Film/TV

A Girl In The River: The Price of Forgiveness har premiär på HBO på internationella kvinnodagen.
Annons
Annons
forfatter

8 mars är premiärdatum för den oscarsbelönade kortdokumentären om hedersmord och en ung pakistansk kvinnas kamp för rättvisa.

Regissör Sharmeen Obaid-Chinoy var den första pakistaniern som belönades med en Oscar. Hon vann den för sin gripende ”Saving Face” (2012) som handlar om offer för syraattacker i Pakistan. Under årets Oscarsutdeling i söndags vann hon i samma kategori en gång till, denna gång för ”A Girl in The River: The Price of Forgiveness”.

Kortdokumentären visas på HBO Nordic på internationella kvinnodagen 8 mars.

I Pakistan mördas varje år fler än 1 000 kvinnor för att ha ”dragit vanära” över sina familjer. Familjerna pressas ofta att förlåta och frikänna gärningsmännen, som sedan släpps ut i samhället igen. ”A Girl in The River: The Price of Forgiveness” skildrar de komplicerade förhållanden som kvinnor i Pakiston tvingas leva under, och berättar om familjära och kvinnors rättigheter.

Annons

I provinsen Punjab i Pakistan blir ett ungt par förälskat och bestämmer sig för att gifta sig. 18-åriga Saba och 21-årige Qaiser har känt varandra i fyra år och Sabas familj är med på förberedelserna inför bröllopet. Men Sabas farbror är emot bröllopet eftersom Qaisers familj tillhör en lägre klass, och det slutar med att resten av familjen förbjuder bröllopet. Saba och Qaiser trotsar familjen och gifter sig ändå på det lokala rådhuset.

GIRL_IN_RIVER_022-990x505 GIRL_IN_RIVER_005-990x505
<
>
A Girl In The River: The Price of Forgiveness

Bara ett par timmar efter bröllopet hämtas Saba av sin far och farbror och förs till en flodbank. Där blir hon misshandlad, skjuten och lämnad för att dö eftersom hon ”vanärat” familjen.

Som genom ett mirakel överlever Saba och hennes far och farbror fängslas för mordförsök. Men hon känner sig tvingad av samhället att förlåta sina släktingar så att de kan gå fria och försörja sina familjer. Eftersom pakistansk lag tillåter att offrets familj kan förlåta mördare, som då slipper straff, går tusentals brottslingar fria varje år.

A-Girl-In-the-River-The-Price-of-Forgiveness.Sub_.03_001-990x505 A-Girl-In-the-River-The-Price-of-Forgiveness.Sub_.01_001-990x505
<
>
A Girl In The River: The Price of Forgiveness

Med filmen ”Saving Face” och nu senaste med ”A Girl in The River” har regissör Sharmeen Obaid-Chinoy satt sökarljuset på orättvisor som begås mot kvinnor i hemladet. Filmen har haft stor effekt – efter att ha Obaid-Chinoys film uttalade sig statsminister Nawaz Sharif nyligen och sade att myndigheterna har ett särskilt ansvar för att få slut på ”ondskefulla” hedersmord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.
Starka kvinnor med högst personliga problem är den drivande kraften i detta starka Netflix-drama.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.
Efter lanseringen av STAR kan Disney+ erbjuda 300 ”nya” filmer och serier – inklusive Die Hard och Big Sky.
Sony släpper FX3 för handhållen proffsvideo.
Spotify meddelar att de snart kommer att förbättra ljudet för Premium-abonnenter.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
Tillsammans med Formlabs ska Sennheiser erbjuda öronproppar som är perfekt anpassade efter användarens öron.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Avancerade träningsfunktioner och bättre koll på resultaten.
Den kinesiska elektronikjätten har meddelat sina leverantörer att de förväntar sig en markant nedgång i beställningarna av komponenter till mobiltelefoner i år.
Nu har Leicas 28mm APO-Summicron för fullformat kommit.
Spelar upp SACD/CD och har fem digitala ingångar