Recension: The Devil All the Time

Den djävulska arvsynden

Kristna, konservativa Mellanvästern i USA utgör bakgrunden för Netflix skandalösa familjekrönika om våld, åtrå och den ständigt närvarande arvsynden.
Karakter
Drama
The Devil All the Time
Annons
Annons
forfatter

Djävulen lurar i mörkret! var en rubrik vi använde nyligen för att beskriva den intensiva thrillern The Lighthouse, men tänk så väl den passar för att beskriva även detta upprörande drama.

 

I mitten av 1950-talet försöker krigsveteranen Willard Russell (Bill Skarsgård) skapa sig ett liv och starta familj. Hans gudfruktiga mamma vill att han ska gifta sig med ”ett Guds ord från landet”, Helen, men han faller för den söta och charmiga servitrisen Charlotte.

Sonen, Arvin (Michael B. Repeta/Tom Holland) upplever tragik i unga år, sjukdom och en far som lider av psykiska krigsskador och en fanatisk gudstro – en tro på Gud och ett förhållande till djävulen som förföljer honom genom livet.

Detta historiska drama utspelar sig i gudfruktiga småstäder i Ohio och West Virginia, där tragiska familjeöden flätas samman. Kyrkan är stadens mötesplats och Djävulen måste hållas på avstånd. Till staden kommer den nya, sliskiga predikanten Preston (Robert Pattinson) som hånar de fattiga och lockar stadens unga flickor till sexuella obsceniteter – allt i Guds namn, givetvis.

Skulle du lämna din dotter ensam med den här mannen? Robert Pattinson, The Devil All the Time (Foto: Netflix)

Det finns verkligen inte mycket ljus i mörkret i The Devil All the Time, i mer än två timmar bombarderas vi av våld, sexuella övergrepp, korruption, moraliskt förfall, religiösa uppoffringar, seriemördare, kinky sexlekar och en korsfäst, flådd soldat. Hårdsmält en mörk höstkväll, men vi får också se fascinerande karaktärer och en fängslande historia – och ett härligt musikspår.

Filmen bygger på en roman av Donald Ray Pollock (som för övrigt är berättarrösten) där skam, religion och arvsynd är helt centralt för de olyckliga karaktärerna. Regissör är New York-bon Antonio Campos, som också skrivit manus.

Vi sugs in i den spännande historien, fylld av ett säreget persongalleri. Tyvärr haltar dramaturgin en smula, det är så många trådar som måste nystas upp att det ibland går väl fort fram, lite hipp som happ – trots att filmen är en bra bit över två timmar lång.

The Devil All the Time_2 The Devil All the Time_3 The Devil All the Time_6 The Devil All the Time_5 The Devil All the Time_4
<
>
The Devil All the Time (Foto: Netflix)

Samtliga karaktärer har stora karaktärsbrister, de plågas olika mycket av religiös fanatism och ångest och lever sina eländiga liv längst ner på samhällsstegen. Utan tvekan sydstats-stereotyper, och ibland överdrivet karikerade, men enastående skådespelare gör dem obehagligt levande.

Tom Holland (mest känd som Spider-Man-tunnis) imponerar stort som inbiten, arg ung man som har upplevt mer tragedi i barndomen än de flesta skulle mäkta med. En bra pojke som lärt sig av sin far att man ibland måste ta till våld om livet går emot en.

Hans förtappade far, Bill Skarsgård (Castle Rock) får ännu en gång visa vilken utmärkt karaktärsskådespelare han är. En perfekt skådis om du letar efter en kuslig person. Men det är Robert (Twilight!) Pattinson som ger oss rysningar! Som den cyniske, självgode skitstöveln till pastor är Pattinson en fröjd (skräck) att beskåda. Hans irriterande, nasala röst och nedlåtande blick borde finnas i läroplanen på alla teaterhögskolor! Med The Lighthouse och nu senast Tenet har Pattinson tagit sig till en ny nivå som skådespelare.

The Devil All the Time är en fängslande familjekrönika men som tyvärr vill i mesta laget, gapar efter för mycket och inte riktigt hittar rätt fokus. 4 starka stjärnor till en ovanlig filmupplevelse som definitivt är värd att se nu när kvällarna blir längre.

The Devil All the Time (Foto: Netflix)

 

Skapa ett gratis konto

/ registrera dig för att läsa den här artikeln gratis

Jag accepterar Ljud & Bilds villkor. Jag vill ta emot nyhetsbrev och information, som skickas ut ett par gånger i månaden. Jag kan när som helst avregistrera mig.

Var vänlig bekräfta innan du registrerar dig

Fortsätt med Google

eller registrera dig via e-post

Glömt lösenordet? Ange din e-postadress, så får du ett mail med en länk så att du kan ange ett nytt lösenord.

Fakta
  • Netflix
  • Release: 16 september 2020
  • Regi: Antonio Campos
  • Med: Tom Holland, Robert Pattinson, Bill Skarsgård, Haley Bennett, Jason Clarke, Riley Keough, Mia Wasikowska, Michael B. Repeta, Harry Melling
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Längd: 2:18
  • Betyg: 4
IMDB Rating
The Devil All the Time (2020) 2h 18min | Crime, Drama, Thriller | 16 September 2020 (USA) Summary: Sinister characters converge around a young man devoted to protecting those he loves in a postwar backwoods town teeming with corruption and brutality.
Countries: USALanguages: English

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
Annons
Annons

Läs också

Efter upploppen i Washington har sociala medier tagit i med hårdhandskarna. Är det censur eller helt nödvändigt?
Man måste registrera sig som operatör och genomgå prov för drönarkortet
Google varnar användare av Gmail, Drive och Foton – ditt innehåll kan raderas
Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
Lyckat kostymdrama som är en blandning av Dynastin, Askungen, Farliga förbindelser och Downton Abbey – med en touch av Fifty Shades of Grey.
En graviditet som går fruktansvärt fel är på väg att slita den unga familjen i bitar.
Januari har långa och mörka kvällar – bara synd att streaming- och filmbolagen verkar ha tagit semester.
Med Equinox levererar Netflix en av sina bästa nordiska produktioner.
Äntligen lite ledigt mitt i corona-mörkret. Vad ska du titta på för att mysa och koppla av?
Ännu en gång levererar Pixar en teknisk fullträff, ackompanjerad av en ytterst emotionell historia.
Ännu en gång får vi tillbringa tiden fram till jul med ensamstående, smådesperata Johanne som jagar den rätte – och visst blir det riktigt roligt.
En av bluesens absoluta första grand old ladies bjuder på häftiga toner i ett laddat kammarspel, ackompanjerad av ”Black Panther”.
Disney försöker skamlöst utnyttja folks sug efter lättsam julunderhållning.
Alla fördomar du kan tänkas ha mot homosexuella, musikalälskare och intoleranta konservativa kristna i småstads-Amerika blir bekräftade i The Prom.
December har kalla dagar och mörka kvällar – det är läge för många timmar framför TV:n.
Mulan är en av Disneys bästa live-nyinspelningar av tecknade klassiker.
Michael J. Fox briljerar i smått föråldrad ”klassiker”.
Att schack kunde vara så fascinerande och spännande kunde vi väl aldrig tro!
Den suveräna Trump-imitatören kraschlandar i sin nya Netflix-special.
Apple och Hanks åstadkommer en platt spänningskurva i ett tandlöst andra världskrigsdrama.