Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Lovecraft Country har premiär på HBO Nordic 17 augusti

Se teasern till det nya skräckdramat här.

Av / 2020-07-03 - 09:58
Lovecraft Country har premiär på HBO Nordic 17 augusti

Om du inte tycker att Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn låter som rappakalja, så läs vidare.

Alla andra, som också vill veta mer om en av de mest inflytelserika skräckförfattarna genom tiderna, är också välkomna att hänga med.

H. P. Lovecraft är en litterär ikon av den sorten som inspirerat mer kända nutida författare som Stephen King och Clive Barker. I åtskilliga noveller skapade Lovecraft ett fiktivt universum – den så kallade Cthulhu-mytologin – med en omfattande kosmologi av urgamla gudar och andra varelser som i vanliga fall existerar utanför tid och rum, men som dyrkas av kulter och människor som befinner sig på randen till vansinne.

Inspirerat både datorspel och heavy metal

Lovecraft var i stort sett okänd under sin livstid – han bodde främst i Providence, Rhode Island, och levde mellan 1890 och 1937 – men efter hans död har hans verk – med titlar som ”The Call of Cthulhu”, ”At the Mountains of Madness” och ”The Shadow out of Time” – inspirerat både rollspel (”Call of Cthulhu” från Chaosium), brädspel (”Arkham Horror”) och musik (bland annat Metallicas ”The Thing That Should Not Be”).

Datorspelet ”Doom” är också inspirerat av Lovecrafts mytologi, inte minst för att huvuddesignern bakom ”Doom”, Sandy Petersen, även är huvudförfattare till rollspelet ”Call of Cthulhu”.

 

    Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn *

Ännu ingen Lovecraft-film

Men någon professionell film eller TV-serie baserad på Chtulhu-mytologin har vi inte sett hittills. Guillermo del Toro har i flera år försökt göra en film baserad på novellen ”At the Mountains of Madness” men ännu så länge har det inte blivit någonting av. Bland annat eftersom filmbolagen inte är så förtjusta i att finansiera en så extremt dyr film om den blir för hemsk för barn och ungdomar.

Men en Lovecraft-serie!

Men sådana reservationer har kabel- och streaming-jättar som Netflix och HBO inte, så nu kan vi se fram emot en tvättäkta horror-serie som bygger på Lovecrafts mytologi.

Serien heter Lovecraft Country och har premiär på HBO Nordic 17 augusti.

Bakom serien finns ett team av kända producenter och regissörer, med Jordan Peele och J.J. Abrams i spetsen.

Handlingen följer Atticus Freeman (Jonathan Majors) som reser med sin barndomsvän Letitia (Jurnee Smollett-Bell) och farbror George (Courtney B. Vance) för att försöka hitta sin försvunne pappa (Michael K. Williams). Resan genom Jim Crows USA på 1950-talet blir en kamp för överlevnad i ett land som präglas av våldsam rasism – men som också hemsöks av skräckinjagande monster.

Bland övriga medverkande finns Aunjanue Ellis (”When They See Us”), Abbey Lee (”Mad Max: Fury Road”), Jada Harris (”The Resident”), Wunmi Mosaku (”Fantastic Beasts and Where to Find Them”), Jamie Chung (”Once Upon a Time”), Jamie Neumann (”The Deuce”), Jordan Patrick Smith (”Vikings”) och Tony Goldwyn (”Scandal”).

Lovecraft Country bygger på Matt Ruffs bästsäljare med samma namn, som länkade ihop H. P. Lovecrafts skräck med rasismen i 1950-talets USA.

Lovecraft Country består av 10 avsnitt. Här är en trailer:

* In his house at R’lyeh dead Cthulhu waits dreaming.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

God knows who did it...

Prisbelönt kärleksdrama

Ljud & Bild
Rulla till toppen