Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nordisk seriebonanza på Prime Video

Prime Video har tagit för sig rejält vid skadeskjutna Viaplays garageutförsäljning.

Skrivet av / 2024-02-10 - 15:34
Nordisk seriebonanza på Prime Video

Det finns ett gammalt, och något brutalt, talesätt som lyder: ” Den enes död är den andres bröd”.

Vilket är mycket beskrivande för vad som händer i vår inhemska streamingvärld, nu när Viaplay ligger nere för räkning.

Corona förde med sig sjukdom och död, men också social distans, lockdown och massiva mängder tid som spenderades innanför husets fyra väggar. En potent cocktail som resulterade i en aldrig tidigare skådad tillväxt för streamingtjänster som Netfix, Disney+, HBO, Prime Video och Viaplay.

Men efter festen var någon tvungen att betala räkningen – och som vi alla vet var det lite för bra för att vara för evigt.

Läs också Corona-boost för Netflix Jobb hemifrån och coronakarantän har gett strömningsjätten en enorm tillväxt.

När allt återgick till det normala stagnerade inte bara abonnemangstillväxten för streamingtjänsterna, utan majoriteten upplevde en brutal nedgång. När de stod kvar med uppblåsta produktionsbudgetar, anpassade till en expansiv tillväxtkurva, var det nödvändigt att dra i handbromsen med eftertryck.

Vår nordiska streamingtjänst Viaplay har förmodligen klarat sig sämst av alla och upplevde ett regelrätt annus horribilis 2023. Efter börsras, kostnadsnedskärningar och försäljning av arvegodset är Viaplay i mångt och mycket akterseglat. Men jättar som HBO Max, Disney+ och Netflix har också tvingats göra betydande nedskärningar i sina budgetar för innehållsproduktion.

Läs också Viaplay säljer av familjesilvret! En hårt pressad strömningstjänst säljer nu ut kärninnehåll

Sedan i höstas har Viaplay i princip bedrivit en loppmarknad och till och med sålt ut ”arvegods” som Pörni och (kommande) Ronja Rövardotter.

Nu är det Jeff Bezos & Co som har varit på en shoppingrunda. Prime Video har säkrat totalt nio nordiska originalserier från Viaplay.

Bullshit (Foto: Prime Video)

Prime Video har sedan starten varit starka på sin filmbacklog samt på egenproducerade serier och filmer. Framför allt representerat av den dyraste TV-serien genom tiderna: Sagan om ringen: Maktens ringar (2022).

Streamingtjänsten har inte varit lika stark när det gäller lokalt producerat nordiskt innehåll. Visserligen har ett antal realityserier lanserats under de senaste åren (Good Luck Guys, Girls of Oslo). Men med den stora affären med Viaplay har Prime Video plötsligt också fått ett starkt nordiskt inslag i sin portfölj.

Läs också Specialeffekt-fest! Kan tidernas överlägset dyraste TV-serie verkligen leva upp till de enorma förväntningarna?

Titlar som kommer till Prime Video inkluderar Bullshit med Alba August och Marco Ilsø, Furia säsong 2 med Pål Sverre Hagen och Ine Marie Wilmann, Harald och Sonja, The Fortress, I kjærlighetens navn och Jana – märkta för livet med Madeleine Martin och Pernilla August.

Det nytecknade avtalet ger Prime Video exklusiva rättigheter till serierna på den nordiska marknaden från och med april.

Jana (Foto: Prime Video)

Spänningsserien Furia, thrillern Jana – märkta för livet (baserad på den populära boken av Emelie Schepp) och dramat Bullshit, som utspelar sig i 1980-talets bikersubkultur i Köpenhamn, kommer alla att lanseras exklusivt på Prime Video redan den 19 april i år.

Avtalet omfattar även befintliga titlar som Hand i hand, Furia säsong 1, Hammarvik, Honour och Ockupationen, bland andra.

Det nya nordiska innehållet kommer att vara en del av ditt vanliga Prime Video-abonnemang.

Viaplay-titlar som nu kommer till Prime Video

 

En förväntansfull VD för Prime Video Nordics, Martin Backlund, säger i pressmeddelandet:

Detta milstolpsavtal med Viaplay är i linje med vår långsiktiga strategi att investera i Prime Video Nordics, och cementerar streamingtjänsten som en premiumdestination för underhållning. I kombination med vårt partnerskap med Nordisk Film, där vi levererar de bästa nordiska filmerna, förstärker vi nu vårt kontinuerliga engagemang för lokalt innehåll i regionen.

Andreas Hjertø, Head of Content för Prime Video Nordics, tillägger:

Vi är jätteglada över att kunna lägga till dessa lokalt producerade original-TV-serier, utvecklade av de bästa nordiska kreatörerna och med populära nordiska talanger, till vårt utbud. Vi utvecklar och förbättrar ständigt vårt utbud av fantastiska serier och filmer, och vi ser fram emot att glädja våra kunder med dessa fantastiska titlar.

Läs också Kärlek att dö för! Det sägs att deras farligaste uppdrag är äktenskapet – men det finns förvånansvärt lite gnista i den nya versionen av Mr & Mrs Smith.

Med andra ord, mycket goda nyheter för Prime Video-prenumeranter och en fjäder i hatten för Jeff Bezos – men hur Viaplay tänker behålla nuvarande prenumeranter ser mer och mer ut som ett pussel, i nivå med Da Vinci-koden …

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Veronika - se den nya trailern!

Ronja Rövardotter i tv-serieformat

Ny nordisk kriminalserie på SkyShowtime

Det blir inte snabbare än så här!

Senaste societetsnytt från London anno 1815

Slår alla rekord!

Redo för en ny omgång?

Popdrottningen kommer hem till dig!

Nu blir det nordisk seriefest!

Comeback kid?

Kanslern har talat!

Premiär idag!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen