Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED
TESTSamsung QE82Q70R och LG OLED77C9

Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

 • Produkter i testet
 • Samsung QE82Q70R
 • LG OLED77C9
 • Nu när 2020-TV-apparaterna är på väg in till butikerna går det att göra en extra bra affär med 2019-modellerna. Som projektorentusiast är jag särskilt intresserad av hur billigt man kan få en toppspecificerad TV om den ska vara större än 75 tum. Man vill ju ha bio!

  Efter att ha testat den fantastiska hemmabioprojektorn Epson EH-TW9400 blev jag seriöst nyfiken på hur stor – och bra – bild man kan få för under 50 000 kronor.

  Den uppenbara fördelen med projektor är bildens storlek. Du får en bild på mer än 100 tum på nolltid. Då ser 65-tummaren i vår gillestuga ut som en liten plutt om man jämför. Även om den egentligen är en finfin OLED-TV. Men det blir helt enkelt för smått för att få en riktig filmkänsla.

   

  Fördelarna med TV

  En av nackdelarna med en projektor är den begränsade ljusstyrkan och kontrasten jämfört med de bästa TV-apparaterna, så man får inte fullt utbyte av den extra djupkänslan i HDR-innehåll. Och så är det naturligtvis fortfarande så att man måste ha det helt mörklagt i rummet för att få en ordentlig svärta.

  De bästa TV-apparaterna krossar projektorerna i båda dessa discipliner. Lägg till inbyggda smartfunktioner, plus att du inte kan få äkta 4K-upplösning på en projektor för under 50 000, så är det mycket som talar för TV-skärmarna. När allt kommer omkring är det inte utan anledning att TV-apparater säljer som glass i solsken – och projektorer nästan inte alls. Folk tycker att de är för opraktiska.

   

  annons

  Största och bästa bilden under 50K

  Vilket leder oss till de riktigt stora TV-skärmarna. Målet är att kunna få tvättäkta hemmabiokänsla utan filmduk, utan att punga ut med 50 000 kronor.

  annons

  Skärmen måste vara stor och den måste vara bra. Jag letar efter en bild som jag skulle kunna tänka mig i mitt eget vardagsrum, så jag orkar inte bry mig om de billigaste LCD-skärmarna med kantbelyst LED. De har för ojämn svärta för att kunna kallas bio. Nej, den måste vara bakbelyst – eller OLED.

  Jag har fått låna två TV-apparater från Elgiganten, som båda två passar in på kriterierna.

   

  Storskjerm til god pris: Samsung 82Q70R. Foto: Samsung

  Samsung QLED

  Den första är Samsungs billigaste 82-tummare med bakbelyst QLED-teknik: Q70R.

  annons

  QLED är i grund och botten vanlig LCD-teknik med LED-bakbelysning. Men i stället för färgpigment består färgfiltret av ett ämne som har hål i nanometerstorlek som kvantprickar – direkt i molekylerna. Våglängden för färgen som ska återges är direkt beroende av hålens bredd. De största hålen återger rött, de mellersta grönt och de minsta blått. Detta är mycket mer ljuseffektivt, vilket innebär att man behöver mindre stark bakbelysning för att ge motsvarande intensitet i färgerna. Vilket i sin tur gör att svärtan blir djupare och jämnare än i traditionella LED-TV-apparater. Men svärtan får ändå inte riktigt OLED-kvalitet förrän man når dit att varje pixel är sitt eget ljus, så att man kan hoppa över bakbelysningen helt och hållet.

  Priset på QE82Q70R var först strax under 50 000 kronor, men just nu ligger den på 39 000 kronor, och det finns kampanjer för så lite som 33 000. Precis som vanligt gäller det att hänga med på Prisjakt och andra prisjämförelsetjänster. Efter vi fick in TV:n till test har det däremot

  skett en intressant utveckling för toppmodellen Q950 med 8K-upplösning, där 82-tummaren nu är nere på 50 000 kronor i stället för 100 000! Av vårt test av 75-tummaren att döma så kan den rekommenderas varmt.

   

  LG OLED77C9 storskjerm
  LGs 77-tommers OLED-TV i C9-serien er en storskjerm som har gått kraftig ned i pris siden toppen på 90.000 kroner. 55.000 koster den nå. Foto: LG

  LG OLED

  Jag kunde inte missa tillfället när jag såg att LG:s 77-tummare i C9-serie hade gått ner kraftigt i pris. Vid ett tillfälle för inte så länge sedan var den nere på 40 000 kronor – i somras kostade den 100 000 som mest! I skrivande stund är den nere på 40 000 igen, men lagren börjar så sakteliga att tömmas.

  Under alla omständigheter har OLED fördelen jämfört med QLED att svart verkligen är kolsvart. Utan någon form av dynamisk bakbelysning som ska dimmas upp och ner efter olika scener i filmen. Detta beror på att varje pixel är sin egen ljuskälla och färg. OLED är därför perfekt för film när solen har går ner, samtidigt som ljusstyrkan – till skillnad från vad ryktena säger – faktiskt är tillräcklig för att fungera även dagtid. Och ja, HDR-effekterna är det bra tryck i. Fast inte riktigt lika bländande som på de mest ljusstarka QLED-skärmarna.

  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
  Subscribe
  Notify of
  0 Comments
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Produkter i testet
   data-srcset
  Samsung QE82Q70R
  I Q70R-serien har Samsung trimmat bort all onödig lyx för att kunna erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Med 82-tummaren blir det stora bioupplevelser!
  LG OLED77C9
  LG OLED77C9
  OLED77C9 är TV:n för dig som vill ha biokänsla i vardagsrummet, med den bästa bilden som går att uppbringa till det här priset.

   Alternativ till Samsung QE82Q70R och LG OLED77C9

   Sony 85XH9505 85

   Fantastisk bild i 85 tum

   Sony XH95 tar oss med in i 2020 på allvar, med överlägsen TV-kvalitet. Och från LCD!

   Kinoopplevelse med storskjerm: To 2019-kupp - QLED vs OLED

   Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

   Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

    data-srcset

   OLED och Ambilight gör susen!

   Philips 65OLED804 kombinerar kontrasten från OLED med Ambilight-omgivningsljus, vilket definitivt bidrar till att höja stämningen. Ljudet är dessutom förvånansvärt bra.

    data-srcset

   Superstark kontrast!

   Panasonics billigaste OLED-TV erbjuder superstarka bildprestanda till ett attraktivt pris.

    data-srcset

   TCL 65EC785 har ljud från Onkyo

   TCL 65EC785 är en välutrustad 4K-TV med HDR, Android Smart TV och inbyggd Onkyo-soundbar till ett bra pris. Men räcker det för att klå konkurrenterna?

   LG SM8600 har et fint utseende med slanke linjer og en buet, sentermontert fot. (Foto: LG)

   Kan LG:s nya LCD-skärm mäta sig med OLED?

   LG är mest kända för sina OLED-skärmar med glittrande färger och stark kontrast. Därför är det lätt att glömma bort att de har flera utmärkta LCD-TV-apparater också ...

    data-srcset

   Stortest: Samsung QLED 4K TV

   Vilken Samsung-TV är det bästa köpet? Vi testar oss igenom djungeln av QLED-skärmar!

    data-srcset

   OLED med dolda talanger

   Sonys nya OLED-TV kan skryta med otroligt fin bildkvalitet, men det bästa av allt är ljudet ...