TEST AV fyra hemmabioreceivrar

Hemmabions gladiatorer

Hemmabioreceivrarnas toppmodeller kĂ€mpar om den ultimata bioupplevelsen. Det kostar – men smakar dĂ€refter!

Om man ska ha en maximalt hÀftig hemmabio sÄ fyller man rummet med fem, sju eller till och med nio högtalare. Och dÄ rÀknar vi inte med subbasar. Att driva sÄdana belastningar Àr inte enkelt för förstÀrkaren. Riktigt bra högtalare kan dessutom vara extra svÄra att driva pÄ grund av komplicerade delningsfilter och element med kraftfulla magneter. Att fÄ fart pÄ sÄdana krÀver rejÀla mÀngder kraft, och ska det dessutom lÄta bra mÄste man undvika förvrÀngning vilket krÀver komponenter av hög kvalitet hela vÀgen.

Eftersom hemmabioförstĂ€rkaren dessutom ska avkoda digitalsignalen frĂ„n allsköns ljudkĂ€llor, samt göra ett sofistikerat jobb med att behandla videosignalen innan den skickas vidare till projektorn eller TV:n – för att inte tala om extrafinesser som internetradio, streaming och annat godis –, Ă€r det nĂ€stan otroligt att en hemmabioreceiver för 20 000 kronor kan lĂ„ta snudd pĂ„ lika bra som en stereoförstĂ€rkare för hĂ€lften sĂ„ mycket. Och dessutom ha mer muskler Ă€n mĂ„nga tvĂ„kanalare! Kraft Ă€r nĂ€mligen viktigt i hemmabion, och lyfter du pĂ„ topplocket pĂ„ vilken av de hĂ€r testdeltagarna som helst sĂ„ hittar du en potent strömförsörjning och en kondensatorbank som fĂ„ stereoförstĂ€rkare kan matcha.

Strax före sammanslagningen med Ljud & Bild hade deras norska systertidning Hjemmekino ett test av fyra receivrar i den hÀr prisklassen. Pioneer SC-LX85 och Yamaha RX-A3010 gick segrande ur striden före Onkyo TX-NR3009 och Arcam AVR400. Onkyo-receivern var kraftfull men lite tunn i ljudet och en smula för framfusig i diskant- och mellanregistret för att nÄ hela vÀgen fram, medan Arcam-receivern saknade driv för att blir riktigt underhÄllande i biografmörkret.

Detta test kom tyvÀrr aldrig med i nÄgot nummer av Ljud & Bild, men nedan kan du lÀsa sammanfattningarna av de bÄda testvinnarna. Vi bygger vidare pÄ detta test och har hÀr med Onkyos toppmodell TX-NR5009, som kostar 8 000 kronor mer Àn TX-NR3009 och som ska ha ett pÄtagligt bÀttre ljud. STR-DA57000ES Àr vi ocksÄ spÀnda pÄ eftersom det var ett tag sedan vi hörde en kostsam hemmabioförstÀrkare frÄn Sony. Denon har uppgraderat sin AVR-4311 med bland annat AirPlay. Till sist Àr Anthem MRX 700 med av det enkla skÀlet att vi blev kolossalt imponerade av den mindre modellen MRX 300 nÀr vi testade den i oktober. Den lÀt helt sagolikt och för dubbla pengarna bör MRX 700 lÄta Ànnu bÀttre, och förfoga över vÀsentligt mer kraft.

Videokretsar och switching
Förutom kraftfullt och bra ljud har hemmabioförstÀrkare i den hÀr prisklassen pÄkostade videokretsar som gör ett oerhört bra jobb med att leverera bilden frÄn Blu-ray-spelaren till TV:n eller projektorn. Somliga Àr Ànnu bÀttre Àn andra, men vi har inte slösat tid eller dyrbar spaltplats pÄ att testa detta. Vi Àr övertygade om att du fÄr en superb bildbehandling vilken receiver du Àn vÀljer. Vi har inte heller utforskat analog videokonvertering eller uppskalning. Multiroom-funktioner Àr inte testade, sÄ om du Àr intresserad av att bygga din egen hemmabio med exempelvis styrning frÄn ett kontrollrum, hÀnvisar vi till tillverkarnas hemsidor, dÀr all funktionalitet finns beskriven.

SĂ„ testade vi
Receivrarna Àr testade i bÄde stereo och surround, med musik och film. FrÄn enkel akustisk musik och mer rytmisk till mer krÀvande klassisk musik i sÄvÀl stereo som surround. Filmen vi har tittat pÄ Àr Terminator 4, som har bÄde lÄgmÀlda scener med klar dialog och halsbrytande action med vÀl anvÀnd LFE-kanal och ljudeffekter som sÀtter front- och bakhögtalarna pÄ prov.

Vi har frÀmst koncentrerat oss pÄ ljudkvaliteten frÄn Denons Blu-ray-spelare DBP-2012UD via HDMI-ingÄngen, men har ocksÄ undersökt hur det lÄter med analog inkoppling av CD-ljud.

I stereo har vi anvÀnt oss av Dynaudio Focus 340. Det Àr ett par högtalare vi börjar bli riktigt familjÀra med vid det hÀr laget och som lÄter oerhört upplöst och dynamiskt, plus att de tÄl en rejÀl omgÄng. De Àr dÀremot inte de mest lÀttdrivna som finns, vilket stÀller extra höga krav pÄ förstÀrkaren. DÀrför kan en receiver som upplevs som stark med lÀttdrivna högtalare frÄn exempelvis Klipsch eller JBL visa sig frÄn en annan sida och tappa orken snabbare med Dynaudio-högtalarna. Vi testar med Focus 340 för att lÀttare höra skillnad pÄ receivrarna men om du har tÀnkt spela med mer lÀttdrivna högtalare hemma i din hemmabio sÄ Àr det naturligtvis en stor fördel om du provar en tÀnkbar ny förstÀrkare med just dina högtalare innan du köper.

I surround har vi lagt till övriga högtalare i Focus-serien och kompletterat med den billiga men ytterst fina SVS-subbasen SB12-NSD.

 

 


TEST AV Denon AVR-4311

Denon Ă€r sĂ„ nöjda med sin toppmodell AVR-4311 att de inte har brytt sig om att utveckla nĂ„gon ny modell. För medan resten av sortimentet har fĂ„tt siffran 12 iLäs hela testet...

TEST AV Sony STR-DA5700ES

Sonys toppmodell har ”bara” sju förstĂ€rkarkanaler, men kan Ă€ndĂ„ koppla in nio högtalare och tvĂ„ subbasar. Du kan dĂ€remot inte anvĂ€nda alla högtalarna samtidigt eftersom du mĂ„ste vĂ€lja mellan extraLäs hela testet...

TEST AV Onkyo TX-NR5009

Man fĂ„r kasta mer Ă€n ett getöga pĂ„ TX-NR5009:s specifikationer för att hitta nĂ„gra skillnader mot lillebror TX-NR3009. Det Ă€r faktiskt ingen skillnad pĂ„ processorerna, sĂ„ de gör exakt sammaLäs hela testet...

TEST AV Anthem MRX 700

Ingen av Anthems receivrar har mer funktioner och utrustning Ă€n man egentligen behöver i hemmabion. Förutom internet­radio, en 12-volts styrutgĂ„ng och ett par IR-kontakter för ström- och fjĂ€rrstyrning av andraLäs hela testet...

TEST AV Sammanfattning

Är du riktig krĂ€sen nĂ€r det gĂ€ller ljud sĂ„ Ă€r det bara att inse att det kostar pengar. HĂ€r testar vi de största mĂ€rkenas toppmodeller. Visst kan du hitta Ă€nnuLäs hela testet...

TEST AV Elac FS 257

Elac Ă€r en tillverkare som alltid har imponerat pĂ„ oss men som Ă€ndĂ„ aldrig lyckats ta sig hela vĂ€gen till toppen i vĂ„ra breddtester. Förklaringen kan vara att de tyskaLäs hela testet...

Les ogsÄ
Support Prenumeration

VÄrt kundcenter hjÀlper dig om du har frÄgor eller behöver hjÀlp med din prenumeration.

Du kan skicka mail eller kontakta oss pÄ telefon

MĂ„ndag- Fredag

0900 – 1130 ock 1230 – 1500.

Support Tlf: 08-411 49 90
Support: prenumeration@ljudochbild.se
×