Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 09Delta

Nyhet

Viaplay-serie om Harald och Sonja

Viaplay har börjat inspelningen av Norges kungapars kärlekshistoria.

Skrivet av / 2023-06-10 - 14:06
Viaplay-serie om Harald och Sonja

Vår nordiska strömningstjänst, som upplevde alla tiders aktieras på Stockholmsøren i måndags, fortsätter sin imponerande produktion av lokalt innehåll.

Nu ger sig Viaplay på en dramaserie om den verkliga historien om hur dagens norska kungapar, Harald och Sonja, blev ett par, och de utmaningar de mötte på vägen – en kärlekshistoria som nästan kastade in Norge i en konstitutionell kris.

Läs också Nedlagd! Efter bara två säsonger av krimnoir-dramat Perry Mason drar HBO Max ur pluggen.

Stjärnskotten Sindre Strand Offerdal och Gina Bernhoft Gørvell spelar det unga kronprinsparet, och Anders Baasmo och Anneke von der Lippe spelar kung Olav och Sonjas mor Dagny Haraldsen.

Serien har precis börjat filmas.

Harald och Sonja (Foto: Viaplay)

Dramaserien Harald och Sonja berättar historien om hur Norges kung och drottning kämpade i nio långa år för sin kärlek till varandra.

Serien skildrar hur de träffades och höll det omöjliga förhållandet vid liv. Det var stort motstånd från folket, pressen, regeringen och kung Olav. För att de skulle gifta sig var de beroende av kungens välsignelse.

Det står inskrivet i Norges grundlag att ”arvsberättigad prins eller prinsessa inte får gifta sig utan kungens tillstånd”. En kronprins som gifte sig med någon som inte är av kunglig börd skulle skicka chockvågor genom den politiska ledningen och de europeiska kungahusen.

Läs också Mer Pörni! Viaplay lovar mer tragikomedi från Henriette Steenstrups oefterhärmliga Pörni.

Sindre Strand Offerdal gör rollen som kronprins Harald. Stortalangen har uppträtt flertalet gånger på Nationaltheatret. I pressmeddelandet uttalar sig den unga talangen:

Kung Harald är känd för sin grundläggande mänsklighet. Det är lätt att se hans personlighet lysa igenom institutionen, med glimten i ögat och en genuin mänsklig nyfikenhet. Vi går igenom en omfattande tidsresa som sträcker sig över många år, och jag vill skildra en person, inte göra en kopia. Det finns naturligtvis en djup respekt och vördnad som ligger i botten, men jag hoppas kunna ta ut svängarna lite, något som jag tror att Hans Majestät själv skulle göra.

Han ser mycket fram emot att komma igång med inspelningen av vad som kommer att bli en av de största Viaplay-produktionerna hittills.

Den första säsongen kommer att bestå av fyra avsnitt.

Harald och Sonja (Foto: Viaplay)

Gina Bernhoft Gørvell spelar rollen som Sonja och hon har i sin tur gjort stort intryck som skådespelerska på Det Norske Teateret. Hon säger att hon närmar sig rollen med vördnad:

Det här är en berättelse om två personer som kämpar för kärleken under många år, med flera upp- och nedgångar. Att båda lever i dag gör att man närmar sig materialet med vördnad och respekt, så jag är glad, men självklart också nervös över att gestalta en person som alla känner och har en relation till.

Anders Baasmo Christiansen (Exit) har sedan tidigare erfarenhet av rollen som kronprins Olav från Kungens Nej, och kommer nu att spela honom som kung Olav.

Anneke von der Lippe (Troll, War Sailor) spelar Sonjas mamma, Dagny Haraldsen.

Läs också Sista snorten med gänget Efter tre säsonger börjar både huvudpersonerna och serien uppvisa trötthetstecken. Men den avslutande säsongen är väl värd att se.

Harald och Sonja är skriven och regisserad av Vibeke Idsøe (Jakten på nyresteinen, 37 och en halv, Lejonkvinnan).

Camilla Rydbacken, SVP Scripted Content Viaplay Group, har höga förväntningar på serien:

Berättelsen om Harald och Sonja är som något ur en saga. Det tog tid för norska folket att acceptera det nya kronprinsparet, men kärleken vann till slut. Harald och Sonja har alla ingredienser för att bli en stor internationell tittarfavorit för alla som gillar unika och genuina kärlekshistorier.

Läs också Norsk rövar-folklore! Katastroffilmer med troll i huvudrollen är sällsynta. Men Netflix lyckas med en förvånansvärt underhållande äventyrsfilm.

Harald och Sonja förväntas ha Viaplay-premiär någon gång under 2025. Vi antar under första halvåret.

Det är möjligt att Viaplay med Harald & Sonja aspirerar på att bli Nordens The Crown, men de skulle ge oss en betydligt mer ”explosiv” serie genom att berätta historien om nästa generation i den norska kungafamiljen; den otroliga historien om ”änglaviskaren” och charlatanen.

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slutet närmar sig!

Ny trailer - True Detective, säsong 4

Trailer - House of the Dragon, säsong 2

Williams svåra tid!

Ny nordisk serie på SkyShowtime

Lassgård till Disney+

Game over?

Percy Jackson-trailer

Mr & Mrs Smith kommer tillbaka!

Mord i Venedig går snart att streama

Bättre än Yellowstone?

Spidey!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen