TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

CES 2023: Pininfarina x HOLON

Självkörande skyttelbuss.

forfatter
Publicerad 2023-01-12 - 16:44

Elbilar och mobilitet har blivit en större och viktigare del av CES-mässan i Las Vegas. Därför hittar man representanter från biltillverkare på mässan, där visioner för framtida produkter och teknik på hjul också visas.

Silvio Pietro Angori är en av många representanter för bilindustrin, och han är inte chef för vad som helst. Mannen har händerna på ratten på Pininfarina, som är känt för sina snygga karossdesigner för storheter som Ferrari, Maserati och Alfa Romeo.

Lite mindre känt är att de också är en stor aktör inom transportdesign. De ritar både spårvagnar och tåg och sätter sin prägel på allt från möbler och inredning, till båtar och flygplan.

Men det är alltså rullande design som de är mest kända för, och just denna Pininfarina x HOLON är ett bra exempel på hur man kan tänka kring framtidens transporter.

Ill. Pininfarina

Holon är en självkörande skyttelbuss som ska tillverkas av Benteler och transportera människor i stadskärnor, till exempel. Den kan ta upp till 15 passagerare och kan uppnå en toppfart på 60 km/h. Långt över medelhastigheten i de flesta städer, och den ska ha en räckvidd på upp till 290 km på en enda laddning.

Mover invändigt (Foto: Pininfarina)

Med självkörning nivå 4 kan den rulla från a till b utan förare, vilket är hela poängen, och Benteler föreställer sig att samma plattform som Mover är byggd på kan användas för godstransporter och andra professionella transporter. Varuleverans utan förare ska utföras med en skåpbilsversion av detta, och man kan tänka sig många varianter kan göras på samma plattform.

Mover i farten (Foto: Pininfarina)

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range

Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today

Kan förvandlas till pickup Renodlad tuffing för en aktiv livsstil.
Världens snabbaste gatubil är rent ut sagt skrämmande Mytomspunna Model S Plaid uppmuntrar till att bryta mot lagen. Och inte bara på grund av hastigheten.
Polestar 2 får bakhjulsdrift och mer kraft Snabbare, sportigare och med längre räckvidd.
SE VIDEO: Tesla Model S Plaid – galenskap på fyra hjul! Geir och Audun har provkört Tesla Model S Plaid! Hela testet kommer lördag, här får du en liten försmak.
Det här är Årets bil 2023 Car of the Year för 2023 har utsetts.
Följ Ljud & Bild