Kommer 2024

BMW planerar elektrisk M5.
Annons
Annons
forfatter

Nästa generation M5 blir BMW:s grymmaste hittills, och en av de snabbaste fyrdörrars sedan-modellerna med elmotor. Eller rättare sagt: tre elmotorer. Enligt brittiska Car Magazine planerar M-sportavdelningen på BMW redan sin första M-modell och den får troligtvis tre elmotorer på 250 kW vardera, vilket motsvarar 1 000 hästkrafter.

I så fall blir det den starkaste M5:an någonsin, sedan E28-generationen av bilen debuterade som M5 1985 med en 3,5-liters rak sexa på 286 hk. Vilket var ganska mycket på den tiden, som jämförelse hade exempelvis Porsche 911 231 hk.

E28 BMW M5

M5 har haft olika motorer sedan 1985, bland annat en helgalen V10 med 507 hk, som gick i 330 km/h utan hastighetsspärr. Nuvarande M5-modellen har en 4,4-liters V8 på 600 hk, men det är alltså ingenting mot den elektriska versionen som debuterar 2024.

M5 med rak V6:a och 286 hk. 0–100 km/h gick på 6,2 sekunder.

Enligt Car Magazine kommer de tre 250 kW-motorerna att sitta på framaxeln och en till vardera bakhjul, så att bilen blir fyrhjulsdriven och helt elektrisk. Bilen kommer att använda CLAR WE-arkitekturen med femte generationens påsbatterier som ska räcka 700 km på en laddning enligt WLTP-standarden.

M5 Competition med 4,4-liters V8, dubbel turbo, 617 hk och 0–100 km/h på 3,4 sekunder.

Den elektriska M5:an ska göra 0–100 km/h på 2,9 sekunder, vilket är 0,3 sek långsammare än en 2020 års Tesla Model S Performance och bara 0,1 sek långsammare än Porsche Taycan Turbo S, som i dagsläget är de närmaste rivalerna till en elektrisk M5.

Annons
BMW i4 kommer 2021.

Nästa generations M5 kommer att ha samma design som den elektriska i4, mellanklass-sedanen som kommer 2021, och som konkurrerar med Tesla Model 3 och Polestar 2 och som senare får sällskap av en elektrisk BMW 7-serie. Som i sin tur kommer att dela CLAR WE-arkitektur med bland annat 2022-modellen av Rolls Royce Phantom och 2027-modellen av Cullinan.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Annons
Annons

Läs också

Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.