TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Vi utser

Årets bästa Mobiltelefoner & Surfplattor

Visa mig din mobiltelefon så ska jag berätta vem du är.

Av / 2019-10-17 - 11:00
Årets bästa Mobiltelefoner & Surfplattor

Nej, jag tänker inte på om din mobil är rosa eller vilken bakgrundsbild du har på skärmen. Poängen är att det i dag är enklare än någonsin att hitta en telefon som uppfyller dina exakta behov. Du behöver bara vara medveten om dina vanor. På så sätt kan du undvika att köpa en mobil som kanske är för billig eller för dyr – eller satsar mest på andra funktioner än de som är viktigast för dig.

”Jag använder min mobil hela tiden”

Då ska du nog hålla dig borta från de allra billigaste modellerna. De brukar nämligen ha mycket små batterier, och just batteriet är A och O om du tillhör typen som inte kan hålla fingrarna borta från mobilen.

Batteriets ”storlek” mäts i mAh (milli-ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge mobilen har ström. Ju fler mAh desto bättre. Som ett minimum bör du ha 3 000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (i trakterna av 6 tum eller mer), bör siffran vara ännu högre. Särskilt om skärmen dessutom är mycket ljus.

Naturligtvis måste du också se hur snabbt mobilen laddas. Fler och fler smartmobiler, framför allt i mellanklassen och naturligtvis de flesta dyra modeller, kan använda snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte håller ström en hel dag om den kan laddas från 0 % till 50 % på bara en halvtimme eller mindre.

”Jag lever och andas för mitt Instagram-konto”

Tar du mycket bilder? Alltså … väldigt mycket bilder? Då gör det väl ingenting om kameran kan mer än ta stillbilder i perfekt ljus.

I dag har många mobiltelefoner två eller fler objektiv, och om du helst vill kunna ta bra bilder bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering, nattläge etc. Däremot ska du glömma allt om megapixlar. De saknar nästan betydelse för hur bra dina bilder blir.

”Jag bor i molnet”

Har du alla dina videor, foton och andra dokument lagrade i molnet på tjänster som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Då kanske du kan nöja dig med 32 GB inbyggt minne. Visst kan du få mycket mer lagringsutrymme om du är villig att betala vad det kostar, men du ska aldrig, aldrig, aldrig köpa en mobiltelefon som bara har 8 eller 16 GB ROM. Bara operativsystemet (vanligtvis Android) tar så stor plats att det nästan inte finns någon plats kvar om du inte har minst 32 GB.

Och om du har några stora spel liggande i telefonen, tar många bilder och/eller videor samt kanske laddar ner musik och filmer/TV-serier hemma, så att du inte använder så mycket mobildata när du är ute, behöver du snabbt mer utrymme.

Många telefoner låter dig bygga ut det inbyggda lagringsmediet via microSD-kort eller liknande, men tänk på att externa minneskort är en hel del långsammare än telefonens eget ROM-minne.

”Jag är en Apple Fanboy”

Det finns två stora mobila operativsystem på marknaden idag. Apples iOS, som finns i alla iPhone-modeller, och Android, som alla andra märken använder. Förr i tiden var skillnaderna mellan de två systemen ganska så stora – inte minst eftersom de två plattformarna har var sitt ekosystem med app-butiker, musiktjänster och så vidare – men i dag har skillnaderna blivit mindre. Spotify, Netflix och andra streamingtjänster är en del av anledningen, men Android och iOS har faktiskt i dag så många centrala funktioner gemensamt att de flesta tycker att det mest är en fråga om personlig smak vilken plattform man ska välja.

Om du använder iOS kommer du att dra nytta av att Apple, trots allt, gör mer för att skydda dina personuppgifter, medan Android naturligtvis låter dig välja mellan många fler olika hårdvarutillverkare.

