TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Recension Blasted: Gutta vs. aliens

Charm räcker inte hur långt som helst

Det fanns en tid när Netflix öppnade plånboken – och sin enorma mängd abonnenter – för vilken hoppfull filmnörd som helst. Men den tiden är nog förbi.

forfatter
Publicerad 2022-06-28 - 16:14
Karakter
Komedi
Blasted: Gutta vs. aliens

De senaste åren har Netflix hållit ett vansinnigt lanseringstempo med nya serier och filmer, även lokalt producerade nordiska titlar har streamingjätten släppt på marknaden. Det har nästan verkat som om Ted Sarandos fickor varit outtömliga.

En oundviklig konsekvens av den höga lanseringstakten har varit att det tyvärr har släppts mycket skräp på plattformen, som ett skräckexempel kan vi nämna den danska julserien Nissar.

Läs också Dansk julkrasch Danskarnas försök att göra ”traditionell” julrysare havererar långt innan pepparkakorna är halvgräddade.

När marknaden och konkurrenssituationen nu har förändrats radikalt, har även Netflix-cheferna på allvar börjat stänga sina fickor och drastiskt minskat antalet nya titlar (samtidigt som de vill lansera ett billigt abonnemang med reklam). En serie som Nissar skulle nog aldrig fått grönt ljus i dag – och detsamma gäller nog den nya norska science fiction-komedin Blasted …

Läs också Nu blir det reklam på Netflix Efter en mer än halverad aktiekurs och sjunkande antal abonnenter tar Netflix till åtgärder.
ReedHastings NetflixSWNRome2018 2 1000x667 1

 

Med bara en långfilm på sin CV (sagokomedin Benjamin Falck & The Ghost Dagger) siktar regissören Martin Sofiedal betydligt högre den här gången, målet är att tillfredsställa Netflix 220 miljoner streamingabonnenter. Tyvärr når varken handling, karaktärer eller regi upp till den ambitionsnivå som Netflix representerar.

Fåniga crazykomedier har det gjorts många av, men det är långt mellan guldkornen. I Blasted: Guys vs. aliens möter vi det nördiga grabbgänget Sebastian, Audun och tönten Pelle. Sebastians svensexa är på gång och för att vinna över en viktig investerarkund bjuder Sebastian med honom på tidernas fyllekalas. Och var annars än i den UFO-mytomspunna Hessdalen?

Läs också Mer skön förvirring i Westworld Efter ett långt corona-uppehåll är Westworld tillbaka på rätt spår, och går mer till sina rötter.
Westworld sesong 4 1 1

I Norges svar på Area 51 har ”misstänkta” ljus observerats på himlen i årtionden, vilket har fått ett antal konspirationsteoretiker att hävda att utomjordingar ockuperar de gudsförgätna dalarna. Hit kommer grabbarna för att roa sig med quiz, öl, sprit och paintball – men allt får ett abrupt slut när grönögda zombie-aliens anländer till dalen.

Blasted Gutta vs. aliens 4
Blasted: Gutta vs. aliens (Foto: Netflix)

Alltför ofta tippar både berättelsen och karaktärerna över i det ofrivilligt komiska. Ändå finns det en grundläggande charm som räddar filmen från totalhaveri. Det vilar något patetiskt, oskyldigt och smått mänskligt över nördkillarna som spelade lasertag under hela barndomen och nu får en chans att hävda sig mot elaka utomjordingar. Nördarnas revansch!

Inte minst är den lite osäkra fondförvaltaren Sebastian (en underbar Axel Bøyum), vars röst brister lite under stress, en fascinerande karaktär. Synd bara att för mycket tid ägnas åt den påtagligt klyschige nyblivne miljonären Kasper och den misslyckade barndomsvännen från helvetet, Mikkel.

Blasted Gutta vs. aliens 9
Blasted: Gutta vs. aliens (Foto: Netflix)

Emellanåt kryddas historien med teman och referenser från filmklassiker, från såväl Fargo som Ghostbusters och Stranger Things. 1980-talet har uppenbarligen varit en stor inspirationskälla för manusförfattaren Emanuel Nordrum och teamet bakom.

