TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

8 resekameror

Bästa kameran för resan

Fickvänliga kompaktkameror med lång zoom som kan hålla reda på var bilderna är tagna. Här är sommarens bästa resekameror.

forfatter
Publicerad 2012-07-14 - 13:28
Produkter i testet
 • Pentax Optio VS20
 • Panasonic Lumix DMC-TZ30
 • Casio Exilim EX-ZR200
 • Canon Powershot SX260 HS
 • Nikon Coolpix S9300
 • Sony Cyber-shot DSC-HX10V
 • Samsung WB750
 • Olympus SH-25 MR
 • På semestern i soligare länder är det numera få av oss som vill släpa på en otymplig systemkamera. Nej, ska man få några bilder tagna så ska det vara en liten smidig kamera man kan stoppa ner i fickan. Traditionellt har man då fått offra zoomen vilket gjort att man inte kunnat ta alla de bilder man velat. Men de sista åren har resekamerorna utvecklats i rasande fart.

  I kapprustningen mellan kameratillverkarna så kämpar alla om att ha de högsta siffrorna och de senaste finesserna. Det tydligaste i år är att zoomomfånget har hoppat upp rejält utan att kamerorna för den sakens skull har blivit större.  Förra året var 10–14 gångers zoom normalt och vi blev imponerade av 18x. I år är 12 minimum och inte mindre än tre kameror når upp till häpnadsväckande 20x zoom.

  Tyvärr verkar inte megapixel-kapplöpningen vara över än. Förra årets modeller låg på 12–14 megapixlar med enstaka uppåt 16. I detta test är det få som vågar ligga kvar på mer rimliga 12. Istället har de flesta dragit iväg till 16 med någon enstaka ända upp till 18. Men sensorerna har ju inte blivit större så det naturliga resultatet borde bli större bilder med mer brus. Detta kan i viss mån motverkas av bildbehandling men nog hade det varit bättre om någon vågat stå emot och säga att det räcker med upplösning nu.

  Bakbelyst CMOS-sensor är också något som gått från att vara något man framhållit som en fördel till att bli vardagsmat. Begreppet är lite luddigt för de flesta men innebär att man har flyttat komponenter och ledningar som tidigare blockerat en del av ljuset till baksidan av sensorn. Resultatet är att mer ljus faktiskt når fram vilket ger bättre bildkvalitet i dåliga ljusförhållanden.

  Förra året var det bara några få modeller som hade inbyggd GPS men i år har majoriteten det. Fördelen med funktionen är att man i efterhand alltid kan se var en bild är tagen. Det kan vara praktiskt om man sorterar dem långt i efterhand eller om man inte kommer ihåg namnet på den där lilla byn med den mysiga restaurangen man ser på bilden. Vissa kameror lagrar bara koordinaterna i bildfilen så att man får plocka fram platsens namn i datorn. Andra visar ortnamnet i klartext på skärmen. Men i år kan man till och med få upp en karta på skärmen. Användbart om man inte har en smartmobil till hands. Tänk dock på att vissa kameror har GPS-mottagaren igång även när kameran är avstängd. Tanken är att man ska kunna få upp sin rutt på en karta i efterhand. Men det drar ur batteriet så snabbt att vi rekommenderar att man stänger av den finessen.

  TESTKRITERIER
  På semestern är det viktigt att det är lätt att få med sig kameran. Vi bad därför tillverkarna om fickvänliga kameror, men vi ville ändå att de skulle ha 12x zoom och gärna GPS. Samsung hann inte få fram sin nya WB850F i tid och Fujifilm kunde inte ställa upp med någon aktuell modell alls. I övrigt är detta de senaste modellerna.

  För att bedöma vitbalans och färgåtergivning testade vi kamerorna i studiomiljö där vi plåtade gråkort och X-rites färgkartor under dagsljuslampor. Där använde vi också rutor och mönster för att bedöma förvrängning och skärpa. Sen tog vi med oss kamerorna utomhus där vi antecknade hur snabba och lättanvända de var. Slutligen granskade vi bildkvaliteten på en kalibrerad skärm. Eftersom detta är kameror man ska ha med sig lade vi större vikt än vanligt på hantering och snabbhet. Slutbetyget är en helhetsbedömning där vi även vägt in priset.

  Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

  Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

  I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

  Vi testar för dig!

  Produkter i testet

  Pentax Optio VS20

  Gapar över mycket

  På papperet ser den ut att matcha konkurrenterna men i verkligheten är det annorlunda.

  Billig
  Bildkvaliteten Plastig Ingen GPS

  Panasonic Lumix DMC-TZ30

  Mot perfektion

  De få svagheterna i förra årets testvinnare är eliminerade i årets imponerande modell.

  Bra bilder Filmning GPS med karta
  Priset

  Casio Exilim EX-ZR200

  Snabb och uthållig

  Den drar och skjuter snabbare än Lucky Luke och batteritiden är utmärkt.

  Utmärkt batteritid Mycket snabb uppstart
  Brusig i svagt ljus Ingen GPS

  Canon Powershot SX260 HS

  Mästaren i mörkret

  Canons SX-kameror fortsätter imponera, speciellt i dåliga ljusförhållanden.

  GPS Bildkvaliteten i dåligt ljus
  Måttlig batterikapacitet Tättsittande knappar

  Nikon Coolpix S9300

  Peka och skjut

  Automatik och ett snyggt yttre är rätt väg för att tilltala dem som bara vill knäppa bilder.

  GPS Lättanvänd Bra skärm
  Dålig batterikapacitet

  Sony Cyber-shot DSC-HX10V

  Ett steg tillbaka

  Jakten på allt mer imponerande siffror verkar vara viktigare än bildkvaliteten.

  GPS Snabb
  Brusiga bilder Färgåtergivningen

  Samsung WB750

  Prisvärd långzoom

  Håller man i plånboken och inte har för höga krav är WB750 ett utmärkt val.

  Priset Bildkvaliteten utomhus
  Blixten Hanteringen Ingen GPS

  Olympus SH-25 MR

  Pekskärm till lågpris

  Fullspäckad av funktioner och med välutnyttjad pekskärm till ett bra pris.

  GPS Pekskärm
  Filmformatet Måttlig bildkvalitet
  forfatter

  Jonas Ekelund

  (f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend