Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 10Delta

Mer 4K-material på Netflix

Men du måste naturligtvis ha en 4K-TV för att kunna titta.

Skrivet av / 2015-05-06 - 11:24
Mer 4K-material på Netflix

Årets nya TV-apparater är på väg till butikerna i full fart, och många av de dyrare modellerna skryter med knivskarp Ultra-HD-upplösning. Men var hittar man material som verkligen drar nytta av alla de extra detaljerna?

Netflix har i dagsläget närmast en sorts monopol på 4K-material. Kommande UHD-Blu-ray-formatet väntas nämligen inte dyka upp förrän tidigast hösten/vintern 2015, och andra plattformar låter också vänta på sig.

Den amerikanska streamingjätten utökar ständigt sin tjänst på global basis och har den infrastruktur som behövs för att strömma 4K-material av hög kvalitet. Netflix har meddelat att de har som mål att gör allt sitt material tillgängligt i högsta möjliga kvalitet. Så länge originalfilmen är lagrad i 4K så kommer Netflix-appen att justera upplösningen automatiskt efter aktuell bandbredd – och efter vad TV:n i vardagsrummet kan visa.

För att kunna titta 4K-material måste man ha en TV som stöder videokodningen HEVC (High Efficiency Video Codec). Det gör de allra flesta 2015-modeller och några stycken från 2014. Dessutom krävs en snabb internetuppkoppling, helst 25 Mbit/s eller ännu mer. Det är värt att påpeka att Netflix har höjt sin rekommenderade bandbredd, möjligtvis för att eventuellt kunna erbjuda material i HDR-kvalitet längre fram.

Fler titlar

theblacklist-990x505 philadelphia-990x505 marcopolo-990x505 DSC_0591r-990x505 daredevil-990x505 bettercallsaul-990x505
<
>

De som redan har en kompatibel 4K-TV har säkert noterat att Netflix har lagt till ett par extra 4K-godbitar den senaste tiden. Originalserier som Bloodline, Daredevil, och Marco Polo finns numera i 4K/Ultra HD-kvalitet. Detsamma gäller The Blacklist och matdokumentärserien ”Chef’s Table”. Dessutom finns – aningen oväntat – en remastrad version av spelfilmen Philadelphia (med Tom Hanks). I övrigt handlar det om redan kända serier som House of Cards, Breaking Bad och Better Call Saul.

Ingen revolution alltså, men det kommer förmodligen att uppmuntra dem som funderar på att skaffa en 4K/UHD-TV i år att det faktiskt finns något att titta på!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Slutet närmar sig!

Ny trailer - True Detective, säsong 4

Trailer - House of the Dragon, säsong 2

Williams svåra tid!

Ny nordisk serie på SkyShowtime

Lassgård till Disney+

Game over?

Percy Jackson-trailer

Mr & Mrs Smith kommer tillbaka!

Mord i Venedig går snart att streama

Bättre än Yellowstone?

Spidey!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen