TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Bosch, säsong 7

En personlig sorti för Bosch

Den hängivne polisutredaren i LA tackar för sig med en stenhård avslutningssäsong.

forfatter
Publicerad 2021-07-20 - 11:00
Karakter
Krim
Bosch, säsong 7

Under sex säsonger har Titus Welliver personifierat den arketypiska amerikanska detektiven Harry av författaren Michael Connelly.

Baserat på den omfattande bokserien (den 9 november kommer den 23:e (!) Bosch-boken, The Dark Hours) av Connelly, som också är producent, kommer vi få följa med den erfarna utredaren, och krigsveteranen på nya och gamla mordmysterier i sömniga Änglarnas stad.

Som vanligt börjar Bosch-säsongen lite segt där den här omgången hämtar mordmysterier från de två romanerna The Burning Room (2014) och The Concrete Blonde (1994). De två böckernas handlingar är elegant sammanflätade och utspelar sig i nutidens Los Angeles.

Bosch-serien har aldrig varit en läskig action, full med adrenalinpumpande biljakter och skottscener. Det vi serveras är noggrant realistiskt polisarbete där vittnen förhörs, ledtrådar undersöks och gamla mord vänds upp och ner.

Den sanningssökande Bosch har alltid levt efter mantrat: «Everybody counts, or nobody counts!». Rättvisa skall skipas, dock tvekar han inte att agera i lagens gråzoner för att de som verkligen förtjänar det ska få sitt straff. Under den sista säsongen testas hans livsfilosofi.

Bosch får en fruktansvärd mordbrand på bordet, där fem personer i lantinokvarteret däribland en 10-årig mexikansk flicka brutalt mister livet. Misstankarna riktas snabbt mot tvivelaktig gängkriminalitet och Bosch misstänker att en mörkläggning pågår – en operation som sträcker sig högt upp till regeringsnivå.

Maddie (Madison Lintz), “Bosch, säsong 7” (Foto: HBO Nordic)

Harrys dotter, Maddie (Madison Lintz) är fortfarande praktikant hos den stenhårda advokaten Honey «Money» Chandler (Mimi Rogers). I samband med försvaret av ett stort brottsmål utsätts Chandler för ett mordförsök och därmed påverkas Maddie också. Med fara för sin dotters liv lägger Bosch allt på att lösa fallet.

På jobbet kämpar Boschs partner, J. Edgar (Jamie Hector), LA-polisens mest välklädda utredare, fortfarande med ångest och dåligt samvete, efter det nästan iscensatta mordet på avskummet Jacques Avril. Koncentrationssvårigheter, sömnbrist och alkohol går ut över arbetet och relationen med Bosch. Samtidigt eskalerar den uppenbara sexismen mot Grace Billets (Amy Aquino), och polischefen, Irving (Lance Reddick) försöks väljas bort från en ny mandatperiod.

Bosch, säsong 7 (Foto: HBO Nordic)

Connelly började sin karriär som kriminalreporter för amerikanska tidningar, det märks på hans autentiska sätt att skildra handlingen. Vi tror på LAPD-utredaren och är verkligen övertygade om Boschs uppriktiga indignation när systemet går emot honom och rättvisa hotas. Welliver har alltid varit seriens främsta karaktär, med sitt lugna uppförande, subtila inställning till fallen och övertygande empati är han trovärdig som hängiven polis och engagerad familjefar.

Vissa klichéer hänger kvar, historien om sexism behandlas lite ytligt med en påfallande inkompetent chef – här osar det «politiskt korrekt» manusarbete. Boschs svajiga förhållande med Irving (mannen med den stelaste gången i tv-historien) blir också mer komisk än trovärdig efter sju säsonger. Det är när det blir högst personligt för Harry som serien är som bäst. – på detta område lyckas sista säsongen till fullo.

Bosch, sesong 7_4 Bosch, sesong 7_1 Bosch, sesong 7_6
<
>
Bosch, säsong 7 (Foto: HBO Nordic)

Säsongen består (förmodligen av budgetskäl) av endast 8 (mot normalt 10) avsnitt – utan att det gör någonting. Det blir en tightare historia med lite mer drivkraft än de tidigare säsongerna. Samtidigt genomsyras den sjunde säsongen av att vara en avslutning, där lösa trådar knyts ihop och gamla bekanta tackas av. 5 stjärnor.

Vi kommer sakna Harry Bosch, nynnandes till jazz från hans eleganta high-end hi-fi-anläggning, med en kall öl i handen stirrande ut i nattmörkret från LA:s bästa utsikt. Lyckligtvis är det avlutande budskapet att allt inte är helt över. Nästa år kommer Netflix med serien om Bosch’ halvbror, Mick Haller.

PS! Det finns en hake i övergångsfasen med visningsrättigheterna till denna Prime Video Original-serien. I norden får du faktisk inte se den på Prime Video (som har producerat och äger rättigheterna till serien), utan bara på HBO Nordic (med dålig bildkvalitet).

HBO är uppenbarligen i den sista fasen av att ha rättigheter i norden, eftersom de inte ens kunde ge pressen tillgång till serien i förväg. Vi förutspår att den kommer att försvinna från HBO (och bli mer tillgängligt på Prime Video) så snart HBO Max lanseras i Norden (september/oktober).

Fakta
  • HBO Nordic
  • Release: 26. juni 2021
  • Regi: Alex Zakrzewski, Patrick Cady
  • Med: Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Troy Evans, DaJuan Johnson
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 5:31 t.
  • Karaktär: 5

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

Ny norsk stjärnregissör? Norsk debutregissör går direkt till toppen hos strömningsjätten.
Se sjöjungfrun återuppstå! Ännu en långfilm från Walt Disneys rika animationsskatt fast med levande skådespelare är på gång.
And the Oscar goes to... I januari fick Ruben Östlund tre uppskattande nomineringar från Oscar-akademien för Triangle of Sadness. I går kväll gick han (och resten av Norden) slokörade hem.
Stabil retro-krim på HBO Max Andra säsongen om den klassiska LA-detektiven har hittat formen, och stilen.
Ny dansk Netflix-thriller Netflix tillkännager premiärdatumet för ännu en dansk originalserie.
Följ Ljud & Bild