Medelmåttigheten råder

Under året som gått har vi plöjt igenom betydligt fler än 100 filmer och TV-serier. Mycket bra, väldigt mycket mediokert och förvånansvärt lite som fått maxbetyg.
Annons
Annons
forfatter

Att sammanfatta ett helt års filmer och TV-serier känns alltid en smula märkligt. Förvånansvärt många av filmerna/serierna har man glömt bort, en del pärlor återvänder från glömskan samtidigt som man får en mer helhetlig bild av året som gått. Och summa summarum: vi kan sammanfatta 2017 med att det var ett år som präglades av medelmåttighet och brist på vilja att satsa på något nydanande.

Ännu ett år dominerades de stora (i andemeningen STOR budget) filmerna från Hollywood av upprepningar och remakes. Det överdrivna intresset för superhjältar fortsatte för fullt 2017. Många av de bästa produktionerna från skaparna av TV-serier. Ofta uppvisar de en mycket större vilja att satsa på något nytt än den relativa enformighet som spottas ut ur Hollywoodfabrikerna.

Netflix fläskade till med tidernas dyraste TV-serie i storproduktionen The Crown, om drottning Elizabeths tidiga regeringstid. Bland de gamla trotjänarna är det fortfarande Game of Thrones som imponerar mest. Av allt nytt blev vi fascinerade av skrämmande bra skådespelare (i en väl artificiell miljö) i Big Little Lies, och årets mest spännande nykomlingar var den dystopiska framtidsvisionen The Handmaid’s Tale – ett nydanande och högaktuellt drama.

 

ÅRETS BÄSTA FILM

Manchester by the Sea

Annons

Blu-ray
Release: 5 juni 2017
Regi: Kenneth Lonergan
FILM: 6

Smärtsamt och vackert om bottenlös sorg. En liten filmpärla om förlust, förtvivlan, familjen och att gå vidare i livet.

De två bröderna Lee (Casey Affleck) och Joe (Kyle ”Bloodline” Chandler) växer upp i den sömniga småstaden Manchester i New England, en timme norr om storstaden Boston. I vuxen ålder upptäcker familjen att Joe lider av en obotlig hjärtsjukdom.

En film du kommer att minnas länge, både för den starka berättelsen och framför allt för skådespelarprestationerna och den utmärkta, autentiska dialogen. 6 skinande stjärnor och utmärkelsen Årets bästa film!

Annons

Läs hela recensionen här

 

 

ÅRETS BÄSTA TV-SERIE

Netflix: Bloodline, säsong 3

Netflix
Release: 27 maj 2017
Regi: Todd A. Kessler
FILM: 6

Annons

Mästerlig avslutning på sagan om Rayburns, en familj med fler mörka hemligheter än det finns stjärnor på himlavalvet.

Precis som sina karaktärer är serien inte helt felfri. Efter ett tag blir det lite för mycket otroliga tragedier som drabbar familjen och några av alla hopplösa beslut känns väl långsökta.

Vi kommer att sakna familjen Rayburn, som med sina svek, lögner och mänskliga svagheter har gett oss gåshuds-TV från soliga Florida Keys. Bloodline är definitivt något av det bästa du kan strömma hemma i vardagsrummet just nu, och en given vinnare av Årets bästa TV-serie.

Läs hela recensionen här

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.