodörrklocka kan du se vem som ringer på och prata med besökarna, var du än befinner dig.
  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

  Nu kan du ladda ner Disney+

  Äntligen går det att ladda ner Disneys nya strömningstjänst
  på många olika plattformar. Här är den!   
  Läs mer här >>
  close-link