Recension: The Devil All the Time

Den djävulska arvsynden

Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
Karakter
Drama
The Devil All the Time
Annons
Annons
forfatter

Djävulen lurar i mörkret! var en rubrik vi använde nyligen för att beskriva den intensiva thrillern The Lighthouse, men tänk så väl den passar för att beskriva även detta upprörande drama.

 

I mitten av 1950-talet försöker krigsveteranen Willard Russell (Bill Skarsgård) skapa sig ett liv och starta familj. Hans gudfruktiga mamma vill att han ska gifta sig med ”ett Guds ord från landet”, Helen, men han faller för den söta och charmiga servitrisen Charlotte.

Sonen, Arvin (Michael B. Repeta/Tom Holland) upplever tragik i unga år, sjukdom och en far som lider av psykiska krigsskador och en fanatisk gudstro – en tro på Gud och ett förhållande till djävulen som förföljer honom genom livet.

Annons

Detta historiska drama utspelar sig i gudfruktiga småstäder i Ohio och West Virginia, där tragiska familjeöden flätas samman. Kyrkan är stadens mötesplats och Djävulen måste hållas på avstånd. Till staden kommer den nya, sliskiga predikanten Preston (Robert Pattinson) som hånar de fattiga och lockar stadens unga flickor till sexuella obsceniteter – allt i Guds namn, givetvis.

Skulle du lämna din dotter ensam med den här mannen? Robert Pattinson, The Devil All the Time (Foto: Netflix)

Det finns verkligen inte mycket ljus i mörkret i The Devil All the Time, i mer än två timmar bombarderas vi av våld, sexuella övergrepp, korruption, moraliskt förfall, religiösa uppoffringar, seriemördare, kinky sexlekar och en korsfäst, flådd soldat. Hårdsmält en mörk höstkväll, men vi får också se fascinerande karaktärer och en fängslande historia – och ett härligt musikspår.

Filmen bygger på en roman av Donald Ray Pollock (som för övrigt är berättarrösten) där skam, religion och arvsynd är helt centralt för de olyckliga karaktärerna. Regissör är New York-bon Antonio Campos, som också skrivit manus.

Vi sugs in i den spännande historien, fylld av ett säreget persongalleri. Tyvärr haltar dramaturgin en smula, det är så många trådar som måste nystas upp att det ibland går väl fort fram, lite hipp som happ – trots att filmen är en bra bit över två timmar lång.

The Devil All the Time_2 The Devil All the Time_3 The Devil All the Time_6 The Devil All the Time_5 The Devil All the Time_4
<
>
The Devil All the Time (Foto: Netflix)

Samtliga karaktärer har stora karaktärsbrister, de plågas olika mycket av religiös fanatism och ångest och lever sina eländiga liv längst ner på samhällsstegen. Utan tvekan sydstats-stereotyper, och ibland överdrivet karikerade, men enastående skådespelare gör dem obehagligt levande.

Annons

Tom Holland (mest känd som Spider-Man-tunnis) imponerar stort som inbiten, arg ung man som har upplevt mer tragedi i barndomen än de flesta skulle mäkta med. En bra pojke som lärt sig av sin far att man ibland måste ta till våld om livet går emot en.

Hans förtappade far, Bill Skarsgård (Castle Rock) får ännu en gång visa vilken utmärkt karaktärsskådespelare han är. En perfekt skådis om du letar efter en kuslig person. Men det är Robert (Twilight!) Pattinson som ger oss rysningar! Som den cyniske, självgode skitstöveln till pastor är Pattinson en fröjd (skräck) att beskåda. Hans irriterande, nasala röst och nedlåtande blick borde finnas i läroplanen på alla teaterhögskolor! Med The Lighthouse och nu senast Tenet har Pattinson tagit sig till en ny nivå som skådespelare.

The Devil All the Time är en fängslande familjekrönika men som tyvärr vill i mesta laget, gapar efter för mycket och inte riktigt hittar rätt fokus. 4 starka stjärnor till en ovanlig filmupplevelse som definitivt är värd att se nu när kvällarna blir längre.

The Devil All the Time (Foto: Netflix)

 

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
Fakta
  • Netflix
  • Release: 16 september 2020
  • Regi: Antonio Campos
  • Med: Tom Holland, Robert Pattinson, Bill Skarsgård, Haley Bennett, Jason Clarke, Riley Keough, Mia Wasikowska, Michael B. Repeta, Harry Melling
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 2:18
  • Betyg: 4
IMDB Rating
The Devil All the Time (2020) 138min | Crime, Drama, Thriller | 16 September 2020 (USA) Summary: Sinister characters converge around a young man devoted to protecting those he loves in a postwar backwoods town teeming with corruption and brutality.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

I dag är det tio år sedan världens största TV-serie hade premiär.
Den danska storstjärnan har fått ytterligare en internationell mega-roll.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.
Ännu en gång flyttas premiärerna för stora filmtitlar fram.
Serieversionen av filmsuccén levererar mer av samma sak, i ett halsbrytande men så småningom upprepande tempo.
Att 40 % av de spanska männen går på bordeller var en chockerande nyhet för oss – men bannemej om inte Álex Pina lyckas göra hejdundrande underhållning av tragedin.
April bjuder på mycket godis från strömningstjänsterna, nu kan du också titta på innehåll från nykomlingen Paramount+.
Påsken blir definitivt bättre med en riktigt bra thriller eller deckare!
Nykomlingen Paramount+ lanseras med Maisie Williams som snabbkäftad eremit som plötsligt släpps lös i det fria. Roligt, men lite oförlöst.
Disney+ bevisar att det fortfarande finns mer spännande material att förmedla från Marvels rikliga universum.
Många filmer har ”finputsats” i efterhand av missnöjda regissörer – men ingen lika omfattande som Justice League.
Den efterlängtade uppföljaren till fräscha Wonder Woman är årets största besvikelse.
En av 1980-talets stora komiker, Eddie Murphy, försöker stenhårt att återuppliva sin klassiska komedi – men åstadkommer bara en mycket mindre charmig kopia.
Uppföljaren går i samma fascinerande fotspår som första säsongen – och det är inte negativt.
New Orleans mest respekterade domare hamnar i klammeri med rättvisan.
Under årets första vårmånad får vi ljusare dagar, mindre snö och massor av spännande innehåll från strömningstjänsterna.
Tänk om det om var Sovjetunionen som hann först till månen?
Big Sky ett levande bevis på att även en av branschens mest erfarna och välrenommerade kan misslyckas.
Två personer ägnar en hel natt åt att göra sitt yttersta för att såra och förnedra sin partner. Sådant blir det filmkonst av.
Tom Hanks briljerar i sobert western-epos som har hjärtat på rätta stället.