Nej, jag tänker inte på om din mobil är rosa eller vilken bakgrundsbild du har på skärmen. Poängen är att det i dag är enklare än någonsin att hitta en telefon som uppfyller dina exakta behov. Du behöver bara vara medveten om dina vanor. På så sätt kan du undvika att köpa en mobil som kanske är för billig eller för dyr – eller satsar mest på andra funktioner än de som är viktigast för dig.
”Jag använder min mobil hela tiden”
Då ska du nog hålla dig borta från de allra billigaste modellerna. De brukar nämligen ha mycket små batterier, och just batteriet är A och O om du tillhör typen som inte kan hålla fingrarna borta från mobilen.
Batteriets ”storlek” mäts i mAh (milli-ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge mobilen har ström. Ju fler mAh desto bättre. Som ett minimum bör du ha 3 000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (i trakterna av 6 tum eller mer), bör siffran vara ännu högre. Särskilt om skärmen dessutom är mycket ljus.
Naturligtvis måste du också se hur snabbt mobilen laddas. Fler och fler smartmobiler, framför allt i mellanklassen och naturligtvis de flesta dyra modeller, kan använda snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte håller ström en hel dag om den kan laddas från 0 % till 50 % på bara en halvtimme eller mindre.
”Jag lever och andas för mitt Instagram-konto”
Tar du mycket bilder? Alltså … väldigt mycket bilder? Då gör det väl ingenting om kameran kan mer än ta stillbilder i perfekt ljus.
I dag har många mobiltelefoner två eller fler objektiv, och om du helst vill kunna ta bra bilder bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering, nattläge etc. Däremot ska du glömma allt om megapixlar. De saknar nästan betydelse för hur bra dina bilder blir.
”Jag bor i molnet”
Har du alla dina videor, foton och andra dokument lagrade i molnet på tjänster som Dropbox, Google Drive eller iCloud? Då kanske du kan nöja dig med 32 GB inbyggt minne. Visst kan du få mycket mer lagringsutrymme om du är villig att betala vad det kostar, men du ska aldrig, aldrig, aldrig köpa en mobiltelefon som bara har 8 eller 16 GB ROM. Bara operativsystemet (vanligtvis Android) tar så stor plats att det nästan inte finns någon plats kvar om du inte har minst 32 GB.
Och om du har några stora spel liggande i telefonen, tar många bilder och/eller videor samt kanske laddar ner musik och filmer/TV-serier hemma, så att du inte använder så mycket mobildata när du är ute, behöver du snabbt mer utrymme.
Många telefoner låter dig bygga ut det inbyggda lagringsmediet via microSD-kort eller liknande, men tänk på att externa minneskort är en hel del långsammare än telefonens eget ROM-minne.
”Jag är en Apple Fanboy”
Det finns två stora mobila operativsystem på marknaden idag. Apples iOS, som finns i alla iPhone-modeller, och Android, som alla andra märken använder. Förr i tiden var skillnaderna mellan de två systemen ganska så stora – inte minst eftersom de två plattformarna har var sitt ekosystem med app-butiker, musiktjänster och så vidare – men i dag har skillnaderna blivit mindre. Spotify, Netflix och andra streamingtjänster är en del av anledningen, men Android och iOS har faktiskt i dag så många centrala funktioner gemensamt att de flesta tycker att det mest är en fråga om personlig smak vilken plattform man ska välja.
Om du använder iOS kommer du att dra nytta av att Apple, trots allt, gör mer för att skydda dina personuppgifter, medan Android naturligtvis låter dig välja mellan många fler olika hårdvarutillverkare.
”Jag har små händer”
Även riktigt stora skärmar har blivit enklare att hantera i dag eftersom framför allt många av de dyrare telefonerna praktiskt taget saknar kant. Men när du köper en mobil måste du ändå se till att du faktisk kan hålla i mobilen och om det till exempel går att använda den med en hand.
Tänk också på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns mycket plats för många appar och annat. Upplösning är lika viktig och även i dag har de billigaste modellerna bara HD-upplösning medan de riktigt dyra brukar ha 2K-skärmar eller bättre. När upplösningen blir högre blir arbetsområdet på skärmen större och bildkvaliteten naturligtvis bättre och grafiken skarpare. Detta brukar mätas med måttstocken ppi (pixels per inch, översatt: pixlar per tum), och här gäller det att siffran ska vara så hög som möjligt. Allt under 200 ppi är uselt. När det gäller bildkvalitet bör du också titta på ljusstyrkan (som mäts i nits). De dyrare modellerna har ofta bildförbättrande tekniker som HDR10+, som ger bättre kontrast, och det kan du också ta med i beräkningen om du arbetar mycket med video eller fotografering i mobilen.
Slutligen kan formatet spela roll. Det finns avlånga telefoner, där skärmen är i 21:9-format, vilket motsvarar det klassiska biografformatet, men många har också 18:9, 16:10 eller 16:9. 21:9-formatet (eller åtminstone 18:9) är snyggt om du tittar på mycket video (både Netflix och YouTube har innehåll som stöder detta), men å andra sidan är det många appar som inte passar de avlånga formaten, då får du leva med svarta fält längs kanterna på skärmen.
”Jag är väldigt otålig”
En bra tumregel är att om en mobiltelefon kostar under 3 000 kronor så är den för långsam. Om du brukar ha många appar öppna åt gången – och några av dem kanske är spel eller andra tunga appar – så ska mobilen kunna hålla jämna steg. Tänk därför på processor och RAM-minne. Satsa på minst 4 GB RAM om du inte bara använder telefonen ytterst sporadiskt.
Och när det gäller processorn bör den ha fyra kärnor eller fler. Gärna sex eller åtta. Om man jämför en processor med en motorväg så betyder flera kärnor att processorn har flera filer att överföra data på. Den andra måttstocken är GHz, som anger hastigheten.
”Jag är en audiofil”
Om du är intresserad av ljudkvalitet så spelar det roll vilken mobiltelefon köper.
En del är utrustade med Hi-Res Audio, ett högupplöst ljudformat som speciellt Sony har satsat på. Hi-Res Audio ger rent allmänt ett bättre ljud, men se också till att din kommande telefon stöder aptX.
Många mobiler saknar nämligen 3,5 mm-uttag för hörlurar med kabel och aptX ger högre ljudkvalitet via Bluetooth.
–