annons
annons
annons

Test av Yamaha YHT-S401

Kul bas från liten krabat

Yamahas limpa är smalast i testet, och har marknadens fiffigaste subbaslösning.

Ljud & Bild tycker

 • Fylligt ljud.
  Fräck subbaslösning.
  Anslutningar.

 • Lite tillbakadragen diskant.

annons

Yamaha YHT-S401 är bara 80 cm bred och ser alltså bra ut ihop med så små TV-apparater som 32-tummare. Med hjälp av fötterna kan höjden justeras från 8 till 10 cm, eller så kan alltihop hängas på väggen.

Elektronik och förstärkning är utplockat från själva limpan och sitter i en egen låda. Det speciella är att subbasen sitter i samma låda. Det betyder att man slipper ha bashögtalaren stående på golvet, i stället stoppar man in den elegant i TV-bänken. Med tre HDMI-ingångar och ljudretur på baksidan går det att koppla in en hel radda med apparater. Dessutom finns både koaxial och optisk digitalingång samt analog stereoingång. På fronten sitter en USB-port som strömmar musiken från USB-minnen, och som också fungerar med iPod, iPhone och iPad.

Användning
Yamaha-limpan är praktisk och enkel att sköta. Teckenfönstret är stort, så man ser vad som händer. Subbasens ljudnivå kan enkelt justeras upp och ned med en direktknapp på fjärrkontrollen. Bas och diskant kan också justeras, fast de ligger dolda i inställningsmenyn och det är lätt hänt att man hoppar ur den om man trycker på fel knapp. Håll tungan rätt i mun.

Ljudkvalitet
Vi är förtjusta i den fina fylligheten i dialogen och en bra surroundkänsla på film. Vissa röster får en liten maskering i nedre mellanregistret som beror på en viss förstärkning, och det kan låta lite småvasst och stressat om action­scenerna är för intensiva. Men vi gillar den fylliga ljudbilden och subbasen hänger med på det mesta. Lite fladdrande kan det bli, men då är det tal om djupa baseffekter. Musik i stereo låter ok, och subbasen hänger med bra tillsammans med ljudlimpan. Det är lite ont om fart i övertonerna, så vi drog upp diskanten ett par snäpp. Det hjälper, men är ingen mirakelkur eftersom det också höjer det nedre diskantregistret som redan hade allt det behövde.

YHT-S401 låter bra med tanke på den ringa storleken och vi gillar Yamahas häftiga lösning med subbasen. För dig som absolut inte vill ha en subbas på golvet, men tycker att ljudet blir för basfattigt utan, är detta antagligen rena drömmen. Plus i kanten för bra anslutningar!

Fakta

 • TV-storlek: 32 tum och över
 • HDMI: 3 in, 1 ut (ARC)
 • Digital in: optisk och koaxial
 • Inbyggd subbas
 • Väggfäste och bordsstativ ingår
 • Mått: 80 x 8 x 8 cm
Tillverkare:
Yamaha
Pris:
6.000,-
Ljudkvalitet
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .