annons
annons
annons

Test av Western Digital My Book Live

Snabb och billig

Som en billig lösning för säkerhetskopiering och medielagring är My Book alldeles utmärkt.

Ljud & Bild tycker

 • Fläktlös och tyst
  Bra prestanda
  Bra smartmobil-appar

 • Ingen USB
  Få avancerade funktioner

annons

Liksom Buffalos nätverksdisk är detta en lättplacerad liten enhet, men till skillnad från den är My Book enbart avsedd att placeras stående. Vilket man nästan hör på namnet. Utsidan är nästan klinisk ren med bara en statuslampa på framsidan som skvallrar om att den är på. Eftersom den inte har någon fläkt är den så pass tyst att det nästan är svårt att veta annars. På baksidan saknas tyvärr USB-port så man kan inte koppla in externa hårddiskar eller enkelt kopiera USB-minnen.

Installationen går föredömligt enkelt med bilder som visar hur man kopplar in sladdarna. Guiden letar upp disken i nätverket och installerar den på datorn med bara ett par klick. Att ställa in enheten med webbläsaren är också relativt enkelt med ett välstrukturerat gränssnitt och hjälptexter som förklarar vad funktionerna gör. Men att det är så pass överskådligt förklaras till viss del av att det inte finns riktigt lika många funktioner som hos vissa konkurrenter. Det räcker dock bra för de allra flesta.

Prestandamässigt klarar den sig bra, troligen beroende på en bra förinstallerad hårddisk. Den var faktiskt i många fall dubbelt så snabb som Buffalos enhet. Vid daglig användning kanske det inte märks så mycket, men det spelar desto större roll när man gör säkerhetskopior. Fjärråtkomst är relativt enkelt att komma igång med och ger tillgång till innehållet på disken. Det finns även smartmobil-appar som gör samma sak och där är installationen mycket pedagogisk.

Slutsats
Klarar man sig med en disk och man inte har några planer på att ansluta några extra tillbehör till nätverksdisken så är My Book inget dumt val. Den har de allra nödvändigaste funktionerna och man kan komma åt disken från nätet både via webbläsare och med smartmobiler. Prestanda är utmärkta vilket gör den lämplig för säkerhetskopiering av viktiga filer och ljudnivån så låg att den inte måste gömmas undan. Priset inkluderar 1 TB utrymme och det finns modeller upp till 3 TB.

Fakta

 • Kapacitet: 1 SATA-disk 1TB (1-3 TB)
 • Anslutningar: Gbit Ethernet
 • Standarder: uPnP, DNLA, iTunes, Time machine
 • Extra: Fjärråtkomst, smartphone-appar
 • Pris:  1 TB: 1 500 kr
Tillverkare:
A.C.Ryan
Pris:
1.500,-
Importör:
A.C Ryan
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .