Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 07Delta

Recension: Pain Hustlers

Pillerknaprarnas Wolf of Wall Street – utan udd eller nerv

Serier om den avskyvärda amerikanska läkemedelsindustrin är inne just nu, men den här filmen ger dig ingen ”kick” som får dig att vakna.

Publicerad 2023-11-01 - 01:00
Pain Hustlers
Tor Aavatsmark

Den brittiske regissören David Yates har tidigare regisserat två dugliga Harry Potter-filmer och en Tarzan-reboot som gav oss en adrenalinkick. Vilken sorts sömnmedel han tog under inspelningen av Pain Hustlers vet vi inte, men filmen är ett missat tillfälle att berätta en skakande historia från verkligheten.

Att amerikanska läkare och läkemedelsindustrin länge har haft en alltför nära och (milt uttryckt) osund relation är välkänt, samma sak gäller den utbredda opioidpandemin som har tagit livet av hundratusentals amerikanska smärtpatienter – föredömligt beskrivet i Dopesick på Disney+.

Precis som Dopesick är Pain Hustlers chockerande mardröm baserad på en sann historia (inspirerad av Evan Hughes The Hard Sell), om ett litet läkemedelsföretag i Florida som plötsligt satsar stort på en ny mirakelkur för att lindra smärtan hos cancerpatienter.

Företaget har en kvasifilantropisk grundare (en sömnig Andy Garcia) och en överenergisk chefssäljare, Brenner (Chris ”Captain America” Evans), som ständigt är på jakt efter nya möjligheter att pusha medicinen till läkare med en frigjord inställning till receptblocket. Efter en särskilt våt natt på en strippklubb inleder han ett samtal med paljettflickan Liza Drake (Emily Blunt).

Drake är ensamstående mamma, ständigt pank och har en sjuk dotter. Hon lever från hand till mun och är ständigt på jakt efter nya inkomstkällor. Så när den berusade Brenner lovar henne ett jobb som pillerförsäljare med miljonlön är hon snabb att hålla honom vid sitt löfte.

Emily Blunt, ”Pain Hustlers” (Foto: Netflix)

Det ena leder till det andra, företaget befinner sig i kris och goda råd är dyra, så efter att ha tänkt till och ”förskönat” sin CV anställs Drake som provsäljare – och efter bara fem dagar får hon jackpott!

Läs också A Quiet Place En annorlunda post-apokalyptisk film med en konstant kuslig stämning.

När försäljningen exploderar blir det en lång resa för företaget, dess grundare och högsta chefer. Pengarna sitter löst, detsamma gör etiken och moralen i företaget och bland läkarna. Varje läkare som har en bläckpenna och ett tjockt receptblock är populära och de som villigt går med i dansen kring guldkalven får generösa bonusar och flådiga bilar.

Symptomatiskt för företagets attityd är att Brenner lakoniskt avfärdar hur de tänjer på gränserna och arbetar i lagens gråzoner genom att säga: ”Alla kör 95 på 90-vägar”. Men i slutändan kör nog Drake och Brenner i närmare 150 på 90-vägen och är förblindade av sin egen girighet och begäret efter framgång och erkännande.

Pain Hustlers (Foto: Netflix)

Kontorslivet och festerna som företaget anordnar för sina kunder (läs: korrupta läkare) liknar mer och mer Jordan Belforts skandalösa fest-, sex- och kokainorgier i The Wolf of Wall Street – synd bara att Yates regi lullar på och berättar en tam och oinspirerande historia.

Läs också The Wolf of Wall Street Mästerregissören Martin Scorsese visar sig från sin allra bästa sida när han tolkar storsvindlaren Jordan Belforts memoarer som berättar om ett utsvävande liv med kvinnor, knark och pengar på 90-talet. Den är i längsta laget, men kors en sådan underhållande, fascinerande och imponerande film.

Det var länge sedan vi såg Garcia gnistra i en film, men här slår han alla rekord genom att helt uppenbart förmedla att stjärnan bara har ”ännu en dag på jobbet”. När det gäller Evans var han visserligen charmig som den lite naiva do-good-superhälten i Marvel-filmerna, men han har varken karisman eller tyngden att fylla rollen som inspirerande försäljningschef i den cyniska läkemedelsindustrin. Han känns tyvärr för ”lätt” för uppgiften.

Pain Hustlers (Foto: Netflix)

Blunt levererar däremot varorna. Men hon måste kämpa med en haltande dramaturgi, en tam dialog och manusförfattarnas och regissörens oförmåga att blåsa liv i berättelsen.

Precis som de inledande festerna med pillerknaprare känns hela Pain Killers lite halvhjärtad och väldigt oförlöst – definitivt ett projekt som ingen har lagt ner sin själ i, vilket tyvärr märks.

Pain Hustlers Pain Hustlers Pain Hustlers Pain Hustlers
<
>
Pain Hustlers (Foto: Netflix)

Drakes resa från dansande glädjeflicka i en trailerpark till takvåning i Miami Beach är filmens mest fascinerande resa. Inte minst är korrumperandet av henne intressant, till en början tror hon innerligt att de smärtstillande medel som de säljer är för patienternas bästa, men när hon inser att de gör patienterna beroende och dödar många, har framgången stigit henne helt åt huvudet, så hon blundar och bara gasar på ännu mer.

Om bara producenterna, regissören och manusförfattarna hade haft samma gnista …

Pain Hustlers (Foto: Netflix)

Den verkliga historia som Pain Hustlers bygger på är inledningsvis oerhört intressant, men ingen lyckas förlösa materialet. Tyvärr en missad möjlighet. 3 mycket svaga stjärnor.

Pain Hustlers har premiär på Netflix den 27 oktober.

Läs också Pillerdöden! Disney+ ger oss en osminkad inblick i ”Big Pharmas” ruttna affärsmoral.

PS! Om det är opioidpandemin du är intresserad av, titta hellre på Dopesick (Disney+).

Karakter
Pain Hustlers

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 27 oktober 2023
  • Regi: David Yates
  • Med: Emily Blunt, Chris Evans, Andy Garcia, Catherine O’Hara, Chloe Coleman, Brian d’Arcy James, Jay Duplass, Eric Paley
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2023
  • Längd: 2:02
  • Betyg: 3
  • IMDb

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen