Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

BMW i7 Protection är skottsäker

Världens första skottsäkra elbil.

Av / 2023-08-11 - 14:03
BMW i7 Protection är skottsäker

Redan under lanseringen av i7 antyddes att det skulle kunna komma en bepansrad version av BMW:s eldrivna 7-serie. BMW har trots allt gjort bepansrade versioner tidigare, men i7 Protection är den första bepansrade elbilen.

 

Den är byggd på samma elplattform som vi känner till från testet av i7 xDrive M60, men eftersom vikten är mycket högre är även förbrukningen det. BMW anger en genomsnittlig förbrukning på 30 kWh per 100 kilometer. Som jämförelse mätte vi förbrukningen hos i7 till 21,1 kWh/100 km.

Foto: BMW

Den bepansrade versionen levererar 544 hk till alla fyra hjulen, och med ett vridmoment på 745 Nm ska det få den tunga bilen från 0 till 100 km/h på 9 sekunder. Topphastigheten uppges vara 160 km/h.

 

Passageraren, som måste skyddas till varje pris, sitter i vad BMW kallar en Protection Core. En bepansrad struktur av förstärkt stål och skyddsgraden uppges vara VR9. Den ska uppfylla kraven från den tyska organisationen Vereinigung der Prüfstellen für Angriffshemmende Materialien und Konstruktionen för bepansrade fordon. Även glasrutorna måste tåla kulor från 7,62-ammunition. Specialdäck från Michelin uppfyller kraven på mobilitet även under beskjutning och klarar hastigheter på upp till 80 km/h även när de är perforerade.

P90516166_highRes_the-new-bmw-760i-xdr P90516168_highRes_the-new-bmw-760i-xdr P90516176_highRes_the-new-bmw-760i-xdr
<
>
Foto: BMW

Inuti är allt som det är på en vanlig i7, med samma lyx som du förväntar dig i en bil i den här klassen. Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System finns på plats, liksom elektriska gardiner och motoriserad öppning och stängning av de bepansrade dörrarna.

Den bepansrade i7 kan också utrustas med användbara funktioner som ett slutet friskluftssystem, automatisk brandsläckning, blåljus, flagghållare och avancerad radiokommunikation.

Det är inte vem som helst som kan beställa en BMW i7 Protection, men om du känner dig förföljd kan du alltid fråga din närmaste BMW-återförsäljare.

Foto: BMW
Läs också Sjunde himlen BMW i7 är modern lyx när den är som allra bäst, och den kör som man förväntar sig.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ammoniakmotor hotar elbilarna

Fisker är nära avgrunden

Fyrkantig charmklump

Familje-lyxbilen snabb som en raket

Mäktigt imponerande debut

Nytt infotainmentsystem och upp till 600 km räckvidd

Skulle hämta sin Cybertruck – fick åka till akuten

Batteridriven trädgårdstraktor från Husqvarna

Hybrid-elcykel gjord för Norden

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Rulla till toppen