Men en överkarikerad Ingrid B. Berdal (Westworld), som landsbygdens ordningsmakt, når inte ens en höggravid Frances McDormand upp till knäna. Och ska man karikera lite enkla människor från landsbygden, varför inte göra det med lite finess och subtilitet? Det är fullt möjligt att göra, titta bara vad Harald Zwart åstadkom med Post Mortem – Ingen dör i Skarnes!

Blasted Gutta vs. aliens 2 Blasted Gutta vs. aliens 3 Blasted Gutta vs. aliens 4 Blasted Gutta vs. aliens 5 Blasted Gutta vs. aliens 6 Blasted Gutta vs. aliens 7 Blasted Gutta vs. aliens 8 Blasted Gutta vs. aliens 9
<
>
Blasted: Gutta vs. aliens (Foto: Netflix)

Produktionsmässigt håller Blasted oväntat hög kvalitet och specialeffekterna imponerar, men så småningom vissnar historien bort och dras ut i onödan – samtidigt som karaktärerna står stilla. Dramaturgiskt borde den här filmen aldrig ha fått närma sig tvåtimmarsstrecket, vilket den tyvärr gör. Långt innan vi kommer så långt är vi trötta på alla klumpiga (upprepade) skämt och bondlurkar med böjda ben och irrgröna ögon.

Ett hyfsat första försök från Sofiedal att nå en större publik, och vi tvivlar inte heller på att filmen kan få en stor publik trots sina uppenbara svagheter. Ett tips till en potentiell uppföljare: ta in Sebastians blivande fru, Josefine (Cecilie Svendsen), mer i historien, då kan det bli riktigt underhållande och snäppet charmigare än den tidvis platta grabbhumorn. 3 väldigt mediokra stjärnor.

Blasted: Gutta vs. aliens har global Netflix-premiär idag.

Läs också Svenska Netflix levererar! Den andra säsongen av den svenska charmbomben ändrar riktning – men är trogen mot sitt ursprungliga koncept.
Kjaerlighet anarki sesong 2 1 1
Blasted Gutta vs. aliens 10
Blasted: Gutta vs. aliens (Foto: Netflix)
Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 28 juni 2022
 • Regi: Martin Sofiedal
 • Med: Axel Bøyum, Fredrik Skogsrud, Mathias Luppichini, André Sørum, Eirik Hallert, Evelyn R. Osazuwa, Ingrid B. Berdal, Rune Temte
 • Genre: Komedi
 • Land: Norge
 • År: 2022
 • Längd: 1:55
 • Betyg: 3
IMDB Rating
Error: Invalid API key!
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Ljud & Bilds dedikerade filmrecensent och VD. Tor har arbetat på L&B sedan 2005. Under 2003–2005 ägde han och en partner ett tidningsförlag med bland annat en filmtidning i portföljen, ett intresse han har tagit med sig till L&B. Tor har en cand.polit-utbildning från UiO men känner sig väldigt hemma bakom ratten på ett medieföretag.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinner hon kronprinsens hjärta? Netflix släpper nu en trailer för ännu en norsk långfilm.
Dramat som fängslade en hel värld En dramatisk historia från verkligheten – men Howard lyckas aldrig höja temperaturen till kokpunkten.
Gosling vs. Evans! Bröderna Russo levererar sin version av halsbrytande spionfilm, men glömmer den mänskliga aspekten.
Se trailer för nya Star Wars-serien på Disney+ Det kommer en ny Star Wars-serie från Disney+. Se den första riktiga trailern för Andor här.
Schweizisk splatter testar ny crowdfunding-modell Mad Heidi finansieras av fans som får del av vinsten om filmen blir en framgång.
Nu kan du strömma Game of Thrones i 4K-kvalitet *UPPDATERAD* 4K-versionerna av Game of Thrones säsong 1-8 är nu tillgängliga på HBO Max
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend