TEST : Samsung QE82Q70R och LG OLED77C9

Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

Nu när 2020-TV-apparaterna är på väg in till butikerna går det att göra en extra bra affär med 2019-modellerna. Som projektorentusiast är jag särskilt intresserad av hur billigt man kan få en toppspecificerad TV om den ska vara större än 75 tum. Man vill ju ha bio!

Efter att ha testat den fantastiska hemmabioprojektorn Epson EH-TW9400 blev jag seriöst nyfiken på hur stor – och bra – bild man kan få för under 50 000 kronor.

Den uppenbara fördelen med projektor är bildens storlek. Du får en bild på mer än 100 tum på nolltid. Då ser 65-tummaren i vår gillestuga ut som en liten plutt om man jämför. Även om den egentligen är en finfin OLED-TV. Men det blir helt enkelt för smått för att få en riktig filmkänsla.

 

Fördelarna med TV

En av nackdelarna med en projektor är den begränsade ljusstyrkan och kontrasten jämfört med de bästa TV-apparaterna, så man får inte fullt utbyte av den extra djupkänslan i HDR-innehåll. Och så är det naturligtvis fortfarande så att man måste ha det helt mörklagt i rummet för att få en ordentlig svärta.

De bästa TV-apparaterna krossar projektorerna i båda dessa discipliner. Lägg till inbyggda smartfunktioner, plus att du inte kan få äkta 4K-upplösning på en projektor för under 50 000, så är det mycket som talar för TV-skärmarna. När allt kommer omkring är det inte utan anledning att TV-apparater säljer som glass i solsken – och projektorer nästan inte alls. Folk tycker att de är för opraktiska.

 

Största och bästa bilden under 50K

Vilket leder oss till de riktigt stora TV-skärmarna. Målet är att kunna få tvättäkta hemmabiokänsla utan filmduk, utan att punga ut med 50 000 kronor.

Skärmen måste vara stor och den måste vara bra. Jag letar efter en bild som jag skulle kunna tänka mig i mitt eget vardagsrum, så jag orkar inte bry mig om de billigaste LCD-skärmarna med kantbelyst LED. De har för ojämn svärta för att kunna kallas bio. Nej, den måste vara bakbelyst – eller OLED.

Jag har fått låna två TV-apparater från Elgiganten, som båda två passar in på kriterierna.

 

Storskjerm til god pris: Samsung 82Q70R. Foto: Samsung

Samsung QLED

Den första är Samsungs billigaste 82-tummare med bakbelyst QLED-teknik: Q70R.

QLED är i grund och botten vanlig LCD-teknik med LED-bakbelysning. Men i stället för färgpigment består färgfiltret av ett ämne som har hål i nanometerstorlek som kvantprickar – direkt i molekylerna. Våglängden för färgen som ska återges är direkt beroende av hålens bredd. De största hålen återger rött, de mellersta grönt och de minsta blått. Detta är mycket mer ljuseffektivt, vilket innebär att man behöver mindre stark bakbelysning för att ge motsvarande intensitet i färgerna. Vilket i sin tur gör att svärtan blir djupare och jämnare än i traditionella LED-TV-apparater. Men svärtan får ändå inte riktigt OLED-kvalitet förrän man når dit att varje pixel är sitt eget ljus, så att man kan hoppa över bakbelysningen helt och hållet.

Priset på QE82Q70R var först strax under 50 000 kronor, men just nu ligger den på 39 000 kronor, och det finns kampanjer för så lite som 33 000. Precis som vanligt gäller det att hänga med på Prisjakt och andra prisjämförelsetjänster. Efter vi fick in TV:n till test har det däremot

skett en intressant utveckling för toppmodellen Q950 med 8K-upplösning, där 82-tummaren nu är nere på 50 000 kronor i stället för 100 000! Av vårt test av 75-tummaren att döma så kan den rekommenderas varmt.

 

LG OLED77C9 storskjerm
LGs 77-tommers OLED-TV i C9-serien er en storskjerm som har gått kraftig ned i pris siden toppen på 90.000 kroner. 55.000 koster den nå. Foto: LG

LG OLED

Jag kunde inte missa tillfället när jag såg att LG:s 77-tummare i C9-serie hade gått ner kraftigt i pris. Vid ett tillfälle för inte så länge sedan var den nere på 40 000 kronor – i somras kostade den 100 000 som mest! I skrivande stund är den nere på 40 000 igen, men lagren börjar så sakteliga att tömmas.

Under alla omständigheter har OLED fördelen jämfört med QLED att svart verkligen är kolsvart. Utan någon form av dynamisk bakbelysning som ska dimmas upp och ner efter olika scener i filmen. Detta beror på att varje pixel är sin egen ljuskälla och färg. OLED är därför perfekt för film när solen har går ner, samtidigt som ljusstyrkan – till skillnad från vad ryktena säger – faktiskt är tillräcklig för att fungera även dagtid. Och ja, HDR-effekterna är det bra tryck i. Fast inte riktigt lika bländande som på de mest ljusstarka QLED-skärmarna.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Samsung QE82Q70R
I Q70R-serien har Samsung trimmat bort all onödig lyx för att kunna erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Med 82-tummaren blir det stora bioupplevelser!
LG OLED77C9
LG OLED77C9
OLED77C9 är TV:n för dig som vill ha biokänsla i vardagsrummet, med den bästa bilden som går att uppbringa till det här priset.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Philips OLED805 (65OLED805)

  Riktpris: 32000 kr En riktig färgbomb

  TCL C815 (65C815)

  Riktpris: 12000 kr Fräck och fräsch budget-TV

  Panasonic HZ2000 (TX-65HZ2000E)

  Riktpris: 45000 kr Mästarnas mästare

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.