data-srcset

CES 2016

Utlovar kraftfullt ljud som ”svävar runt dig”.

Den nya ljudlimpan tycks heta ”Philips Fidelio Soundbar With Dolby Atmos” och är precis just det: en ljudlimpa som klarar Dolby Atmos-ljud.

Läs också: Detta är Dolby Atmos

Inbyggt Atmos-ljud innebär att ljud kan flytta på sig runt lyssnaren och komma från alla håll och kanter. En soundbar-högtalare som ligger framför TV:n måste av naturliga skäl simulera en sådan ljudbild med hjälp av avancerade digital signalbehandling (DSP). Det är en kompromiss, men som vi sett i Yamahas toppspecificerade YSP-5600 kan resultatet faktiskt bli riktigt bra.

Läs också: De bästa ljudlimporna

Ljudlimpan är bara 5 cm hög och är inte i vägen för signalerna från TV:ns fjärrkontroll. Foto: Philips

Ljudlimpan är bara 5 cm hög och är inte i vägen för signalerna från TV:ns fjärrkontroll. Foto: Philips

Philips Fidelio Soundbar har 18 högtalare, inklusive två moduler som pekar rakt uppåt och åstadkommer 5.1.2-kanalsljud. Båda sidor har tre mellanregisterelement där de två i mitten används till centerkanalen som återger dialogen. Resten av elementen skapar tillsammans med ”exakt vinklade diskantelement” en bred ljudbild. Philips har en signalbehandling som heter Ambisound som vi vet från tidigare tester fungerar utmärkt för att simulera surroundljud.

annons

Trådlös subwoofer
Den trådlösa subwoofern har ett nedåtriktat 8-tums baselement som ska ge en djup och kraftfull bas. En basreflexport släpper igenom mer energi från den lägsta oktaven.

annons
Foto: Philips
Foto: Philips

Trådlös ljud
Förutom att ge ett bättre TV-ljud kan soundbar-högtalaren strömma musik trådlöst från mobiltelefonen via Bluetooth, som dessutom klarar bättre ljud genom aptX och AAC. Om telefonen har NFC-teknik räcker det med att lägga den intill ljudlimpan för att de två ska länkas ihop.

Philips Fidelio Soundbar har två HDMI-ingångar samt en utgång med ljudreturkanal. Dessutom har den både optisk och koaxial digitalingång samt en analog minijack-ingång.

Soundbar-högtalaren kommer i sommar. Philips har inte meddelat vad den kommer att kosta.

annons
Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Läs också

 data-srcset

JBL satsar på radio

Nej då, linjär radio är inte alls dött. Det tänker JBL bevisa med två nya bärbara radioapparater: Tuner 2 och Tuner XL.

 data-srcset

Anpassa ditt gaming-ljudkort

Nej, det heter inte Pure Edition för att RGB-ljuset är bortplockat på Sound BlasterX AE-5 Plus. Tvärtom, här är det ljus på alla håll och kanter!