Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Renault 5 EV

Renaults ikoniska småbil blir elektrisk, men du får vänta tills du kan köpa den.

Av / 2021-01-15 - 14:19
Renault 5 EV

Le Car kallade den för i USA, landet som inte precis är känt för småbilar. Ändå blev Renault 5 relativt populär i landet som mäter tankens volym i gallons.

Men den hörde mer hemma på Paris smågator, där den knubbiga lilla bilen med en 800 cc-motor under huven var lätt att parkera.

Produktionen av den populära bilen startade 1972 och slutade 1996 efter 23 miljoner sålda bilar. Den allra häftigaste var turboversionen med den mittmonterade motorn som i racingversion hade en effekt på galna 380 hästkrafter.

I går kväll återupplivade Renault sin femma som helt elektrisk småbil, men ännu så länge föreställer bilderna bara konceptbilen, eftersom Renault berättar att den gula bilen inte är riktigt färdig ännu.

Renault-chefen Luca De Meo berättar dock att de planerar att sätta den i produktion före år 2025. Under det gula skalet ska Renault använda drivlinan från Renault Zoe, med ett 50 kWh-batteripaket och upp till 136 hk.

Den elektriska femman är en småbil med fyra/fem dörrar som antagligen kommer att ersätta Zoe, som är planerad att gå ur produktion 2024.

Renault 5 EV är inte den enda elbilen från Renault som kommer hyfsat snart. Sju nya elbilar, inklusive Renault 5, är planerade före 2025, och enligt Autocar UK utesluter Luca De Meo inte en Renault 4 EV.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Polestars snabbaste bil är en dröm på långa resor

Tesla-batterier: - Degraderas knappt

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Rulla till toppen