annons
annons

Canon Powershot SX260 HS

Mästaren i mörkret

Canons SX-kameror fortsätter imponera, speciellt i dåliga ljusförhållanden.

GPS Bildkvaliteten i dåligt ljus
Måttlig batterikapacitet Tättsittande knappar

Förra årets SX230 HS blev vårt bästa köp mycket tack vare att dess bakbelysta sensor gjorde att den tog riktigt bra bilder i dåliga ljusförhållanden. Men nu har ju alla det, så hur ska Canon kunna hålla sig kvar i täten? Optiken har fått bättre vidvinkel och har hoppat upp från beskedliga 12 till imponerande 20. Det kan ge problem, men smart nog har man hållit sig kvar på 12 megapixlar och har stoppat i den nya bildprocessorn DIGIC5 som ska hålla kvar bildkvaliteten på en bra nivå. GPS finns fortfarande, men påverkar såklart den redan från början inte så imponerande batterikapaciteten.

Designen är lite mer försiktig och SX260 har fått en gummilist på framsidan som ger ett bra grepp. Byggkvaliteten är utmärkt och man slipper numera blixten som hoppade upp i tid och otid. Knapparna sitter likadant vilket innebär lite väl tätt men menyerna har faktiskt blivit bättre så att man lättare kommer åt viktiga funktioner. Den startar snabbt, fokuserar hyggligt snabbt och kan ta nästa bild utan någon längre fördröjning.

Trots det kraftigt ökade zoomomfånget så märks inga direkta förvrängningar i bildens geometri varken i vidvinkel eller i tele. Färgåtergivningen är bra och likaså vitbalansen med en klart godkänd skärpa genom hela zoomområdet. Vi är också glada att se att bilder i dåligt ljus, som var föregångarens trumfkort, fortfarande är en stark sida. Även på ISO 1600 är det beskedligt med brus av den snällare sorten, inget färgbrus och bildbehandlingen lyckas ändå behålla detaljer.

Slutsats
Canon har lyckats förbättra förra årets redan utmärkta SX230 på många områden. De har dessutom åtgärdat problemen med hanteringen och gjort kameran bekvämare att hålla. Den mest märkbara uppgraderingen är så klart det stora hoppet upp i zoomomfång. Canon har trots det lyckats hålla nere kamerastorleken men framför allt är bildkvaliteten fortfarande på topp. Speciellt i dåligt ljus där SX260 HS gör ett utmärkt jobb med att behålla detaljer och hålla bruset borta.

Förra årets SX230 HS blev vårt bästa köp mycket tack vare att dess bakbelysta sensor gjorde att den tog riktigt bra bilder i dåliga ljusförhållanden. Men nu har ju alla det, så hur ska Canon kunna hålla sig kvar i täten? Optiken har fått bättre vidvinkel och har hoppat upp från beskedliga 12 till imponerande 20. Det kan ge problem, men smart nog har man hållit sig kvar på 12 megapixlar och har stoppat i den nya bildprocessorn DIGIC5 som ska hålla kvar bildkvaliteten på en bra nivå. GPS finns fortfarande, men påverkar såklart den redan från början inte så imponerande batterikapaciteten. Designen är lite mer försiktig och SX260 har fått en gummilist på framsidan som ger ett bra grepp. Byggkvaliteten är utmärkt och man slipper numera blixten som hoppade upp i tid och otid. Knapparna sitter likadant vilket innebär lite väl tätt men menyerna har faktiskt blivit bättre så att man lättare kommer åt viktiga funktioner. Den startar snabbt, fokuserar hyggligt snabbt och kan ta nästa bild utan någon längre fördröjning. Trots det kraftigt ökade zoomomfånget så märks inga direkta förvrängningar i bildens geometri varken i vidvinkel eller i tele. Färgåtergivningen är bra och likaså vitbalansen med en klart godkänd skärpa genom hela zoomområdet. Vi är också glada att se att bilder i dåligt ljus, som var föregångarens trumfkort, fortfarande är en stark sida. Även på ISO 1600 är det beskedligt med brus av den snällare sorten, inget färgbrus och bildbehandlingen lyckas ändå behålla detaljer. Slutsats Canon har lyckats förbättra förra årets redan utmärkta SX230 på många områden. De har dessutom åtgärdat problemen med hanteringen och gjort kameran bekvämare att hålla. Den mest märkbara uppgraderingen är så klart det stora hoppet upp i zoomomfång. Canon har trots det lyckats hålla nere kamerastorleken men framför allt är bildkvaliteten fortfarande på topp. Speciellt i dåligt ljus där SX260 HS gör ett utmärkt jobb med att behålla detaljer och hålla bruset borta.
Läs hela artikeln och över 450 nya tester i året med prenumeration på Ljud & Bild.
är du redan prenumerant? Logga inn.
Provaprenumeration
0:-
Fri tillgång till ljudochbild.se
Bronsprenumeration
349:-/halvår
1/2 år (6 nr) Digitalutgåva varje månad Fri tillgång till ljudochbild.se
Silverprenumeration
580:-/år
1 år (11 nr) Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Guldprenumeration
999:-/år
1 år (11 nr) Ny digital film varje månad Välkomstgåva Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva varje månad
Prenumerationen kommer automatiskt att förnyas till vanligt pris: Månad 49:-

Med prenumeration på Ljud och Bild får du:

Fri tillgång till ljudochbild.se Digitalutgåva (iPad/Android) varje månad Rejäl rabattt Välj själv hur länge du vill prenumerera - och med eller utan film Fin välkomstpremie
Bästa pris på Canon Powershot SX260 HS
Pricerunner.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.
  • Upplösning: 12,1 Mp
  • Bildsensor: 1/2,3 tum  bakbelyst CMOS
  • Zoom: 20x (25-500 mm)
  • Bländartal: F3,5–6,8
  • Filmning: 1080p 24 bps
  • Skärm: 3 tum 0,46 Mp
  • Batteri: 230 bilder
Pris: 3400:-


Har du något att lägga till??

Värlkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ärmnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlärgg. övriga frågor och synpunkter härnvisas till redaktion@ljudochbild.se.

Alltid uppdaterad!

Fri tillgång till Ljud & Bild i en månad

0:-