TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Spiderhead

Förvirringsmysterium!

En fascinerande actionkrim-handling slarvas bort av osammanhängande förvirring, utan mål eller mening.

forfatter
Publicerad 2022-06-17 - 00:42
Karakter
Action
Spiderhead

Chris Hemsworth har blivit en av världens största blockbuster-skådespelare efter att ha porträtterat åskguden Thor i 10 (!) Marvel-filmer. Han har också en väldigt hög status bland de kostymklädda på Netflix eftersom han gav streamingjätten en av dess största tittarsuccéer som stenhård actionhjälte i Extraction.

Läs också Actionfest à la Thor! Chris Hemsworth kan mer än kasta en stor hammare. Han är väldigt kompetent med stora handeldvapen också.

Undrar just om har fått lite väl stort förtroende, för vi har sällan har vi sett mer bortslösad talang än i Spiderhead.

 

Två fångar i ett elitfängelse, Jeff (Miles Teller, The Offer) och Izzy (Jurnee Smollett), får en möjlighet att förkorta sina fängelsestraff genom att anmäla sig som försökskaniner i medicinska experiment. Handlingen förflyttas till ett extra exklusivt labb på en tropisk ö, uppenbart inspirerat av James Bond. Den enigmatiske mannen som styr alltihop, doktor Abnesti (Chris Hemsworth) är hemlighetsfull när han manipulerar sina försöksobjekt.

När man ser det kreativa teamet bakom filmen så överraskar det förvirrande och delvis osammanhängande resultatet desto mer. Regissör är Joseph Kosinski, som har Oblivion, TRON: Legacy och Top Gun: Maverick på sin CV. Paul Wernick och Rhett Reese (som bland annat ligger bakom manuset till Deadpool) har tagit på sig jobbet att förvandla George Saunders novell till en film – men försöken på smart, bitsk satir blandas bort.

Spiderhead 7
Spiderhead (Foto: Netflix)

Genom att fylla sina frivilliga fångar/försökskaniner med psykotiska droger, där doserna elegant styrs med en app på Abnestis telefon, är den experimentella psykologen/fångvaktaren både domare, bödel och Gud i sitt eleganta laboratorium.

Fångarna ändrar abrupt humör och temperament: de är arga, glada, kåta, ledsna, undergivna, skräckslagna och uppenbart irrationella. Allt kontrolleras med en fingersvepning av Abnasti. Fascinerande, men handlingen och dramaturgin haltar och hoppar runt med nästan lika absurd klippning och regi som Abnestis psykedeliska droger.

För att fullborda förvecklingarna visas ständig osammanhängande tillbakablickar i försök att beskriva huvudpersonerna, deras bakgrund och varför de hamnat bakom lås och bom.

Spiderhead 8 Spiderhead 2 Spiderhead 3 Spiderhead 4 Spiderhead 5 Spiderhead 6 Spiderhead 9
<
>
Spiderhead (Foto: Netflix)

Abnasti är den mest intressanta karaktären, med tydliga sociopatiska drag – men personligt djup och komplexitet lyckas vare sig Kosinski eller Hemsworth förmedla. Det verkar som om hela temat bakom filmen har tagit alldeles för lätt på sin uppgift och nästan glömt bort den krävande etiken i Saunders novell.

Det mest positiva vi kan lyfta fram är en slående scenografi, vackert foto och en duglig insats av Miles Teller – men sammantaget förtjänar inte detta mer än 2 ynka stjärnor.

Spiderhead har global premiär på Netflix den 17 juni. Vi rekommenderar att ägna fredagskvällen åt något helt annat!

Läs också Alla nya streaming-titlar i juni Här är alla nya serier och filmer som du kan streama i juni – och nu kommer Only Murders in the Building 2!
Only Murders in The Building sesong 2 1 989x655 1
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 17 juni 2022
 • Regi: Joseph Kosinski
 • Med: Chris Hemsworth, Miles Teller, Jurnee Smollett, Charles Parnell, Nathan Jones, Tess Haubrich, Daniel Booko, BeBe Bettencourt
 • Genre: Actionkrim
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Längd: 1:46
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Spiderhead | June 17, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Nytt Netflix-abonnemang med annonser precis runt hörnet Netflix vd motiverar det nya initiativet med att streamingjätten tappar för många priskänsliga tittare.
Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
NY Stranger Things 4 II trailer! Netflix har nu släppt en ny trailer för sista kapitlet i Stranger Things säsong 4.
"Tillbaka till framtiden" VHS satte rekord på auktion Great Scott! Se videon från den vilda budgivningen.
"You know nothing, Jon Snow." Eller? HBO Max tillkännager nu ytterligare en spin-off-serie från Game of Thrones-universumet.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend