Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Från och med idag kan du strömma Oppenheimer

Nu kan du äntligen strömma en av förra årets verkliga filmpärlor. En explosion av en film!

Av / 2024-03-21 - 16:01
Från och med idag kan du strömma Oppenheimer

I måndags gick den 96:e Oscarsgalan av stapeln i Hollywood, LA; och precis som väntat vann Oppenheimer lejonparten av de finaste priserna.

Christoper Nolans episka drama om atombombens fader var den överväldigande förhandsfavoriten och har kammat hem de flesta av de internationella filmpriserna vid Oscarsgalan. Academy of Motion Picture Arts and Sciences hade tilldelat filmen totalt 13 nomineringar, och när ridån gick hade Nolan & Co kammat hem imponerande 11 Oscarsstatyetter.

Däribland den mest prestigefyllda, för Årets bästa film, samt Bästa regi, Bästa manliga huvudroll (Cillian Murphy) och Bästa manliga biroll (Robert Downey Jr.).

Förra årets stora snackis på bio var biljettkampen mellan två gigantiska, men väldigt olika, amerikanska blockbusters. Det gick så långt att fenomenet fick ett eget namn: ”Barbenheimer”.

I slutändan var det Barbie som fick den största andelen av biopubliken, men när det gällde filmpriser och nomineringar var det Oppenheimer som regerade.

 

«How can I save my little boy / From Oppenheimer’s deadly toy?» sjöng Sting i låten «Russians» 1985 på sitt första solo-album – en text som för övrigt inspirerade James Cameron att skapa karaktären John Connor till Terminator 2.

Man kan inte skilja massförstörelsevapen som atom- och vätebomber från dystopiska scenarier som världens undergång, atomvinter och rädslan för att hela mänskligheten ska utplånas. Det gör inte Christopher Nolan (The Dark Knight Rises, Inception, InterstellarTenet) heller i sin storslagna långfilm om mannen som ledde Manhattan-projektet och skapade de första atombomberna: Robert Oppenheimer. Porträtterad av Cillian Murphy, som aldrig sett bättre ut än här.

Redan i början av karriären som fysiker stod det klart för alla omkring honom att Oppenheimer var en lysande vetenskapsman. Till och med Einstein och Niels Bohr (Kenneth Branagh) beundrade honom.

Han erbjöds ledande befattningar vid flera fakulteter, men valde att resa till Europa för att studera den nya kvantmekaniken, som de amerikanska fysikerna inte var särskilt intresserade av på den tiden. Han tog den tillbaka till USA, där den successivt fick fäste, bland annat tack vare Oppenheimers inspirerande universitetskurser i ämnet.

Cillian Murphy, ”Oppenheimer” (Foto: Universal Studios)

Trots sina vänstertendenser ansåg alla Oppenheimer vara det självklara valet för ledarposten för Manhattanprojektet, och eftervärlden har i allmänhet inte haft någon anledning att inte hålla med om detta val. Men vad som står klart för eftervärlden stod inte klart i en tid då kommunistisk skrämselpropaganda och McCarthyism var på frammarsch, och det är faktiskt dessa inflammerade, politiska omständigheter som Nolans storfilm något överraskande främst kretsar kring.

Tror man att den här filmen mest handlar om själva Manhattanprojektet och de vetenskapshistoriska omständigheterna kring tillkomsten av atombomberna, får man tänka om. Det är en film som på ett ambitiöst sätt kommer att utgöra en fullständig, biografisk skildring av Oppenheimer som person, och vad hans attityder och moral egentligen var – något som historiker länge diskuterat – och inte minst hur hans samtid och samtida påverkade hans offentliga rykte och arv. Filmen handlar om frågan: vilken moralisk integritet och karaktär hade mannen som skapade atombomberna?

Årets-Beste-film_Oppenheimer-1920x1076 OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER OPPENHEIMER Oppenheimer_3
<
>
Oppenheimer (Foto: Universal Pictures)

Förutom Murphy i huvudrollen ser vi Robert Downey Jr, Emily Blunt, Florence Pugh, Kenneth Branagh och Matt Damon i ledande roller. Manuset är naturligtvis skrivet av Nolan själv.

Oppenheimer omsatte nästan 1 miljard dollar (ca 11 miljarder kronor) på filmen och gjorde komplex fysik och tung historia till vardagsmat.

Nu kan du äntligen se blockbustern i ditt eget vardagsrum, med premiär på SkyShowtime idag den 21 mars.

Oppenheimer (Foto: Universal Studios)
Oppenheimer (Foto: Universal Studios)

Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

1 reaktion på ”Från och med idag kan du strömma Oppenheimer”

  1. Det blir totalt ointressant att se en sån film på Skyshowtime eftersom dom fortfarande inte fattar att minst 5.1 ljud krävs vilket denna film och en stor majoritet av deras utbud saknar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gängkriget fortsätter

Vill tillbaka i sadeln!

Högerextrem valmanipulation!

Se Robert Downey Jr. i en ny spionserie!

Premiär igår!

Yellowstone lever!

Kommande höjdpunkter på Netflix!

Hel-MAX?

Se trailern!

Premiär idag!

Känslorna är tillbaka!

Netflix slår tillbaka!

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen