Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Matter gör det lättare att ha ett smart hem

Matter överbryggar klyftan mellan smarta hemprodukter så att de fungerar sömlöst mellan de stora plattformarna.

Av / 2023-03-27 - 09:00
Matter gör det lättare att ha ett smart hem

I framtiden behöver du bara leta efter en logotyp när du köper produkter till det smarta hemmet. Standarden har lanserats och plattformarna är nu klara, men vad är egentligen Matter och hur kommer man igång med det? Vi hjälper dig på vägen …

Det senaste decenniet har bjudit på en explosion i teknik som kan göra hemmet smartare. Och det har onekligen blivit smartare. Vi kan ställa in belysningen i oändligt många färger, låta termostaterna anpassa temperaturen i hemmet efter vardagens rutiner, låsa upp dörren när vi närmar oss med mobilen och en myriad av andra saker som gör hemmet mer intelligent. Men det har inte nödvändigtvis blivit enklare. Särskilt Inte för de som inte är speciellt intresserade av teknik.

Produkterna kommer att fungera, oroa dig inte för det. Men det är inte säkert att de fungerar med produkter från andra tillverkare. Du får ett otal appar på din smartphone, som styr varsin produkt, och tvingas till krångliga omvägar om du vill få dem att kommunicera med varandra.

Ett språk som alla förstår

Som utgångspunkt har varje tillverkare sitt eget system. De stora teknikjättarna Google, Apple, Amazon och Samsung har dock försökt skapa plattformar som gör det möjligt att integrera produkter kors och tvärs. Detta förenklar situationen något, även om det är tal om självständiga plattformar, var och en med sitt eget språk, som är låsta till eller fungerar bäst inom teknikjättens egna ekosystem och samtidigt är knutna till deras röstassistent.

Vilka plattformar som stöds varierar från produkt till produkt. Du kan inte bara köpa vilken robotdammsugare som helst som du blir kär i och tro att den pratar med ditt Apple HomeKit-baserade system som resten av dina enheter är integrerade i.

När du köper Smart Home-produkter behöver du inte bara förhålla dig till funktionaliteten, du måste också ha viss bakgrundskunskap om teknik för att vara säker på att produkterna passar ihop och kommunicerar enkelt med varandra i ditt smarta hem.

Hidtil har smart home-produkter været bundet til forskellige platformen med begrænset mulighed for at tale sammen.
Hittills har smarta hem-produkter knutits till olika plattformar med begränsad förmåga att prata med varandra. (Illustration: Connectivity Standards Alliance)

Detta funkar ju inte i längden, och lyckligtvis vet tillverkare och mjukvaruutvecklare – faktiskt hela branschen – detta. Därför gick de för flera år sedan samman i CSA (Connectivity Standards Alliance) för att förenkla upplevelsen för Smart Home-användare.

Frukten av detta samarbete är Matter. En ny standard, skapad gemensamt av nästan alla som har det minsta att säga till om i denna värld av smarta hemapparater.

Men innan du tänker, åh nej, en till standard och en till logotyp att hålla reda på, är den goda nyheten att Matter är den enda standarden du behöver bry dig om och den enda logotyp du behöver hålla utkik efter när du köper nya produkter till det smarta hemmet i framtiden. Det är åtminstone avsikten.

Lika enkelt som att skruva i en ”dum” glödlampa

Om du köper en produkt med Matter-logotypen på lådan kommer den att kunna integreras i ditt smarta hem, oavsett om det är baserad på Google Home, Apple HomeKit, SmartThings eller Alexa. Kompatibla enheter kommer att kunna prata med varandra och ingå i samma automatiseringar.

Fremover skal du blot se efter dette logo, når du køber smart home-produkter.
I fortsättningen behöver du bara titta efter den här logotypen när du köper smarta hem-produkter.

Att handla smarta hemprodukter ska bli lika enkelt som när du kunde ta vilken glödlampa som helst från snabbköpshyllan och visste att den fungerade smidigt när du skruvade i den i en lampa hemma.

Matter är alltså inte en ny plattform. Det finns ingen ny app eller ekosystem att hantera. Det är en standard som gör det möjligt att kommunicera mellan plattformar och produkter. Ett gemensamt språk för att se till att alla förstår varandra.

I et smart home med Matter taler alle enheder sammen på tværs af platforme.
I ett smart hem med Matter pratar alla enheter med varandra oavsett plattform.

De stora plattformarna kommer alltså att finnas kvar, men du behöver inte längre oroa dig för vilka av dem dina produkter är lämpliga för. Om de stöder Matter kommer de att passa dem alla och kommer att kunna flyttas fritt från en till en annan.

Med Multi-Admin-funktionen kommer det att vara möjligt att flytta Matter-enheter mellan plattformarna, så att exempelvis en smart termostat ansluten till Apple HomeKit kommer att kunna flyttas till Google Home, SmartThings eller Alexa.

Högre säkerhet

Plattformsoberoende integration är inte den enda fördelen med Matter. Den nya standarden kommer också att säkerställa bättre stabilitet, större säkerhet och enklare installation.

Kommunikation mellan Matter-enheter sker lokalt via användarens eget nätverk och inte i molnet, vilket annars är fallet för vissa smarta hem-produkter idag.

Användningen blir därmed inte bara snabbare och smidigare, utan också betydligt säkrare. Data skickas inte till molnet, där det är svårt att ta reda på vad som händer med det och vem som får tag på det. Det är bara om du använder röstassistenter som använder molntjänster för att fungera som privat information kommer att behandlas utanför ditt hemnätverk.

Kommunikationen i et Matter-netværk sker lokalt. Data kan dog stadig ende i skyen, hvis du anvender producenternes egne kontrolapps.
Kommunikation i ett Matter-nätverk sker lokalt. Data kan dock fortfarande hamna i molnet om du använder tillverkarnas egna appar.

Alla Matter-enheter har sina eget digitala certifikat, vars giltighet kontrolleras när de ansluts till nätverket. Om de godkänns kommer de att tilldelas ett Operational Certificate som ger dem tillstånd att använda nätverket, men endast för de funktioner som är relevanta för produkten i fråga. Till exempel kan en glödlampa inte ändra systeminställningar. På så sätt ska det vara praktiskt taget omöjligt för främmande och fientliga produkter att få tillgång till nätverket. Om detta händer kan ett certifikat återkallas, så att en skadlig produkt omedelbart förlorar sin tillgång till nätverket.

Uppdateringar görs via decentraliserade servrar, som i ett blockchain-nätverk. CSA styr åtkomsten till dessa servrar via distribuerade certifikat. Risken att hackare kan smyga in skadlig kod via uppdateringar ska därför vara minimal.

Läs också Smart säkerhetssensor med Matter Nu börjar så smått de första produkterna med en ny Smart Home-standard dyka upp.

Automatisk installation

Att installera enheter blir i många fall enklare. Tillvägagångssättet beror på vilken plattform du använder. Den kan bestå av numeriska koder, QR-koder och NFC, men ett gemensamt mål är att produkter i framtiden ska kännas igen automatiskt.

Så fungerar det redan med vissa HomeKit-enheter, medan Google Home får Fast Pair-funktionalitet som vi känner till från Android-världen. Amazon har utvecklat en lösning där enheter registreras i ditt system redan när du köper dem. Det finns därför i praktiken ingen installation. Plattformen känner igen enheten när du slår på den, och sedan händer allt av sig själv. Lösningen heter FFS – Frustration Free Setup.

Google Home
En plattform skräddarsydd för Googles egna högtalare, bildskärmar, routrar etc., men med möjlighet att integrera många produkter från andra märken. Dessa kan styras via Google Home-appen, som fungerar på både Android och iOS, och via röstassistenten Google Assistant. Om Chromecast är inbyggt kan du strömma innehåll till dem från din mobil, surfplatta eller dator. Appen erbjuder inte många alternativ för automatisering eller kommunikation mellan olika enheter. Systemet körs på Wi-Fi och Bluetooth och kräver ingen hub för att fungera.

Apple HomeKit
Ett Smart Home-system byggt för Apple-enheter. HomeKit kan endast användas på enheter med iOS, iPadOS, MacOS, watchOS eller tvOS. Från systemet kan du styra och automatisera enheter från olika tredjepartsmärken som är certifierade enligt standarden. För att kunna använda systemet krävs ett nav. En Apple TV, HomePod eller iPad kan fungera som sådan.

SmartThings
Denna plattform ägs idag av Samsung och är tätt integrerad med många av tillverkarens produkter. Kompatibiliteten är mycket bred mellan varumärken, och det finns många möjligheter att automatisera. Flera Smart Home-enheter har lanserats under varumärket SmartThings, men fokus ligger nu på att utveckla programvara snarare än hårdvara. Systemet fungerar på både iOS och Android samt på TV-apparater, projektorer och skärmar från Samsung. SmartThings stöder både Wi-Fi, Zigbee och Z-Wave. En SmartThings-hub krävs för att använda enheter med de två sistnämnda teknikerna.

Amazon Alexa
Amazons system är byggt kring röstassistenten Alexa, men har med tiden också utvecklats till en enklare Smart Home-kontroller som kan styra enheter från en mängd olika märken och fungera som vädertjänst, musikspelare och mycket mer beroende på vilka ”skills” du utrustar den med. Röststyrningen kan användas via Amazons egna Echo-högtalare samt en mängd tredjepartsprodukter. Systemet fungerar på både iOS och Android. Det körs på Wi-Fi och Bluetooth och kräver ingen hub för att fungera.

Zigbee
En standard för trådlös dataöverföring skapad för mindre enheter med låg strömförbrukning. Avståndet är upp till 100 meter, men enheter i ett Zigbee-nätverk kan dela anslutningen mellan varandra och därmed förlänga avståndet. Dessa egenskaper gör Zigbee lämplig för smarta hem, där det har varit en av de viktigaste standarderna i många år. Några av de ledande Smart Home-märkena, som Philips Hue, använder Zigbee. En hub krävs för att använda tekniken.

Z-Wave
En standard som är mycket lik Zigbee, men baserad på ett annat frekvensband och med något hårdare krav för de medlemmar i ”alliansen” som använder tekniken i sina produkter. Detta ska säkerställa bättre stabilitet, inte minst för att frekvensbandet 868,42 MHz som används inte har lika stor tendens att störa hemnätverket som Zigbee, som använder 2,4 GHz precis som Wi-Fi.

Stöder många trådlösa tekniker

Matter stödjer både Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth och inte minst den relativt nya Thread-tekniken – en mesh-teknik som påminner om Zigbee och Z-Wave. Här används kompatibla smart-enheter som routrar som vidarebefordrar och förstärker signalen mellan varandra. Enheterna skapar således sitt eget mesh-nätverk, där stabiliteten är hög, eftersom det alltid kommer att finnas en enhet redo att ta över om anslutningen skulle misslyckas på ett annat ställe i kedjan. Tekniken är också ganska energisnål och därför särskilt avsedd för batteridrivna enheter. Säkerhetskameror, smarta högtalare och andra enheter med behov av hög bandbredd använder inte Thread.

För att använda Thread krävs en Border Router, eller vad vi vanligtvis kallar en hub eller en bridge. Det bygger en bro mellan signalen som kommer in via din bredbandsanslutning och det som ska ut till dina smarta enheter i Thread-nätverket. Vi känner till dessa typer av enheter från Z-Wave och Zigbee-produkter som Hue, Ikea Trådfri, SmartThings med flera.

I et Thread-netværk fungerer enhederne som routere, der videresender signalet mellem hinanden. Det forstærker signalet og er strømbesparende, hvilket især batteridrevne enheder har stor fordel af.
I ett Thread-nätverk fungerar enheterna som routrar som vidarebefordrar signalen mellan varandra. Det förstärker signalen och är energibesparande, vilket särskilt batteridrivna enheter har stor nytta av.

Du kanske inte behöver köpa ny utrustning för att använda Thread, och det är faktiskt inte heller säkert att du behöver köpa ny utrustning för att använda Matter överhuvudtaget.

 En smart højttaler som Google Nest Audio kan fungere som hub i et Matter-netværk. Det kræver kun en gratis opdatering.
En smart högtalare som Google Nest Audio kan fungera som ett nav i ett Matter-nätverk. Det krävs bara en gratis uppdatering.

Matter kräver en fysisk styrenhet för att fungera, men flera befintliga Smart Home-produkter från Apple, Google, SmartThings och Amazon har uppdaterats för att kunna fungera som en styrenhet. Dessa inkluderar SmartThings Hub V3, den senaste Hue Bridge, nyare Apple-enheter med HomeKit-kapacitet (Apple TV 4K 5:e generationen eller de senaste HomePods), samt Nest WiFi Pro-routern och Nest Audio-högtalare. Om du har en av dessa enheter i ditt hem är du i princip redo för Matter. Enheterna fungerar också som hub i ett Thread-nätverk, så då är du också redo att använda Thread-baserade enheter.

De stora plattformarna, Google Home, Apple HomeKit, SmartThings och Alexa har också uppdaterats, så allt är i princip klart för dig att bygga ett Matter-baserat smart hem. Se också till att din Android-mobil eller iPhone är uppdaterad med den senaste programvaran, så att du är säkert på att vara klar för Matter.

Google Home är redo att integrera Matter-enheter.

Då saknar vi bara produkterna…

Den enda biten som saknas är Matter-produkter. För närvarande är det ont om produkter som kan integreras. För även om till exempel Nest Audio-högtalaren har fått hub-funktionalitet betyder det inte att den kan fungera som en plattformsoberoende smart högtalare.

Men produkterna är på väg, och många är till och med väldigt nära att komma ut. På CES i januari visades en mängd produkter upp som kommer att vara redo för Matter när de kommer ut på marknaden i vår.

I flera fall kommer Matter-kompatibilitet som en gratis uppdatering av befintliga produkter. Därför är det inte alls säkert att du behöver köpa nya produkter. Flera av belysningsprodukterna från Hue, Nanoleaf och IKEA samt de senaste Smart Home-produkterna från tillverkare som Netatmo, Eve och Belkin kommer att få Matter-uppdateringar. Se en lista över vilka produkter som är schemalagda för Matter-uppdateringar här.

Nanoleaf har annonceret at en række af deres lysprodukter meget snart vil understøtte Matter.
Nanoleaf har meddelat att ett antal av dess belysningsprodukter kommer att stödja Matter mycket snart.

På det hela taget är det Eve som för närvarande kommit längst med enheter som erbjuder full Matter-kompatibilitet. Tillverkaren kunde redan på förra årets IFA-mässa visa hur en äldre HomeKit-kompatibel enhet kunde integreras med Google Home via en Matter-uppdatering. Deras Matter-uppdatering är i beta nu och bör vara klar när som helst nu.

Signify, företaget bakom Philips Hue, är också nästan klara. En uppdatering av deras Bridge kommer att göra ett antal av deras lampor Matter-kompatibla. Det senaste vi hört är att den kommer ut i april.

Läs också Philips Hue kommer snart att kunna prata med alla smarta hemprodukter Matter-standarden, som ska göra det lättare för Smarta Hem-produkter att arbeta tillsammans, har nu officiellt lanserats. Och Matter är på väg till nästan alla Philips Hue-produkter, säger tillverkaren.

Det ska bli intressant att se hur mycket funktionalitet som öppnas upp via Matter. Det kommer knappast att finnas tillgång till alla funktioner vi känner till från Hue-appen. Detsamma kommer förmodligen att gälla för många av de mer avancerade smarta hemprodukterna: grundläggande funktioner kommer att styras via de gemensamma plattformarna, medan mer avancerade funktioner kommer att fortsätta att kräva tillverkarnas egna appar.

Hur mycket enklare Matter faktiskt kommer att göra vårt smarta hem är därför svårt att avgöra just nu. Men om inte annat kommer det förmodligen snart att bli mycket enklare att köpa produkter när det bara är en logotyp att hålla reda på.

Rasmus Elm Rasmussen
(f. 1980): Journalist på L&B Home. Rasmus skrev sin första artikel om teknik 1999 för tidningen Alt om NET. Sedan dess har han skrivit en mängd artiklar för tidskrifter, dagstidningar och webbmedier inom områdena kultur, livsstil och teknik. De senaste åren har Rasmus varit redaktör för tidningen Alt om DATA. Rasmus skriver om allt från datorer och mobiltelefoner till elbilar, smarta hem och ljudutrustning.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Välj en smart vattningslösning till semestern

Ditt smarta hem blir enklare med Matter

Blir köket smartare eller bara dyrare?

Ljud & Bild
Rulla till toppen