Uppkopplade bilar ger säkrare trafik

Ford vill förse myndigheterna med ”big data” för att kunna bygga säkrare vägar.
Annons
Annons
forfatter

Ford leder ett konsortium som utvecklar ett digitalt verktyg som med hjälp av data från uppkopplade bilar och sensorer i vägbanan ska kunna förutsäga var risken för trafikolyckor är störst.

Läs också
Extremutgåva av Mustang Mach-E En ny prototyp med hela 7 elmotorer och en gigantisk vinge ska visa Fords nya elbils-teknik

Med hjälp av ”Data-Driven Road Safety Tool” ska lokala myndigheter kunna analysera data som samlas in från internetuppkopplade bilar och sensorer i vägbanan. De kan sedan beräkna på vilka vägar och vid vilka trafikljus som risken är störst att det inträffar trafikolyckor.

Ford menar allvar

– Snart kommer alla nya fordon att vara uppkopplade. Vi betraktar det som en stor möjlighet att minska risken för trafikolyckor – och inte minst förlusten av människoliv. Genom att samarbeta med ledande innovatörer, experter och akademiker hoppas vi verkligen kunna göra något åt ​​trafikolyckor med detta projekt, säger projektledare för City Insight i Ford Mobility Europe, Jon Scott.

I projektet samarbetar Ford Mobility med Vivacity Labs, som specialiserat sig på AI-sensorer, ledande akademiker från Loughborough University’s Transport Safety Research Centre med stöd från Transport for London. Projektets mål är att utveckla verktyget så att det ska kunna användas av invånarna i de största städerna över hela världen. De har också fått stöd från Innovate UK.

700 anslutna bilar och 100 vägsensorer

I sommar har Ford startat ett 18-månadersprojekt där data från fler än 700 personbilar och kommersiella fordon i London och Oxfordshire ska samlas in och analyseras. Deltagarna i projektet delar sina data frivilligt. Detaljerad information om var de bromsar, accelererar, använder ratten och liknande kommer att sammanställas med data från 100 smarta sensorer som är utplacerade i området.

Annons

Med de sensorer som Vivacity har utvecklat ska maskininlärningsalgoritmer kunna upptäcka nära olyckstillbud och registrera rörelsemönstret för fotgängare och cyklister och bilar som inte är anslutna. Alla data är anonyma.

– Detta projekt ger oss möjlighet att använda vår forskning inom artificiell intelligens för att göra våra vägar säkrare och titta på möjligheten att integrera våra system i Ford Mobilitys ekosystem, säger Chief Operating Officer for Vivacity Labs, Peter Mildon.

Lyckat pilotprojekt i London

Tidigare har Ford Mobility genomfört två framgångsrika pilotprojekt i London med data från uppkopplade fordon som tillsammans har kört mer än 1,6 miljoner km i den engelska huvudstaden. Med hjälp av dem har analytiker och forskare på Ford Mobility identifierat ett antal platser där risken för trafikolyckor är hög och vidarebefordrat denna information och rekommendationer för lösningar till de lokala myndigheterna.

Rekommendationerna är allt från att ta bort vegetation som skymmer sikten längs vägen till att bygga mittdelare och högre skyltar.

Ford Mobility samarbetar också med myndigheterna i Köln i Tyskland och Valencia i Spanien för att ta reda på hur uppkopplade bilar och infrastruktur kan förbättra rörligheten i städer.

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Ny drivlina och flexibla utrustningspaket.
I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Där andra fuskar fram en 4K-bild från en HD-panel har Sony-projektorerna riktiga 4K-paneler. Nu kommer två viktiga modeller med den nya X1-processorn för högkvalitativ bildbehandling.
Den ser mycket större ut än den är, nya 4309 Studio Monitor.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.