Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Femte generationen Mini är helt elektrisk

Nästa Mini kommer fortfarande att vara liten, men får ett större batteri.

Av / 2022-03-25 - 10:46
Femte generationen Mini är helt elektrisk

Den kamouflerade Minin på bilderna är femte generationen, som just nu vintertestas i Arjeplog. På sätt och vis är den också den första generationen i en ny serie batterielektriska Mini-bilar. Tredörrarsversionen på bilderna kommer redan 2023.

Då ersätter den dagens Mini Cooper SE, som med en uppskattad räckvidd på 225–234 km ligger i det lägre skiktet rent räckviddsmässigt.

Den nya versionen får ett större batteripaket, det ryktas om storleksordningen 60 kWh som kan ge en räckvidd på upp till 400 km och att den utrustas med BMW:s femte generations elmotorer.

P90453009 lowRes
Mini Cooper Electric 2023

Om tredörrarsversionen får fyrhjulsdrift är ännu osäkert. Men det har garanterat Mini Countryman, som är Mini-modellen för barnfamiljer som behöver mer plats. För tredörrarsversionen tycks – som tur är – inte vara speciellt stor. Även om den är enorm när den står bredvid Issigonis ursprungliga Mini.

P90453030 highRes
Fem generationer Mini

Enligt Car Magazine ska några av de kommande elektriska Mini-utgåvorna byggas i Kina, och de tror dessutom att BMW har planer på att återuppliva Paceman som en fyradörrars, kompakt elbil med fyrhjulsdrift. Det händer knappast förrän 2024 och den blir i så fall en av väldigt få småbilar med fyrhjulsdrift.

P90455259 lowRes
Mini 2023

Ännu så länge finns det inga rykten om en cabrioletversion av nästa generation Mini. Det skulle i fall innebära att Fiat 500 Electric fortsätter att vara den enda elektriska cabrioleten på marknaden ett tag till.

P90455283 highRes
Mini vintertestas i Arjeplog.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Rulla till toppen