annons
annons
annons

Test av Netgear Ready NAS Duo v2

Snabb och funktionell

När man väl installerat ReadyNAS är den både lättanvänd och finessrik.

Ljud & Bild tycker

 • Enkelt att uppgradera.
  Lättbegripliga inställningar
  Utmärkta prestanda

 • Dåliga smartmobil-appar
  Krånglig installation

annons

ReadyNAS har ett stabilt metallchassi med en stor fläkt vilket gör att ljudnivån är ovanligt låg. Bakom en dörr på framsidan kommer man enkelt åt hårddiskarna för uppgradering och trevligt nog är mjukvaran gjord för att göra det så smidigt som möjligt. För en gångs skull sitter de snabba USB-portarna på baksidan där de hör hemma och en långsammare på framsidan för mindre kopieringsjobb. En tydlig Backup-knapp gör detta så enkelt som möjligt.

Däremot är installationen inte lika enkel och kräver mer manuellt jobb än många av de andra enheterna. Hjälpprogrammet hittar dock enheten åt dig och visar status på nätverksdisken utan att man behöver starta webbgränssnittet. Att ställa in och övervaka enheten är däremot pedagogiskt och snyggt med tydliga symboler och begripliga termer. Speciellt som gränssnittet är på svenska. Avancerade användare kan dock tycka att vissa funktioner ligger lite väl undangömda.

Prestanda var mycket bra med toppbetyg för uppspelning av flera samtidiga HD-filmer och backuphastighet. Fjärråtkomsten fungerar men är inte den bästa vi sett. Apparna för Apple- och Android-mobiler är inte heller mycket att hurra över och skulle behöva mycket jobb för att komma upp i samma nivå som konkurrenternas. Riktigt bra är däremot möjligheten att installera tillägg för extratjänster som Squeezebox, Dropbox, DynDNS och Plex.

Slutsats
Att installera denna kräver lite klurande eller rent av hjälp. Men sedan är den desto trevligare att använda med sitt pedagogiska webbgränssnitt på svenska. ReadyNAS finns förutom denna 1 TB-modell även i en disklös modell eller med 2 TB utrymme och att utöka det är mycket smidigt. Fjärråtkomsten, framför allt från smartmobiler, är däremot inte i toppklass. Men det är prestanda samt extrafunktionerna för medieuppspelning, fildelningstjänster och liknande.

Fakta

 • Kapacitet: 2 SATA-diskar 1 TB (0-6 TB)
 • Anslutningar: Gbit Ethernet, 1xUSB 2.0, 2xUSB 3.0
 • Standarder: uPnP AV, DNLA, iTunes,
 • Time machine
 • Extra: Skrivare, fjärråtkomst, torrent, addons
 • Pris: RND2110 1 TB: 2 900 kr
Tillverkare:
A.C.Ryan
Pris:
2.900,-
Importör:
A.C Ryan
Funktionalitet
Användning
Kvalitetsintryck
annons
annons
annons
annons
Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut material från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål, under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Materialet får inte användas för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. .