”Jag har små händer”

Även riktigt stora skärmar har blivit enklare att hantera i dag eftersom framför allt många av de dyrare telefonerna praktiskt taget saknar kant. Men när du köper en mobil måste du ändå se till att du faktisk kan hålla i mobilen och om det till exempel går att använda den med en hand.

Tänk också på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns mycket plats för många appar och annat. Upplösning är lika viktig och även i dag har de billigaste modellerna bara HD-upplösning medan de riktigt dyra brukar ha 2K-skärmar eller bättre. När upplösningen blir högre blir arbetsområdet på skärmen större och bildkvaliteten naturligtvis bättre och grafiken skarpare. Detta brukar mätas med måttstocken ppi (pixels per inch, översatt: pixlar per tum), och här gäller det att siffran ska vara så hög som möjligt. Allt under 200 ppi är uselt. När det gäller bildkvalitet bör du också titta på ljusstyrkan (som mäts i nits). De dyrare modellerna har ofta bildförbättrande tekniker som HDR10+, som ger bättre kontrast, och det kan du också ta med i beräkningen om du arbetar mycket med video eller fotografering i mobilen.

Slutligen kan formatet spela roll. Det finns avlånga telefoner, där skärmen är i 21:9-format, vilket motsvarar det klassiska biografformatet, men många har också 18:9, 16:10 eller 16:9. 21:9-formatet (eller åtminstone 18:9) är snyggt om du tittar på mycket video (både Netflix och YouTube har innehåll som stöder detta), men å andra sidan är det många appar som inte passar de avlånga formaten, då får du leva med svarta fält längs kanterna på skärmen.

”Jag är väldigt otålig”

En bra tumregel är att om en mobiltelefon kostar under 3 000 kronor så är den för långsam. Om du brukar ha många appar öppna åt gången – och några av dem kanske är spel eller andra tunga appar – så ska mobilen kunna hålla jämna steg. Tänk därför på processor och RAM-minne. Satsa på minst 4 GB RAM om du inte bara använder telefonen ytterst sporadiskt.

Och när det gäller processorn bör den ha fyra kärnor eller fler. Gärna sex eller åtta. Om man jämför en processor med en motorväg så betyder flera kärnor att processorn har flera filer att överföra data på. Den andra måttstocken är GHz, som anger hastigheten.

”Jag är en audiofil”

Om du är intresserad av ljudkvalitet så spelar det roll vilken mobiltelefon köper.

En del är utrustade med Hi-Res Audio, ett högupplöst ljudformat som speciellt Sony har satsat på. Hi-Res Audio ger rent allmänt ett bättre ljud, men se också till att din kommande telefon stöder aptX.

Många mobiler saknar nämligen 3,5 mm-uttag för hörlurar med kabel och aptX ger högre ljudkvalitet via Bluetooth.

 

Fler av årets mobiler & surfplattor som vi rekommenderar

Vinnare av Årets bästa Mobiltelefoner & Surfplattor

ÅRETS SURFPLATTA

Apple iPad Pro 12,9”

Surfplattornas Superman

Apples största platta är kompaktare, modernare, smartare och nästan onödigt snabb.

Med denna tredje generation av iPad Pro får vi för första gången en rejäl omdesign istället för bara gradvis uppgraderade specifikationer. Den större modellen, som ärligt talat var lite klumpig att släpa omkring på, har blivit betydligt nättare och modernare och fått smidigare tillbehör.

Skärm

För att kunna ha de rundade hörnen på skärmen används samma ”Liquid Retina” panel som i iPhone XR. Med det högre priset kunde vi ha hoppats på en OLED-skärm som i iPhone XS. Det är dock, som tidigare, den bästa skärmen vi sett på en surfplatta när det kommer till färgåtergivning, uppdateringshastighet och anpassning till omgivande ljus. Allt sådant som är viktigt för den kreativa målgruppen som jobbar med bilder, film och illustrationer.

Användning

Detta är också första gången en iOS-enhet har USB-C-kontakt istället för Lightning. För framtiden är det så klart en lysande idé eftersom man kan ansluta den till skärmar med upp till 5K-upplösning, tangentbord och faktiskt en nätverkskabel. Man kan importera bilder från lagringsenheter som exempelvis en kamera. Samt ladda mobilen från porten. Nackdelen är att man behöver nya adaptrar och att man inte kan använda laddningssladden från sin iPhone.

Prestanda

Vid de första prestandatesterna trodde vi först att något var fel för att siffrorna verkade alldeles för höga. Men nya iPad Pro utklassar inte bara alla Android-plattor på marknaden utan är även signifikant snabbare än alla Apples enheter. Det är så många hästkrafter att få kommer få användning för dem.

Slutsats

Den tidigare nästan komiskt stora 12,9-tumsmodellen av Apples iPad Pro har nu återuppstått i en smalare, lättare och modernare skepnad. Hemknappen är utbytt mot Face ID-ansiktsigenkänning och svepgester liksom på nyare iPhone. Dess prestanda är så överväldigande att man undrar vem som behöver det? Den nya USB-C-kontakten medger snabbare laddning och anslutning av fler tillbehör, men också att man återigen behöver nya adaptrar. Nya Apple Pencil är betydligt bekvämare att använda och ladda. Tillsammans med det nya tangentbords-fodralet gör det att den nästan, men inte fullt ut, kan fungera som en laptop på resan. JE

ÅRETS KAMERAMOBIL

Huawei P30 Pro

Bästa mobilkameran någonsin!

Huawei P30 Pro är den bästa kameramobilen på marknaden och befäster Huaweis plats på kameratronen, där de har suttit säkert sedan förra året.

Med DxOMark Mobile-poängen 112 slår P30 Pro både sina egna föregångare P20 Pro och Mate 20 Pro samt Samsung Galaxy S10+, som alla får 109 poäng och kommer på en delad andraplats. Så det är fullt förståeligt att Huawei har svårt att sluta jubla – och det är välförtjänt, för Huawei P30 Pro har utan tvekan den bästa kameran vi någonsin sett i en mobiltelefon!

Huawei kallar sitt nya kamerasystem, som är utvecklat i samarbete med Leica, för en ”quad-kamera” med fyra linser. Kameran kan naturligtvis lagra bilder som råfiler, men dessutom ger de fyra objektiven ett par spännande nya funktioner. De två mest imponerande är hybridzoom-funktionen och ett nytt nattläge som tar bättre bilder i mörker än någon annan mobilkamera på marknaden.

För att börja med zoomfunktionen är Huawei P30 Pro den enda smartmobilen på marknaden som har ett teleobjektiv med 5x optisk zoom. Konkurrenterna har bara 2x. För att få plats med detta har Huawei gjort en periskopliknande optik med ett prisma som vinklar in ljuset. Detta är en konstruktion som vi har sett tidigare i vattentäta kompaktkameror. Med hjälp av programvara kan man till och med få upp till 10x hybridzoom.

Tack vare en ny RYB-sensor (i stället för den traditionella RGB-typen som sitter i de flesta andra mobiltelefoner) når kameran i P30 Pro ända upp till ISO 409 600 (jämfört med ISO 102 400 i P20 Pro). I kombination med en mer ljusstark optik och bättre bildbehandling, som drar upp kurvorna för att göra bilderna ljusare samtidigt som den kompenserar för brus från mörker, klarar P30 Pro i praktiken att ta bilder när det är becksvart.

Slutsats

Huawei P30 Pro är marknadens bästa kameramobil. Ingen tvekan om den saken. Med den mest imponerande zoomfunktionen vi har sett i någon mobil, och en snudd på revolutionerande förmåga att ta bilder i mörker, finns det ingen annan mobil som kommer i närheten av Huawei P30 Pro på det här området just nu. PGO

Motorola One Vision

Kungen av mellanklassen

Trots en del utmaningar ger Motorola One Vision mer än vad man rimligtvis kan förvänta sig för pengarna. Här är det verkligen tal om mellanklass med superkrafter.

Motorola One Vision har en skärm i det avlånga 21:9-formatet, som vi känner igen från biografsalongerna. Det ger mer plats för flödet i Facebook-appen och samma sak gäller webbsidor. Både YouTube och Netflix har dessutom en del innehåll i 21:9-format. På Netflix gäller det till exempel två tredjedelar av alla filmer. Dessutom finns det ett antal spel som anpassar sig efter 21:9-skärmen. Upplösningen på 2520 x 1080 pixlar (Full HD+, 432 ppi) är tillräcklig för att mobiltelefonen ska ha en riktigt skarp skärmbild och tack vare en ljusstyrka på 468 nits fungerar den bra även i solljus. Räkna inte med att bli överväldigad av skärmen, men med tanke på priset är den mer än godkänd.

Huvudkameran har två linser och optisk bildstabilisering (OIS). Huvudsensorn är på 48 Mp och dessutom finns en djupsensor på 5 Mp. Under helt normala förhållanden tar One Vision bra bilder och kameran är mer än tillräckligt bra för de flesta.

Under huven på Motorola One Visions sitter en Exynos-processor från Samsung – från samma familj som Samsung själva använder i deras Galaxy A50. Men Motorola får ut mer av processorn än Samsung och i våra prestandatester klarar sig One Vision bättre än alla konkurrenter i samma prisklass, inklusive Sony Xperia 10 Plus och Motorolas egen moto G7 Plus.

Slutsats

Är Motorola One Vision en bättre mellanklassmobil än Motorola moto G7 Plus? Ja, det är den nog. Designen är lite tråkigare, och moto G7 Plus har faktiskt bättre ljud, men både när det gäller skärm, kamera och prestanda vinner Motorola One Vision den duellen.

Valet av 21:9-formatet är djärvt, men helt rätt för den här mobiltelefonen, eftersom det gör att den sticker ut bland prisklassens många konkurrenter. Dessutom levererar den varorna på ett sätt som man egentligen skulle kunna förvänta sig av mycket dyrare mobiltelefoner. Letar du efter en prisvärd mobil som kan uppfylla de allra flesta behov på en hög nivå så finns det mycket som talar för att Motorola One Vision är rätt val. PGO

ÅRETS PREMIUM MOBIL

OnePlus 7 Pro

OnePlus i stället för Huawei?

OnePlus 7 Pro är mobilen du ska välja i stället för toppmodellerna från Apple, Huawei och Samsung.

Skärmen på OnePlus 7 Pro är ett kapitel för sig. Upplösningen är hög (516 ppi), ljusstyrkan likaså. Och AMOLED-tekniken ger en knivskarp bild med dynamiska färger. Men det är uppdateringsfrekvensen 90 Hz som verkligen gör skillnad. I praktiken innebär den högre uppdateringshastigheten att hela gränssnittet i OnePlus 7 Pro – alla menyer, ikoner och animationer – visas med fler bilder per sekund än i konkurrerande mobiler. Med hjälp av samma HDR 10+-teknik som Samsung Galaxy S10+ ser OnePlus dessutom till att videoinnehåll från exempelvis Netflix och YouTube visas med bättre kontrast, mer djup och mer realism än på någon annan mobilskärm jag har sett.

OnePlus 7 Pro har ett ljud som – precis som skärmen – är helt enastående. OnePlus har nästan byggt in en ghettoblaster från 80-talet i 7 Pro. Så bra låter det när man spelar spel eller tittar på video utan att använda hörlurar. Ljudet får också ett extra lager djup av den ovan nämnda utmärkta haptiska motorn, så man nästan får en känsla av att sitta med en handhållen spelkonsol när man spelar.

