Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Stor SUV till rimligt pris

Kinesiska Maxus Euniq6 är en stor familje-SUV, med bra utrustning och ett "gigantiskt bagage" - till ett bra pris.

Av / 2021-11-16 - 17:23
Stor SUV till rimligt pris

Kinesiska Maxus är mest känt på hemmaplan för sina skåpbilar, men håller på att etablera sig som ett personbilsmärke. Och nu kommer deras elbilar till Norden.

Familjesuven Maxus Euniq6 är, med sina drygt 4,7 meter, längre än både Volvo XC60, Skoda Enyaq iV80 och Audi Q4 e-tron. Det utlovas häpnadsväckande 754 liters bagageutrymme, även om det innebär att du behöver fälla ner baksätena. Den kommer fortfarande inte med fyrhjulsdrift, här är det framhjulsdrift som gäller.

Maxus Euniq6 interior
Foto: Maxus

Välutrustad

Bilen har ett stort elektriskt panoramasoltak, LED-ljus hela vägen och 18″ lättmetallfälgar. Invändigt har bilen ”en komplett och modern interiör, med svarta lädersäten och ursnygga detaljer”, enligt pressmeddelandet.

Du kan ställa den invändiga atmosfärljuset i 64 olika färger, bilen har trådlös mobilladdning, Apple CarPlay inbyggd, nyckelfri körning och elektrisk justering av förarstolen. Den har 6-vägsjustering, vilket innebär uppåt, nedåt, framåt, bakåt och ryggstödets vinkel. Inget svankstöd eller vinkel på sittdynan.

Digital säkerhet och förarassistenter har blivit standard i nya bilar, så även i Maxus Euniq6. Adaptiv farthållare är på plats, liksom 360-graders parkeringskamera, filbytesvarning, döda vinkeln, automatisk nödbroms, parkeringssensor både fram och bak, elektronisk stabilitetskontroll (ESP), m.m.

Inget premium ljudsystem

Det finns inget i pressmeddelandet, eller på det stora internet i allmänhet, som tyder på att Euniq6 kommer att få något dyrt ljudsystem, eller alternativ för detta. Förbered dig för en bil med helt standardljud, utan subwoofer eller centerhögtalare.

Maxus Euniq6 infotainment
Foto: Maxus

Euniq6: Räckvidd och laddning

Nettobatteriet på 70 kWh är ok, men inte spektakulärt på något sätt. Den för närvarande uppskattade räckvidden är från 345-465 km, vi antar att det minsta antalet är för långa resor på väg, medan det högsta är för stadskörning. Till skillnad från en fossilbil är en elbil mer bränslevänlig i låga hastigheter, och drar inte extra energi på ”tomgång”.

Maxus Euniq6 charging port
Foto: Maxus

När det kommer till laddteknik har kineserna valt att spara lite. Bilen har en inbyggd laddare på 7,2 kW för hemladdning och som BYD Tang tar den bara en fas som då måste vara 32A. Har du till exempel en 16A 3-fasladdare får du bara 3,6 kW och inte de 11 kW du hade hoppats på.

Snabbladdning sker med CCS-laddningsstandard och vi blir lovade att det tar 35 minuter att ladda från 30-80 procent vid normal temperatur. Okej, men om du vill ha en bil för långa resor på mer än 50 mil på vintern bör du planera in extra tid vid laddstationerna.

Maxus-Euniq6-989x556 Maxus-Euniq6-right-side-989x556 Maxus-Euniq6-right-angle-989x556 Maxus-Euniq6-rear-989x556 Maxus-Euniq6-panorama-roof-989x556 Maxus-Euniq6-LED-989x557 Maxus-Euniq6-LED-front-light-989x556 Maxus-Euniq6-gear-shift-989x556 Maxus-Euniq6-Qi-charger-989x556
<
>
Foto: Maxus

Pris och tillgänglighet

Bilen påstås ge ”maxteknik” för pengarna. Bilen kostar 499 900 kronor, för den som beställer bilen innan nyår. Vi lovas då att bilen blir fullt utrustad, med Exklusivpaketet som annars kostar 50 000 kronor extra. Priset är alltså runt 65 000 kronor lägre än vissa konkurrenter, som Hyundai Ioniq 5 (som har bakhjulsdrift, lång räckvidd och med liknande utrustning)

Maxus Euniq6 är klar för leverans från mars 2022, men kan förbeställas nu.

maxus.se

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Rulla till toppen