Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Xiaomi SU7: Mobiljätten tillverkar elbil

Xiaomi har en arsenal av produkter inom hemelektronik och smarta hem. Snart kommer den första elbilen, SU7!

Av / 2023-11-21 - 17:01
Xiaomi SU7: Mobiljätten tillverkar elbil

Dammsugare, drönare, mobiltelefoner, luftfuktare. Listan över vad Xiaomi producerar är lång. Det är nästan lättare att fråga vad den kinesiska tillverkaren inte gör. Fram till nyligen kunde man känna sig säker på att man hade rätt om man svarade elbilar. Tja, det kan man inte längre.

Xiaomi har nämligen precis ansökt om tillstånd att sälja sin första elbil i Kina, med namnet SU7. Bilen ska tillverkas av statligt ägda Beijing Automotive Industry Holding Co (BAIC), en av landets största biltillverkare.

Xiaomi SU7 6585
Foto: Xiaomi

Xiaomi SU7 med RWD och AWD

Xiaomi SU7 är en sedan som finns i en bakhjulsdriven version med en enda 220 kW-motor och en fyrhjulsdriven version med dubbla motorer – för totalt 495 kW (220 kW + 275 kW). Översatt till hästkrafter blir siffran 663, vilket är över 200 hk mer än Tesla Model Y Performance.

Den bakhjulsdrivna versionen får ett LFP-batteri från BYD, väger 1980 kg och har en topphastighet på 210 km/h. Den toppspecificerade versionen med fyrhjulsdrift har ett litium NMC-batteri från CATL, väger 2205 kg och har en (ännu) mer Autobahn-vänlig topphastighet på 265 km/h. Den är också tillgänglig med en aktiv bakspoiler, som justerar sin vinkel efter hastigheten.

Läs också Här är Afeela, den nya elbilen från Sony och Honda! De två japanska jättarna har slagit sina kloka huvuden ihop och visar upp ett spännande nytt elbilskoncept på CES.
Xiaomi SU7 aa49
Foto: Xiaomi

LiDAR

Den mest utrustade varianten har en LiDAR-sensor för fler autonoma funktioner, och i B-stolpen sitter en kamera för den döda vinkeln, men som också kan användas för ansiktsigenkänning för att låsa upp bilen.

Infotainment-systemet använder Xiaomis eget operativsystem, HyperOS. Detta är tänkt att vara en sömlös förlängning av en mobiltelefon med samma operativsystem.

OTA-uppdateringar och avancerad röststyrning är en självklarhet, liksom optimering av batteriets prestanda (t.ex. uppvärmning) före laddning.

Knappast för Europa

Den första leveransen av Xiaomi SU7 förväntas ske i februari 2024. Eftersom BAIC endast tillverkar för den kinesiska marknaden finns det få signaler om att bilen kommer till Europa. Men åtminstone i Kina förväntas den börja på drygt 20 000 dollar för basversionen av den bakhjulsdrivna bilen.

Xiaomi-SU7-0084 Xiaomi-SU7-8f3b Xiaomi-SU7-c10c Xiaomi-SU7-aa49 Xiaomi-SU7-4175
<
>
Foto: Xiaomi SU7

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Rulla till toppen