Samtliga Benchmark-test bekräftar mina subjektiva upplevelser. Den nya toppmodellen från OnePlus är den snabbaste och mest kraftfulla mobiltelefonen vi någonsin testat!

Sådana häftiga prestanda sliter dock på batteriet. Lyckligtvis har OnePlus 7 Pro så kallad Warp Charge, som översatt till svenska är en 30-watts snabbladdning som laddar batteriet till 100 % på mindre än en timme.

Slutsats

Du ska köpa OnePlus 7 Pro nästa gång du har bestämt dig för en ny flaggskeppsmobil. Det är helt säkert. OnePlus 7 Pro levereras med marknadens suveränt bästa mobilskärm som tack vare 90 Hz uppdateringshastighet och en ny förbättrad haptisk motor ger en lättflytande, levande och blixtsnabb användarupplevelse som är helt unik. I kombination med ett riktigt potent ljud och prestanda som tillhör den absoluta täten, får man leva med att batteriet inte är marknadens bästa. Särskilt om man tittar på prislappen. Till och med den dyraste versionen av OnePlus 7 Pro är markant billigare än konkurrenterna. Det måste svida för Huawei att se sig slagna på priset. PGO

ÅRETS HIGH-END MOBIL

Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10+ slår allt och alla!

Har du djupa fickor och är på jakt efter en mobiltelefon som kan allt? Då behöver du inte leta längre. Här är din nya mobil.

Note-serien med mobiltelefoner med jätteskärm och stylus-penna är en kategori som Samsung nästan har uppfunnit helt själva. Särskilt för de som använder sin mobil aktivt i arbetet har Galaxy Note ett antal affärsmässiga funktioner som inte finns i någon annan telefon.

Med en skärmdiagonal på hela 6,8 tum och en upplösning på 3040 x 1440 pixlar (499 ppi) har Note 10+ i skrivande stund den största skärmen i någon flaggskeppsmodell.

När det gäller ljudet är Galaxy Note 10+ en betydande förbättring mot Galaxy S10. Samsung har avskaffat det fysiska hörlursuttaget för att få plats med 100 mAh extra batteri, så om man använder hörlurar görs anslutningen via Bluetooth.

I grund och botten har båda Note-modellerna precis samma kamera som sitter i Galaxy S10 – fast med den skillnaden att Galaxy Note 10+ även har ett fjärde DepthVision Time-of-Flight-objektiv för att mäta djup. De tre övriga linserna är en riktig ultravidvinkel, en normal vidvinkel respektive en 52-millimeters tele. En bra kombination av brännvidder som är praktiska för fotografering till vardags.

Naturligtvis kan man inte skriva om en Galaxy Note-mobil utan att nämna S Pen, som har fått en överhalning och många nya eller förbättrade funktioner.

Bland annat har pennan numera Bluetooth inbyggt, så du kan använda olika appar på avstånd med hjälp av S Pen och något som Samsung kallar Air Gestures.

Slutsats

Samsung Galaxy Note 10+ passar inte alla. Många användare kommer att tycka att den är för stor (även om den har krympt jämfört med tidigare Note-versioner) och många vet inte vad de ska använda S Pen till.

Men i grund och botten är Galaxy Note 10+ i skrivande stund den bästa smartmobilen du kan köpa. Den är tunn, lätt och väldesignad, med en enorm skärm, utmärkt ljud, världens bästa mobilkamera samt prestanda som kan mäta sig med – och på vissa områden till och med överträffa – alla andra toppmodeller på marknaden. Och så finns den även i en lite mindre och billigare version som ger dig nästan samma fördelar som den stora modellen.

Om Samsung inte gör stor succé med Galaxy Note 10+ så finns det helt enkelt ingen rättvisa i världen. PGO

Läs hela artikeln med LB+

Endast 4 kr

Hösterbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckar
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annon
Guide

Vad är balanserad armatur?

Vad är balanserad armatur i öronproppar?
Läs mer