Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Den är stor, får fyrhjulsdrift och lång räckvidd

Enyaq iV kan bli en storsäljare.

Av / 2020-05-08 - 15:15
Den är stor, får fyrhjulsdrift och lång räckvidd

Den här tror vi kommer att sälja som glass i solsken. Enyaq iV har nyss lanserats och nu vet vi mer om vad som kommer att bli Skodas första el-SUV.

Det är byggd på Volkswagens skalbara MEB-plattform som blir grunden för flera modeller från VW: SUVen ID.4, Seat el-Born och Skoda. I Enyaq iV har axelavståndet dragits ut till 2765 mm så att bilen blivit 4, 65 meter lång. Som jämförelse är VW:s ID.3 4,26 meter.

Detta innebär att Enyaq iV kommer att konkurrera med elbilar som Tesla Model Y och Ford Mustang Mach-E, och VW:s kloner på samma plattform, ID.4.

Familje-SUV

Många kommer förmodligen att tycka att Enyaq iV är en perfekt familjebil. Stort bagageutrymme, tre par Isofix-fästen i det generösa baksätet, dragkrok, takräcke, USB-kontakt, mugghållare, möjlighet till uppvärmda baksäten, nedfällbart baksäte med skidlucka och glastak så att de små kan titta på stjärnorna.

Bilen får både Apple CarPlay och Android Auto, och man kan styra ljudet i Canton-bilstereon med tio högtalare från den stora 10- eller 3-tum stora pekskärmen i mitten.

Enyaq iV finns med bakhjulsdrift och fyrhjulsdrift och med olika batteripaket. Den enklaste versionen med bakhjulsdrift och 148 hk har ett batteripaket på 55 kWh och en räckvidd på 340 km. Nästa snäpp är en bakhjulsdriven version med 62 kWh-batteri och 180 hk, vilket ökar räckvidden något till 390 km.

Det kommer också en version med bakhjulsdrift och 204 hk, i den ger 82 kWh-batteriet en generös räckvidd på 500 km.

4WD

I Norden blir nog de fyrhjulsdrivna versionerna mest efterfrågade.

Här är 82 kWh-batteripaketet kombinerat med två elmotorer på sammanlagt 265 eller 306 hk, vilket ger en räckvidd på 460 km. Flaggskeppet bland Enyaq-modellerna blir den sportiga vRS-utgåvan med 306 hk, vilket räcker för en maxhastighet på 180 km/h och en acceleration från 0 till 100 km/h på 6,2 sekunder. Bilen ska gå att köpa med 125 kW-laddning, som kan ladda från 10 till 80 procent på 40 minuter.

Enyaq iV kan bogsera upp till 1200 kg och lastvolymen anges till 585 liter.

Skodas SUV kommer inte förrän i början av 2021, men under 2020 ska den gå att förboka. Då kan man också beställa en Founders Edition, i mörkgrön metallic och med en omfattande utrustningslista som är exklusiv för denna version.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Fullständigt vansinne

Xpeng avtäcker el-SUV för folket

Här finns tillräckligt med utrymme

Snart kommer du att kunna snabbladda hos Ford

Så mycket bättre är nya Porsche Taycan

ID. Buzz - äntligen med fyrhjulsdrift

Familjebil med allt man behöver

Framtidens elbil enligt BMW

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen