TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR
Nyhet

Uppkopplade bilar ger säkrare trafik

Ford vill förse myndigheterna med ”big data” för att kunna bygga säkrare vägar.

forfatter
Publicerad 2020-08-24 - 08:52

Ford leder ett konsortium som utvecklar ett digitalt verktyg som med hjälp av data från uppkopplade bilar och sensorer i vägbanan ska kunna förutsäga var risken för trafikolyckor är störst.

Läs också Extremutgåva av Mustang Mach-E En ny prototyp med hela 7 elmotorer och en gigantisk vinge ska visa Fords nya elbils-teknik

Med hjälp av ”Data-Driven Road Safety Tool” ska lokala myndigheter kunna analysera data som samlas in från internetuppkopplade bilar och sensorer i vägbanan. De kan sedan beräkna på vilka vägar och vid vilka trafikljus som risken är störst att det inträffar trafikolyckor.

Ford menar allvar

– Snart kommer alla nya fordon att vara uppkopplade. Vi betraktar det som en stor möjlighet att minska risken för trafikolyckor – och inte minst förlusten av människoliv. Genom att samarbeta med ledande innovatörer, experter och akademiker hoppas vi verkligen kunna göra något åt ​​trafikolyckor med detta projekt, säger projektledare för City Insight i Ford Mobility Europe, Jon Scott.

I projektet samarbetar Ford Mobility med Vivacity Labs, som specialiserat sig på AI-sensorer, ledande akademiker från Loughborough University’s Transport Safety Research Centre med stöd från Transport for London. Projektets mål är att utveckla verktyget så att det ska kunna användas av invånarna i de största städerna över hela världen. De har också fått stöd från Innovate UK.

700 anslutna bilar och 100 vägsensorer

I sommar har Ford startat ett 18-månadersprojekt där data från fler än 700 personbilar och kommersiella fordon i London och Oxfordshire ska samlas in och analyseras. Deltagarna i projektet delar sina data frivilligt. Detaljerad information om var de bromsar, accelererar, använder ratten och liknande kommer att sammanställas med data från 100 smarta sensorer som är utplacerade i området.

Med de sensorer som Vivacity har utvecklat ska maskininlärningsalgoritmer kunna upptäcka nära olyckstillbud och registrera rörelsemönstret för fotgängare och cyklister och bilar som inte är anslutna. Alla data är anonyma.

– Detta projekt ger oss möjlighet att använda vår forskning inom artificiell intelligens för att göra våra vägar säkrare och titta på möjligheten att integrera våra system i Ford Mobilitys ekosystem, säger Chief Operating Officer for Vivacity Labs, Peter Mildon.

Lyckat pilotprojekt i London

Tidigare har Ford Mobility genomfört två framgångsrika pilotprojekt i London med data från uppkopplade fordon som tillsammans har kört mer än 1,6 miljoner km i den engelska huvudstaden. Med hjälp av dem har analytiker och forskare på Ford Mobility identifierat ett antal platser där risken för trafikolyckor är hög och vidarebefordrat denna information och rekommendationer för lösningar till de lokala myndigheterna.

Rekommendationerna är allt från att ta bort vegetation som skymmer sikten längs vägen till att bygga mittdelare och högre skyltar.

Ford Mobility samarbetar också med myndigheterna i Köln i Tyskland och Valencia i Spanien för att ta reda på hur uppkopplade bilar och infrastruktur kan förbättra rörligheten i städer.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Xpeng P9: På väg till Sverige Gott om plats, bra komfort och "byggd som en konsertsal".
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Ferrari med 715 hk och 1420 watt Burmester-anläggning Massiva krafter både under huven och i kupén.
Automatisk laddning hos flera leverantörer Snart kommer du att kunna ladda din BMW bara genom att ansluta kabeln.
Jeep blir elektrisk Jeep är inte tidigt ute med elbilar, men fyra stadsjeepar kommer snart att finnas tillgängliga.
Spara bränsle med Google Maps Framöver kan du hitta den mest bränsleeffektiva rutten med Google Maps.
Följ Ljud & Bild