Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Recension: Spiderhead

Förvirringsmysterium!

En fascinerande actionkrim-handling slarvas bort av osammanhängande förvirring, utan mål eller mening.

Publicerad 2022-06-17 - 00:42
Spiderhead
Tor Aavatsmark

Chris Hemsworth har blivit en av världens största blockbuster-skådespelare efter att ha porträtterat åskguden Thor i 10 (!) Marvel-filmer. Han har också en väldigt hög status bland de kostymklädda på Netflix eftersom han gav streamingjätten en av dess största tittarsuccéer som stenhård actionhjälte i Extraction.

Läs också Actionfest à la Thor! Chris Hemsworth kan mer än kasta en stor hammare. Han är väldigt kompetent med stora handeldvapen också.

Undrar just om har fått lite väl stort förtroende, för vi har sällan har vi sett mer bortslösad talang än i Spiderhead.

 

Två fångar i ett elitfängelse, Jeff (Miles Teller, The Offer) och Izzy (Jurnee Smollett), får en möjlighet att förkorta sina fängelsestraff genom att anmäla sig som försökskaniner i medicinska experiment. Handlingen förflyttas till ett extra exklusivt labb på en tropisk ö, uppenbart inspirerat av James Bond. Den enigmatiske mannen som styr alltihop, doktor Abnesti (Chris Hemsworth) är hemlighetsfull när han manipulerar sina försöksobjekt.

När man ser det kreativa teamet bakom filmen så överraskar det förvirrande och delvis osammanhängande resultatet desto mer. Regissör är Joseph Kosinski, som har Oblivion, TRON: Legacy och Top Gun: Maverick på sin CV. Paul Wernick och Rhett Reese (som bland annat ligger bakom manuset till Deadpool) har tagit på sig jobbet att förvandla George Saunders novell till en film – men försöken på smart, bitsk satir blandas bort.

Spiderhead 7
Spiderhead (Foto: Netflix)

Genom att fylla sina frivilliga fångar/försökskaniner med psykotiska droger, där doserna elegant styrs med en app på Abnestis telefon, är den experimentella psykologen/fångvaktaren både domare, bödel och Gud i sitt eleganta laboratorium.

Fångarna ändrar abrupt humör och temperament: de är arga, glada, kåta, ledsna, undergivna, skräckslagna och uppenbart irrationella. Allt kontrolleras med en fingersvepning av Abnasti. Fascinerande, men handlingen och dramaturgin haltar och hoppar runt med nästan lika absurd klippning och regi som Abnestis psykedeliska droger.

För att fullborda förvecklingarna visas ständig osammanhängande tillbakablickar i försök att beskriva huvudpersonerna, deras bakgrund och varför de hamnat bakom lås och bom.

Spiderhead 8 Spiderhead 2 Spiderhead 3 Spiderhead 4 Spiderhead 5 Spiderhead 6 Spiderhead 9
<
>
Spiderhead (Foto: Netflix)

Abnasti är den mest intressanta karaktären, med tydliga sociopatiska drag – men personligt djup och komplexitet lyckas vare sig Kosinski eller Hemsworth förmedla. Det verkar som om hela temat bakom filmen har tagit alldeles för lätt på sin uppgift och nästan glömt bort den krävande etiken i Saunders novell.

Det mest positiva vi kan lyfta fram är en slående scenografi, vackert foto och en duglig insats av Miles Teller – men sammantaget förtjänar inte detta mer än 2 ynka stjärnor.

Spiderhead har global premiär på Netflix den 17 juni. Vi rekommenderar att ägna fredagskvällen åt något helt annat!

Läs också Alla nya streaming-titlar i juni Här är alla nya serier och filmer som du kan streama i juni – och nu kommer Only Murders in the Building 2!
Karakter
Spiderhead

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 17 juni 2022
  • Regi: Joseph Kosinski
  • Med: Chris Hemsworth, Miles Teller, Jurnee Smollett, Charles Parnell, Nathan Jones, Tess Haubrich, Daniel Booko, BeBe Bettencourt
  • Genre: Actionkrim
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Längd: 1:46
  • Betyg: 2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen