Uppkopplade bilar ger säkrare trafik

Ford vill förse myndigheterna med ”big data” för att kunna bygga säkrare vägar.
Annons
Annons
forfatter

Ford leder ett konsortium som utvecklar ett digitalt verktyg som med hjälp av data från uppkopplade bilar och sensorer i vägbanan ska kunna förutsäga var risken för trafikolyckor är störst.

Läs också
Extremutgåva av Mustang Mach-E En ny prototyp med hela 7 elmotorer och en gigantisk vinge ska visa Fords nya elbils-teknik

Med hjälp av ”Data-Driven Road Safety Tool” ska lokala myndigheter kunna analysera data som samlas in från internetuppkopplade bilar och sensorer i vägbanan. De kan sedan beräkna på vilka vägar och vid vilka trafikljus som risken är störst att det inträffar trafikolyckor.

Ford menar allvar

– Snart kommer alla nya fordon att vara uppkopplade. Vi betraktar det som en stor möjlighet att minska risken för trafikolyckor – och inte minst förlusten av människoliv. Genom att samarbeta med ledande innovatörer, experter och akademiker hoppas vi verkligen kunna göra något åt ​​trafikolyckor med detta projekt, säger projektledare för City Insight i Ford Mobility Europe, Jon Scott.

I projektet samarbetar Ford Mobility med Vivacity Labs, som specialiserat sig på AI-sensorer, ledande akademiker från Loughborough University’s Transport Safety Research Centre med stöd från Transport for London. Projektets mål är att utveckla verktyget så att det ska kunna användas av invånarna i de största städerna över hela världen. De har också fått stöd från Innovate UK.

700 anslutna bilar och 100 vägsensorer

I sommar har Ford startat ett 18-månadersprojekt där data från fler än 700 personbilar och kommersiella fordon i London och Oxfordshire ska samlas in och analyseras. Deltagarna i projektet delar sina data frivilligt. Detaljerad information om var de bromsar, accelererar, använder ratten och liknande kommer att sammanställas med data från 100 smarta sensorer som är utplacerade i området.

Med de sensorer som Vivacity har utvecklat ska maskininlärningsalgoritmer kunna upptäcka nära olyckstillbud och registrera rörelsemönstret för fotgängare och cyklister och bilar som inte är anslutna. Alla data är anonyma.

– Detta projekt ger oss möjlighet att använda vår forskning inom artificiell intelligens för att göra våra vägar säkrare och titta på möjligheten att integrera våra system i Ford Mobilitys ekosystem, säger Chief Operating Officer for Vivacity Labs, Peter Mildon.

Lyckat pilotprojekt i London

Tidigare har Ford Mobility genomfört två framgångsrika pilotprojekt i London med data från uppkopplade fordon som tillsammans har kört mer än 1,6 miljoner km i den engelska huvudstaden. Med hjälp av dem har analytiker och forskare på Ford Mobility identifierat ett antal platser där risken för trafikolyckor är hög och vidarebefordrat denna information och rekommendationer för lösningar till de lokala myndigheterna.

Rekommendationerna är allt från att ta bort vegetation som skymmer sikten längs vägen till att bygga mittdelare och högre skyltar.

Ford Mobility samarbetar också med myndigheterna i Köln i Tyskland och Valencia i Spanien för att ta reda på hur uppkopplade bilar och infrastruktur kan förbättra rörligheten i städer.

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Annons
Annons

Läs också

Hittills har laserprojektorer med 4K-upplösning varit fruktansvärt dyra, men det ändrar LG på.
Laser ger starkt ljus i upp till 150 tum.
Steen har älskat biografteknik ända sedan barndomen. Men det skulle dröja 44 år innan han förverkligade sin dröm. Men då gjorde han det i desto större stil!
Marantz, Denon och Yamaha-receivrar med HDMI 2.1 får svart skärm med den nya Xbox genom HDMI.
I framtiden ska de två kinesiska mobiltelefontillverkarna utveckla produkter gemensamt.
Nu kan du se fram emot mer pompa och ståt, intriger och sex bland societeten på 1800-talet.
Reporter-version med Kevlar.
Ännu en gång flyttas premiären av den 25:e Bond-filmen fram.
Nya smarta lås som du kan prata med – och som kan prata med dina andra smarta enheter.
Med ännu en global aktör på den nordiska marknaden hårdnar kampen om strömningsabonnenterna.
Strömningsförstärkare som kan allt man ber den om – och lite till.
Får längre räckvidd och mer plats.
Gör dig beredd på ännu snabbare trådlöst internet! Netgear Nighthawk RAXE500 är världens första router med Wi-Fi 6E.
I dag in svärs USA:s 46:e president in och amerikanerna, världen och den fria pressen kan börja lägga en fyra år lång mardröm bakom sig.
I dag har den nya kompakta SUVen Mercedes-Benz EQA officiell världspremiär. Se video från lanseringen här!
Nikolaj Coster-Waldau har huvudrollen i en dansk Netflix-film.