Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Volvo EX30 närmar sig

Volvo är snart redo för beställning av sin kompakta SUV.

Av / 2023-05-09 - 17:35
Volvo EX30 närmar sig

Kompakta EX30 blir Volvos fjärde elbil och bilen har världspremiär den 7 juni klockan 13:30. Då går den även att beställa, och då vet vi mer om räckvidd, prestanda, utrymme, utrustning och pris.

Volvo har nämligen hållit sina kort nära bröstet. Det vi vet hittills är att EX30 byggs vid Geelys fabrik i Kina, baserad på Geely och Volvos SEA-plattform. Den blir troligen lite längre än fyra meter, och att döma av bilden ser det ut som att den har korta överhäng fram och bak. Det ger hopp om bra inre utrymme, trots ett kompakt fotavtryck.

Bilen, som blir lillebror till Volvo XC40 och C40 Recharge, kommer inte nödvändigtvis att vara mycket mindre på insidan. Men vi gissar att bagageutrymmet är något mindre än på en XC40.

Räckvidden kan man bara spekulera om, men om den får det länge antydda batteripaketet på 66 kWh kan vi lätt prata om upp till 500 km enligt WLTP-normen. Att den kommer att levereras med fyrhjulsdrift är garanterat, och på vissa marknader kommer den också att finnas med bakhjulsdrift.

Volvo EX30:s kompakta mått och förväntade räckvidd kommer sannolikt att tilltala både unga förstagångsköpare och seniorer som vill ha en kompakt och smidig elbil för stadsgator, med bra räckvidd och komfort för långa resor.

 

Läs också:

Volvo C40 Recharge Twin Pro

Volvos första rena elbil övertygar

Volvo C40 Recharge är både den första och sista i sitt slag, och en fin bil att både köra och sitta i.

Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Rulla till toppen