TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022
Nyhet

Nu kommer den första nordiska originalserien från Prime Video

Äntligen satsar Prime Video på lokalproducerat innehåll.

forfatter
Publicerad 2022-05-18 - 15:09

Prime Video är till antal (globala) abonnenter faktiskt den största streamingtjänsten av dem alla, men Jeff Bezos baby är fortfarande en mygga i Norden där marknaden som domineras av Netflix, Disney+, Viaplay och HBO Max.

Med kvalitetsserier som Bosch, Goliath, Jack Ryan, The Boys, Carnival Row, Hunters, Outer Range och The Marvelous Mrs Maisel har Prime Video befäst sin position på marknaden. Men om det finns någon konkurrensfördel som den amerikanska jätten hittills har saknat så är det frånvaron av lokalproducerat, nordiskt innehåll.

Läs också Snabbkäftade Maisel är tillbaka I sin fjärde säsong börjar en av våra favoritserier uppvisa trötthetstecken.

Det här är ett segment där Netflix, HBO Max och Viaplay har tillåtits regera med serier som Ragnarok, Quicksand, Kamikaze, Pørni, The Rain, Kastanjemannen, Beforeigners och Clark.

I mars förra året meddelade Prime Video att de skulle öka sin satsning, och närvaro, i Norden. Nu lanserar de sin första nordiska originalserie, svenska Toppen.

Läs också En av de bästa säsongerna Den hängivne polisutredaren i LA tackar för sig med en stenhård avslutningssäsong.

Toppen är en politisk satirserie om den överambitiösa pressekreteraren Lisa som försöker få sin fåfänga och självupptagna chef Roxanne att gå från att vara välfärdsminister till att bli Sveriges nya statsminister.

Handlingen kretsar kring pressekreteraren Lisa som jobbar för Välfärdsdepartementet och dagligen tvingas försöka få den egenkära ministern Roxanne att prestera på topp och hålla henne glad för kamerorna. Men när det styrande socialistiska partiets (Demokratiska Samlingspartiet) valgeneral Kaminsky plötsligt bestämmer sig för att göra Roxanne till frontfiguren i årets val, så påbörjas en mödosam resa mot toppen.

Prime Vide Karin Lindstrom 6 989x627 1 Prime Video Toppen Photo credit Ulrika Malm 2 989x660 1
<
>
Toppen, säsong 1 (Foto: Prime Video)

Tillsammans ger de sig ut på en mödosam resa till toppen. Men vad är egentligen Kaminskys plan? Tror han på Roxanne, eller har han andra motiv? Serien följer karaktärerna i deras komiska kamp om makten, medan klockan tickar mot valdagen.

I huvudrollerna ser vi Sissela Benn, Klara Hodell Risberg, Robert Gustafsson (Hundraåringen som klättrade ut genom fönstret och försvann, Den osannolika mördaren).

Läs också Vem mördade Olof Palme? Den 28 februari 1986 sköts och dödades Sveriges statsminister i Stockholm – 34 (!) år senare bestämde sig polisen.

I pressmeddelandet säger Georgia Brown, Head of European Originals, Amazon Studios, Nordic Initiative:

– Vi är glada över att samarbeta med det talangfulla teamet på FLX för att producera den första nordiska Amazon Original-serien. Vi har en ambitiös plan att leverera det bästa lokala innehållet till vår nordiska publik och dagens tillkännagivande understryker vårt engagemang och vår investering i regionen.

Inspelningen har redan startat i Stockholm och serien är regisserad av Sara Haag. Toppen får premiär någon gång under hösten i år.

Läs också Alla nya streamingtitlar i maj Dessa serier/filmer kan du streama i maj – och nu kommer Stranger Things tillbaka!
Stranger Things sesong 4 1
Annons
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

Här är den första Indy-trailern Den 30 juni 2023 är premiärdagen för 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Nu har den första trailern kommit ut.
Svensk deckare från Disney Disney gör serie av den svenska kriminalsuccén Koka björn.
Fungerar Willow-magin 2022? Disney försöker andas nytt liv i 80-talsklassikern.
Kommer redan i december! SkyShowtime släpper idag en ny trailer för Taylor Sheridan-serien 1923 - och tidigarelägger premiären!
Stallone gör en underhållande comeback Sly Stallone gör en mer än hygglig comeback som seriös skådespelare i en ojämn maffiakomedi.
Ny dansk Netflix-serie har premiär 5 januari 2023 Serien består av sex avsnitt, och bland skådespelarna finns Zlatko Buric, Mikael Bertelsen och Mads Brügger.
Följ Ljud & Bild