Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Ny svensk serie – Whiskey on the Rocks

Rolf Lassgård kan ses i den första nordiska serien från Disney+.

Skrivet av / 2023-11-25 - 15:30
Ny svensk serie – Whiskey on the Rocks

Inspelningen av Disney+ första nordiska serie har nu slutförts.

Hela rollistan har presenterats – och i en av huvudrollerna hittar vi en av Nordens ledande karaktärsskådespelare: Rolf Lassgård.

Lassgård (Exit, Efter bröllopet) kommer att porträttera Sveriges statsminister Thorbjörn Fälldin.

Whiskey on the Rocks, säsong 1 (Foto: Disney+)

De sista scenerna har nyligen spelats in och Disney+/SVT har därför släppt nya bilder från originalminiserien.

Läs också Sista snorten med gänget Efter tre säsonger börjar både huvudpersonerna och serien uppvisa trötthetstecken. Men den avslutande säsongen är väl värd att se.

Enligt pressmeddelandet från Disney+ blir Whiskey On The Rocks en banbrytande och tankeväckande politisk satir i sex avsnitt som utforskar de dramatiska dagar 1981 då den ryska ubåten U-137 gick på grund bara ett stenkast från den hemliga svenska marinbasen.

Det var ett omskakande intrång på svenskt territorium under kalla kriget som fick hela världen att hålla andan.

Whiskey-on-the-Rocsk-sesong-1_1-3 Whiskey-on-the-Rocsk-sesong-1_1-9 Whiskey-on-the-Rocsk-sesong-1_1-8 Whiskey-on-the-Rocsk-sesong-1_1-4 Whiskey-on-the-Rocsk-sesong-1_1-5
<
>
Whiskey on the Rocks, säsong 1 (Foto: Disney+)

I centrum för berättelsen står den lågmälde, piprökande statsministern Fälldin (Lassgård) som plötsligt befinner sig i världspressens strålkastarljus.

Hans diplomatiska färdigheter sätts på prov när han måste försöka lugna ner situationen mellan en upprörd svensk överbefälhavare, de lynniga ledarna för två kärnvapenmakter och den charmiga men lömska sovjetiska ambassadören i Stockholm.

Whiskey on the Rocks, säsong 1 (Foto: Disney+)

Förutom Lassgård ser vi Anders Mossling (Riket, Bron) som utrikesminister Ola Ullsten, Niklas Engdahl som den stridsberedde svenske överbefälhavaren Björn Lagercrantz, Filip Berg (En man som heter Ove) som hans andreman Håkan Martinsson, Per Lasson (Den tunna blå linjen) som statsministerns kommendörkapten Anders Karlsson, Katrin Sundberg som statsministerns sekreterare Barbro Hultén, Kęstutis Stasys som Leonid Brezjnev och Mark Noble som Ronald Reagan.

Whiskey on the Rocks, säsong 1 (Foto: Disney+)

En entusiastisk Lassgård säger:

Det ska bli otroligt spännande att få vara med i en serie om en av de historiska händelser där oskyldiga Sverige vaknar upp till en ny verklighet som dessutom nästan överträffar dikten.

Serieskapare är Henrik Jansson-Schweizer (Hamilton) och Patrick Nebout, medan Björn Stein (Bron) regisserar.

Whiskey on the Rocks, säsong 1 (Foto: Disney+)

Originalmanuset är skrivet av författaren Jonas Jonasson, som blev känd med den bästsäljande romanen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, som senare filmatiserades med en lysande Robert Gustafsson i huvudrollen.

Disney producerar serien tillsammans med SVT och Skyverse Nordic.

Läs också Nu intar reklamen Disney+! Från och med idag kan du streama dina favoritserier och filmer på Disney+ - med reklamavbrott.

Whiskey On The Rocks har filmats i Litauen och Sverige. Den kommer att ha premiär på SVT i Sverige i december 2024. Globala premiärdatum på Disney+ kommer att meddelas vid ett senare tillfälle.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Veronika - se den nya trailern!

Ronja Rövardotter i tv-serieformat

Ny nordisk kriminalserie på SkyShowtime

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen