Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Cameron stoppar 4K-lanseringen av The Abyss i Storbritannien

Nej, det blir ingen 4K-release av The Abyss.

Av / 2024-01-20 - 16:06
Cameron stoppar 4K-lanseringen av The Abyss i Storbritannien

En av de 4K UHD-utgåvor som filmentusiaster har väntat riktigt länge på är James Camerons episka undervattensthriller The Abyss (1989).

Efter att ha ägnat de senaste 10–15 åren åt Avatar 1–25 har 4K-utgåvan av The Abyss ständigt skjutits upp – men 2024 var det tänkt att det skulle ske. Tyvärr bara i Storbritannien.

Läs också Camerons dårskap? I våra ögon var nog Avatar 2 inte direkt någon efterlängtad film, men James Cameron kan överraska och behärskar definitivt konsten att underhålla.

Filmen handlar om en grupp amerikanska oljeriggsdykare som letar efter en sjunken atomubåt i Karibiska havet. Eftersom ryssarna också letar efter ubåten arbetar de under extrem tidspress. Nere i havets mörka djup stöter de på något mycket oväntat…

Huvudrollerna innehades av Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio och Michael Biehn, och filmen var tekniskt banbrytande med alla intensiva undervattensscener och imponerande datoreffekter – under en inspelning som drev skådespelarna och filmteamet till vansinne.

 

Regissör Cameron har i åratal lovat oss den “slutliga” versionen av filmen så som han föreställde sig den, men nu har den brittiska filmcensuren satt stopp för 4K-lanseringen (på de brittiska öarna).

För de av er som minns mästerverket finns det en scen där forskare bevisar/testar att människor kan andas på extrema havsdjup med hjälp av en vätska.

Experimentet utförs på en råtta…

 

Detta har fått den brittiska filmcensuren, BBFC, att se rött och konstatera att:

In the UK, it is illegal to film or disseminate any scene which involves the intentional infliction of pain upon an animal.

Därför ställs Cameron och Disney inför valet att klippa bort scenen eller ställa in nyutgåvan. Och för de av er som vet lite om den maniske perfektionisten Camerons liv och leverne kommer det inte som någon överraskning att Cameron bad BBFC att dra åt helvete.

Disney var faktiskt i dialog med BBFC, men påpekar att Cameron har “final say“.

En BBFC-representant berättade för Film Stories att scenen skildrar “en kriminell handling” och därför inte kommer att passera censuren. Tro det eller ej!

Läs också Tillbaka i (dyster) högform! I den fjärde säsongen återvänder True Detective till sina mörka, dystopiska rötter.

Cameron står på sig och har högljutt proklamerat att 4K-utgåvan kommer att bli den ultimata versionen av filmen som han alltid har föreställt sig den. Särskilt slutscenen i bioversionen kändes som ett antiklimax, vilket Cameron hävdar beror på nedskärningar i produktionen till följd av astronomiska budgetöverskridanden.

The Abyss släpps i 4K i USA den 1 mars och förväntas komma ut på marknaden i Norden ungefär samtidigt.

Flera onlinebutiker har den redan tillgänglig för förbeställning.

The Abyss (Foto: Walt Disney)
Tor Aavatsmark
(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sci-fi-klassiker klar för streaming!

Premiärdatumet är klart!

MILF-trailer!

Redo för en ny omgång?

Ett gott skratt förlänger livet!

Kungen ryter igen!

De kriminellas härjningar fortsätter i Kingstown

Harry Potter-ljudböckerna får Dolby Atmos

Se den nya trailern från Förintelsen-helvetet

Hysterisk ny trailer!

Fortfarande hel-MAX?

Så här fungerar Foley och ADR till filmljud

Rulla till toppen