Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Här kör en BMW med fyra motorer

BMW i4 M50 har modifierad kaross och unik drivlina.

Av / 2022-08-18 - 18:43
Här kör en BMW med fyra motorer

Man kan undra hur en BMW i4 M50 med fyra elmotorer beter sig.  Kanske kommer vi en dag att få reda på det, men knappast inom en snar framtid. För denna kraftigt modifierade i4 M50 finns det bara en av.

Den unika bilen är en testbil för ny teknik och kommer att testas på vägen efter en längre utvecklingsfas med olika tester.

Tittar man lite närmare på bilden kan man se att hjulhusen har vuxit i bredd, förmodligen för att ge plats åt en avancerad drivlina med en milt sagt uppgraderad chassiteknik. Jämfört med en BMW i4 M50.

Fram- och bakaxlarna är modifierade för kördynamik mer som en BMW M än en M50, och fjädringen är hämtad från M3 och M4.

Där en M50 har två elmotorer, en för fram- och en för bakaxel, har den här fyra elmotorer – en för varje hjul, som styrs av en styrenhet som ger bilen unik fyrhjulsdrift. Ett slags xDrive ultra så att säga, där styrenheten ger bilen steglös och blixtsnabb kraftfördelning via en lamellkoppling och differentialer till de fyra drivhjulen.

Kraftöverföringen är baserad på wattpedalens läge, framhjulens styrvinkel, hjulens rotationshastighet, längsgående och lateral acceleration och flera andra parametrar som inte anges.

Det ska bara ta millisekunder att fördela elmotorernas kraft och vridmoment. BMW menar att den elektriska styrningen är mycket snabbare och mer dynamisk än konventionella drivsystem.

De har inte bara byggt den här för att locka oss, utan det är förmodligen en första antydan om en kommande generation elektriska M-bilar.

BMW i4 M50

Antagligen bäst i klassen

BMW i4 M50 är en lyckad kompromiss mellan racerbil och familjebil.

Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Här kör en BMW med fyra motorer”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

Ljud från Bang & Olufsen och OLED-strålkastare

Begagnade Tesla-bilar sjunker i värde

Helsvart Volvo med en överraskning

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen