TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Första Matter-produkten från Netatmo

Nu börjar så smått de första produkterna med en ny Smart Home-standard dyka upp.

forfatter
Publicerad 2022-01-12 - 08:55

Förra året lanserade Global Connectivity Standards Alliance (CSA) en ny standard för det smarta hemmet: Matter. Bakom alliansen står stora företag som Amazon, Apple, Google, IKEA och Samsung men även mindre företag som Netatmo har gått med. I nuläget har sammanlagt 220 företag lovat att deras Smart Home-produkter ska stödja Matter i framtiden.

Läs också Matter gör äntligen det smarta hemmet smart En ny standard för smarta enheter lovar att det ska bli lättare att få alla hemmets prylar att samarbeta. Och det verkar som om alla tillverkare är med.
Matter logo

Tanken bakom Matter är att alla befintliga Smart Home-protokoll och plattformar ska stödjas. Och det gäller oavsett om enheterna kommunicerar via Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth eller Thread, och om styrningen sker via Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Home eller Samsung SmartThings.

Under CES 2022 passade ett antal företag på att presentera nya Matter-kompatibla produkter. Bland annat ovan nämnda Netatmo, som i ett pressmeddelande lanserade sin första Matter-produkt i form av en smart säkerhetssensor.

Netatmos smarta säkerhetssensor är utrustad med en kontaktsensor och en infraröd rörelsedetektor och är utformad för att förbättra både säkerheten och komforten i hemmet, lovar tillverkaren.

Netatmos kommande säkerhetssensor stöder Matter. (Foto: Netatmo)

Sensorn kan sättas på både dörrar och fönster och känner av när de öppnas, och meddelar då användaren med en avisering. Man kan dessutom hålla koll på om dörrar och fönster är öppna eller stängda även om man inte är hemma.

Produkten har även en infraröd rörelsedetektor, som tack vare Matter gör det möjligt att interagera med andra uppkopplade produkter. Detta innebär att säkerhetssensorn till exempel kan sätta på värmen om den upptäcker att någon är i rummet, stänga av värmen när alla lämnat rummet eller sätta på luftkonditionering eller tända lampor när den känner av närvaro

Netatmos kommande smarta säkerhetssensor stöds av både Thread och Matter. Pris och tillgänglighet meddelas vid ett senare tillfälle.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
3D-printade lampor från Signify Belysningstillverkaren Signify presenterar, under namnet Philips MyCreation, en kollektion 3D-printade lampor i återvunnet och återvinningsbart material.
Smart övervakning och webbkameror Toucan Solutions lanseras i Norden med smarta hemprodukter.
Nya robotdammsugare i mellanklassen iRobot utökar sitt sortiment med två nya robotdammsugare i mellanklassen
Få in soluppgången i sovrummet Philips Hues sommarnyheter erbjuder morgonsol i sovrummet och ljusa nätter på terrassen.
Halvdum smart-odling ger dig gröna fingrar Click & Grow Smart Garden 9 Pro säljer sig som fullproppad med smart teknik, men i verkligheten är den nästa lika dum som en vanlig balkonglåda.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend