TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
HÖSTERBJUDANDE: 5 VECKOR FÖR 5 KR

Recension Royalteen

Dags att lägga ner monarkin!

Netflix kokar pinsam, bitvis amatörmässig, såpopera-soppa av historien om det norska kronprinsparet.

forfatter
Publicerad 2022-08-15 - 11:23
Karakter
Drama
Royalteen

Knappt sju veckor har gått sedan premiären av den förra norska Netflix-filmen, Blasted: Gutta vs. aliens, men Ted Sarandos & Co ligger verkligen inte på latsidan när det gäller lokalproducerat nordiskt innehåll.

Läs också Ofullbordad alien-charm Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.
Blasted Gutta vs. aliens 1

Om man tittar på hur de internationella streaming-aktörerna (inte minst HBO Max) nu drar ner på lokalt innehåll, och sedan lägger till den minskning som Netflix har i sin abonnentbas, så kommer den här takten antagligen inte att fortsätta. Och om kvaliteten är på samma nivå som den nya norska långfilmen Royalteen så är det kanske lika bra …

Läs också Nu är musen störst av dem alla! Det tog bara Musse Pigg två och ett halvt år att putta ner Netflix från strömningstronen.
Steamboat Willie Disney 1536x864 1

 

Filmen är baserad på den första boken (Arvingen) i den populära tonårsromanserien Halve kongeriket av författarduon Randi Fuglehaug och Anne G. Halvorsen. Ester Schartum-Hanse ligger bakom det miserabla filmmanuset.

Historien är löst inspirerad av det riktiga norska kronprinsparet, där Haakon började dejta den ensamstående mamman Mette-Marit som hade ett brokigt förflutet. I filmen möter vi Lena (Ines H. Asserson) som precis har flyttat till Oslo och börjar på samma gymnasieskola som party-kronprinsen Karl Johan (Mathias Storhøi) och hans hemska syster Margrethe (Elli R. M. Osborne).

Redan efter första skollektionen har Lena och ”Kalle” nästan blivit ett par och efter en Snap från kronprinsen är de det nya heta paret på skolan och på sociala medier. Men är han bara en flirtande playboy-prins? Och tänk om han – gud förbjude! – får reda på Lenas hemliga förflutna och skälet till att familjen flyttade från Horten till huvudstaden?

Royalteen a 1
Lena (Ines H. Asserson), ”Royalteen” (Foto: Netflix)

Vi har inte läst boken, men filmen ger ett intryck av att det handlar om kiosklitteratur av värsta sort. En fullständigt konstlad soppa av sensationslysten, äventyrlig och hopplös tonårsromantik. Utan några rötter i verkligheten eller antydan till realism. Och skådespelarna agerar därefter.

Dialogen är pinsam, teatraliskt onaturlig och framförd (oftast) av uppenbart osäkra och föga övertygande skådespelare. Vi har (som tur är!) inte sett så hopplöst levererad dialog i norsk film sedan början av 1980-talet.

De flesta av karaktärerna är så stereotypa att de närmar sig det parodiska, främst representerade av den bitchiga prinsessan Margrethe. Tänk Askungens onda styvsystrar! Så långsökta och ”äventyrliga” är många av karaktärerna och den haltande dramaturgin.

Läs också Äventyret om Askungen Disney har börjat filmatisera sina största animationsframgångar och live-versionen av Askungen är en äventyrsfilm som är en riktig fullträff!
blank

Party-kronprinsen, som berättelsen stenhårt försöker få oss att känna empati med, porträtteras av en osäker, och starkt mumlande, Mathias Storhøi. Hans föräldrar är värdiga en (ofrivillig) parodi och Lenas föräldrar är så famlande och föga trovärdiga att vi knappt tror vi har sett på maken. Vi anar nästan konturerna av en oavsiktlig komedi.

Bland det mest överraskande är att det faktiskt är Per-Olav Sørensen som står för regin. Han har tidigare levererat stabila och trovärdiga serier som Kampen om tungvattnet, Störst av allt och Home for Christmas. Vi misstänker att det är grundmaterialet som misslyckas så fundamentalt den här gången. Synd, för filmen tar upp viktiga, aktuella svårigheter som dagens ungdomar står inför, som kroppshets, känslan av otillräcklighet och inte minst att ständigt leva livet på Insta och Snap, styrda av ”Likes” och med risk för att någon delar olämpliga bilder/filmer.

Royalteen a 6 Royalteen a 5 Royalteen a 3 Royalteen a 2
<
>
Royalteen (Foto: Netflix)

Nej, den enda som har hedern i behåll, och mer än så, i detta elände, är Ines H. Asserson. Trots ibland hopplösa repliker gör hon (i sin andra långfilm) en trovärdig och innerlig roll, fri från konstlat beteende och koketteri. En person vi kan relatera till och känna empati med.

Ett litet tankeexperiment: nog hade det blivit en mycket saftigare historia att göra en film om den norska prinsessan och hennes fästman, den alternativa charlatanen ”shamanen” Durek? Det hade kunnat bli hysteriskt roligt!

Till Royalteen delar vi inte ut mer än två ynka stjärnor, som båda tillskrivs Assersons strålande prestation. Filmen har global premiär på Netflix den 17:e augusti.

Royalteen a 4
Royalteen (Foto: Netflix)

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!
blank

Vi testar för dig!

5 veckor 5 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
blank
Fakta
 • Netflix
 • Release: 17 augusti 2022
 • Regi: Per-Olav Sørensen
 • Med: Ines H. Asserson, Mathias Storhøi, Elli R. M. Osborne, Filip B. Ramberg, Amalie Sporsheim, Ina D. Ervik, Hannah L. Walberg, Vår S. Grønlie, Niels Skåber, Carmen A. Høilund
 • Genre: Drama
 • Land: Norge
 • År: 2022
 • Längd: 1:48
 • Betyg: 2
IMDB Rating
Royalteen | August 17, 2022 (United States) Summary:
Countries: NorwayLanguages: Norwegian
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Lämna en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.
blank
Alla nya streaming-titlar i oktober Här alla nya serier och filmer som du kan streama i oktober – och nu får vi återse den härligt frispråkiga Tanya McQuoid!
Baldwin ingår förlikning Knappt ett år efter skjutskandalen i Texas är ärendet nu avslutat.
Så Black Panther var inte död! Eller? Marvel blåser nytt liv i Black Panther-serien.
blank
Grovt utnyttjad? Svärtar regissör Andrew Dominik ner den mest kända sexbomben genom tiderna?
Senaste nytt från Montana! Kevin Costner & Co sadlar hästarna för ytterligare en omgång cowboyintriger.
Så järven var inte död! Hugh Jackmans Wolverine är inte död! År 2024 återuppstår hjälten med knivbladen i Deadpool 3.
Följ Ljud & Bild