Search
Generic filters

Jon Snow – död eller levande?

HBO:s poster till den sjätte säsongen av Game of Thrones ger en klar antydan om huruvida Jon Snow verkligen dog i slutet av den femte säsongen.

I det sista avsnittet av Game of Thrones, säsong fem, fick vi bevittna den chockerande avslutningen när grabbarna i The Night’s Watch till slut fick nog av Jon Snows (Kit Harrington) liberala ledarstil och nytänkande. En efter en sade de ”Tack för senast” och högg ihjäl honom. När kameran zoomade ut såg vi en Jon Snow som låg och förblödde på den vita snön när livskraften rann ur honom. Eller gjorde den verkligen det?

I dag släppte HBO sin första teaser-poster till den efterlängtade sjätte säsongen av serien som ska ha premiär någon gång i april nästa år. Så här ser den ut.

Död eller levande? Svaret får du inte förrän i april …
Död eller levande? Svaret får du inte förrän i april …

Det bör påpekas att han inte direkt ser pigg och fräsch ut, men såvitt vi kan se är han upprätt, vilket döda sällan brukar vara.

Det har spekulerats hejvilt om Snow verkligen är död eller inte. George R. R. Martin (författaren av ”A Song of Ice and Fire) har själv sagt att Snow är död på riktigt. Fast i slutet av sommaren var han helt plötsligt inte lika säker längre.

”Död” kan dock vara en fråga om semantik, för som alla fans av serien vet så skulle det i så fall inte vara första gången som någon har återuppstått från de döda – och när trollpackan Melisandra (Carice van Houten) så lägligt anlände till Castle Black alldeles efter Snows frånfälle fick konspirationsteorierna vatten på sin kvarn.

Om Jon Snow kan komma tillbaka från de döda, varför då inte Ned Stark (Sean Bean)? Foto: HBO
Om Jon Snow kan komma tillbaka från de döda, varför då inte Ned Stark (Sean Bean)? Foto: HBO

Det som gör den sjätte säsongen till den mest spännande hittills är att TV-serien nu har hunnit i kapp böckerna av George R.R Martin. Han har hittills skrivit fem böcke,r av sju planerade:

 • A Game of Thrones (1996)
 • A Clash of Kings (1998)
 • A Storm of Swords (2000)
 • A Feast for Crows (2005)
 • A Dance with Dragons (2011)
 • The Winds of Winter (?)
 • A Dream of Spring (?)

Alla som läst böckerna har mer eller mindre vetat om vad som skulle hända i TV-serien innan avsnitten visades. Men nu har HBO använt allt material från de utgivna böckerna (Martins sista bok kom ut 2011!) så vad som händer med handlingen och karaktärerna är högst osäkert.

Får vi se mer av den här karlen? (Foto: HBO)
Får vi se mer av den här karlen? (Foto: HBO)

Martin och serieskaparna tvekar ju i och för sig inte att ta livet av tittarnas favoritkaraktärer, men om Snow verkligen är stendöd (vilket vi inte tror!) så kan man ju fråga sig vem som i så fall ska återupprätta den hårt drabbade Stark-familjens ära och kräva sin rättmätiga plats på tronen som Kungen över Norden?

Snow är ju visserligen bunden av sitt löfte att viga sitt liv åt The Night’s Watch, men vi utgår från att det löftet slutar gälla om han dör. Skulle han, mirakulöst nog, återuppstå så kan han väl ta upp kampen med familjen Lannister och deras allierade igen?

I dagsläget är allt bara spekulationer. Om ungefär fem månader vet vi!

För att vara helt ärliga så tycker vi att serien klarar sig utan gnällspiken Jon Snow. Så länge Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) och Tyrion Lannister (Peter Dinklage) håller igång så kommer vi att bänka oss framför TV:n i många, många timmar till.

Foto: Entertainment Weekly
Foto: Entertainment Weekly

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Efter att ha dragit tillbaka de första Sleepbuds på grund av batteriproblem är nya proppar på väg.
  Halo styr hela din B&O-anläggning.
  Med optiska brytare i stället för mekaniska ska Roccat Vulcan Pro-tangentborden vara så mycket som 40 gånger snabbare än konkurrenterna.
  Blir Canons billigaste pro-videokamera.
  Påstås förbättra ljudet rejält med ny MAT-teknik.
  Det enda som är snabbare än Ludicrous är Plaid ...
  Men Volkswagen säger fortfarande ingenting om möjligheten att få bättre ljud!
  Samsung Galaxy S20 Fan Edition kan vara den perfekta kombinationen av specifikationer och pris.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.