TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Samsung HW-D570

Tunn limpa, tunt ljud

Samsung har för vana att imponera med sina ljudanläggningar. Därför är det en stor besvikelse att den här limpan inte gör det.

forfatter
Publicerad 2011-12-28 - 06:23
Ljud & Bild tycker
Läcker. Enkel att sköta. Trådlös iPod-docka.
Tunt ljud. Inga tonkontroller.
Specifikationer
  • TV-storlek: 42 tum och över
  • HDMI: 2 in, 1 ut (ARC)
  • Digital in: optisk
  • Trådlös subbas
  • Väggfäste
  • Mått: 106 x 8 x 4,5 cm

Samsungs ljudlimpa har ett läckert utförande i aluminium och ser väldigt bra ut i TV-rummet. Den är tillräckligt låg för att inte skymma de flesta TV-apparater, och är otroligt tunn med sitt djup på ynka 4,5 cm.

Två HDMI-ingångar och en HDMI-utgång finns, fast inte av standardstorlek utan av typen mini-HDMI. Du måste alltså använda kablar med olika kontakter i ändarna. En sådan ingår, så du kan koppla in limpan till TV:n. Limpan har ljudreturkanal (ARC) så att du kan koppla in flera källor till TV:n och hämta ut ljudet i HWD570. Ska du koppla flera apparater till limpans HDMI-ingångar måste du köpa extra HDMI-kablar med en liten kontakt i ena änden och en stor i den andra.

En praktisk, trådlös iPod-docka ingår, så att du slipper ha en kabel mellan spelaren och limpan. HWD570 har optisk digitalingång men ingen koaxial.

Användning
Samsung-limpan har ett teckenfönster som berättar allt du vill veta, och eftersom det finns så få funktioner är den oerhört enkel att sköta. Till och med tonkontroller saknas, på gott och ont.

Ljudkvalitet
Det är inte subbasen som är det här systemets svagaste länk. Den är nämligen riktigt fyllig och hänger med fint i svängarna. Mellanregistret är däremot lite maskerat, röster i musik och filmdialoger låter lite luddiga och instängda. Att sänka subbasen gör inte saken bättre, eftersom problemet ligger i mellanregistret och inte i basen.

Limpan tål inte heller att spela högt. Man behöver bara ha lite högre än vanlig TV-volym för att det ska börja skorra i diskanten. Sätt på lite pianomusik så förstår du vad jag menar. De ljusa tangenterna, som ska låta lätta och lekfulla, skorrar och klirrar i stället. Och när man tittar på film kan lätt dialogen göra detsamma. Ljudet är inte heller särskilt maffigt.

HWD570 passar dig som har en Samsung-TV och inte vill ha två fjärrkontroller, och som vill ha lite bättre ljud än vad TV: n klarar på egen hand. Men den är inte tillräckligt bra för att vi ska rekommendera den.

Också i detta test:

Philips HTS5131

Har nästan allt

Philips limpa kostar inte mycket mer än de övriga men har ändå inbyggd BD-spelare. Den är dessutom enkel att sköta och låter bra.

BD-spelare. Klar dialog. Häftig bas
Aningen tunt mellanregister, inget 3D-stöd. Subbasen inte trådlös.

Panasonic SC-HTB520

Smal design, fylligt ljud

Panasonic-limpan är tunn och elegant, och får plats på många TV-bänkar utan att skymma TV:n. Bra låter den också.

Klart mellanregister. Stor bas. Piffig storlek.
Lite seg bas. Inga analoga ingångar. Ingen iPod-docka.

LG HLX56S

Extra allt – och Blu-ray

LG:s ljudlimpa har inbyggd 3D-Blu-ray och låter förträffligt.

3D-BD-spelare. Varmt och behagligt ljud. Bra bas.
Krånglande nätverksfunktion. Inget väggfäste.

Arvani ErgoSound II

Rea på kanonljud

ErgoSound har fått en extra digitalingång och kraftigare bas. En dunderhögtalare har blivit ännu bättre.

Kraftfull. Strålande ljudkvalitet.
Ingen HDMI. Inget teckenfönster.

Yamaha YHT-S401

Kul bas från liten krabat

Yamahas limpa är smalast i testet, och har marknadens fiffigaste subbaslösning.

Fylligt ljud. Fräck subbaslösning. Anslutningar.
Lite tillbakadragen diskant.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend