Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung QE82Q70R och LG OLED77C9

Biokänsla med storskärm: Två 2019-klipp

Nu går det att spara mycket på TV-modeller från 2019. De stora skärmarna i highend-klassen är extra intressanta. Vi jämför QLED med OLED.

Av / 2020-04-02 - 09:15
Samsung QE82Q70R och LG OLED77C9
Geir Gråbein Nordby

Produkter i detta test

Nu när 2020-TV-apparaterna är på väg in till butikerna går det att göra en extra bra affär med 2019-modellerna. Som projektorentusiast är jag särskilt intresserad av hur billigt man kan få en toppspecificerad TV om den ska vara större än 75 tum. Man vill ju ha bio!

Efter att ha testat den fantastiska hemmabioprojektorn Epson EH-TW9400 blev jag seriöst nyfiken på hur stor – och bra – bild man kan få för under 50 000 kronor.

Den uppenbara fördelen med projektor är bildens storlek. Du får en bild på mer än 100 tum på nolltid. Då ser 65-tummaren i vår gillestuga ut som en liten plutt om man jämför. Även om den egentligen är en finfin OLED-TV. Men det blir helt enkelt för smått för att få en riktig filmkänsla.

 

Fördelarna med TV

En av nackdelarna med en projektor är den begränsade ljusstyrkan och kontrasten jämfört med de bästa TV-apparaterna, så man får inte fullt utbyte av den extra djupkänslan i HDR-innehåll. Och så är det naturligtvis fortfarande så att man måste ha det helt mörklagt i rummet för att få en ordentlig svärta.

De bästa TV-apparaterna krossar projektorerna i båda dessa discipliner. Lägg till inbyggda smartfunktioner, plus att du inte kan få äkta 4K-upplösning på en projektor för under 50 000, så är det mycket som talar för TV-skärmarna. När allt kommer omkring är det inte utan anledning att TV-apparater säljer som glass i solsken – och projektorer nästan inte alls. Folk tycker att de är för opraktiska.

 

Största och bästa bilden under 50K

Vilket leder oss till de riktigt stora TV-skärmarna. Målet är att kunna få tvättäkta hemmabiokänsla utan filmduk, utan att punga ut med 50 000 kronor.

Skärmen måste vara stor och den måste vara bra. Jag letar efter en bild som jag skulle kunna tänka mig i mitt eget vardagsrum, så jag orkar inte bry mig om de billigaste LCD-skärmarna med kantbelyst LED. De har för ojämn svärta för att kunna kallas bio. Nej, den måste vara bakbelyst – eller OLED.

Jag har fått låna två TV-apparater från Elgiganten, som båda två passar in på kriterierna.

 

Storskjerm til god pris: Samsung 82Q70R. Foto: Samsung

Samsung QLED

Den första är Samsungs billigaste 82-tummare med bakbelyst QLED-teknik: Q70R.

QLED är i grund och botten vanlig LCD-teknik med LED-bakbelysning. Men i stället för färgpigment består färgfiltret av ett ämne som har hål i nanometerstorlek som kvantprickar – direkt i molekylerna. Våglängden för färgen som ska återges är direkt beroende av hålens bredd. De största hålen återger rött, de mellersta grönt och de minsta blått. Detta är mycket mer ljuseffektivt, vilket innebär att man behöver mindre stark bakbelysning för att ge motsvarande intensitet i färgerna. Vilket i sin tur gör att svärtan blir djupare och jämnare än i traditionella LED-TV-apparater. Men svärtan får ändå inte riktigt OLED-kvalitet förrän man når dit att varje pixel är sitt eget ljus, så att man kan hoppa över bakbelysningen helt och hållet.

Priset på QE82Q70R var först strax under 50 000 kronor, men just nu ligger den på 39 000 kronor, och det finns kampanjer för så lite som 33 000. Precis som vanligt gäller det att hänga med på Prisjakt och andra prisjämförelsetjänster. Efter vi fick in TV:n till test har det däremot

skett en intressant utveckling för toppmodellen Q950 med 8K-upplösning, där 82-tummaren nu är nere på 50 000 kronor i stället för 100 000! Av vårt test av 75-tummaren att döma så kan den rekommenderas varmt.

 

LG OLED77C9 storskjerm
LGs 77-tommers OLED-TV i C9-serien er en storskjerm som har gått kraftig ned i pris siden toppen på 90.000 kroner. 55.000 koster den nå. Foto: LG

LG OLED

Jag kunde inte missa tillfället när jag såg att LG:s 77-tummare i C9-serie hade gått ner kraftigt i pris. Vid ett tillfälle för inte så länge sedan var den nere på 40 000 kronor – i somras kostade den 100 000 som mest! I skrivande stund är den nere på 40 000 igen, men lagren börjar så sakteliga att tömmas.

Under alla omständigheter har OLED fördelen jämfört med QLED att svart verkligen är kolsvart. Utan någon form av dynamisk bakbelysning som ska dimmas upp och ner efter olika scener i filmen. Detta beror på att varje pixel är sin egen ljuskälla och färg. OLED är därför perfekt för film när solen har går ner, samtidigt som ljusstyrkan – till skillnad från vad ryktena säger – faktiskt är tillräcklig för att fungera även dagtid. Och ja, HDR-effekterna är det bra tryck i. Fast inte riktigt lika bländande som på de mest ljusstarka QLED-skärmarna.

Produkter i detta test

Samsung QE82Q70R

Biokänsla med äkta QLED-kontrast

I Q70R-serien har Samsung trimmat bort all onödig lyx för att kunna erbjuda direkt LED-bakbelysning till ett bra pris. Med 82-tummaren blir det stora bioupplevelser!

Mycket hög kontrast för att vara LCD och svärtan övertygar. Synnerligen bra pris för äkta bakbelyst LED av den här storleken.
Betraktningsvinkeln är en smula snäv och panelglaset reflekterar mer ljus från omgivningen än i de dyrare QLED-modellerna
Läs hela testet

LG OLED77C9

Storskärmen för dig som vill ha det bästa

OLED77C9 är TV:n för dig som vill ha biokänsla i vardagsrummet, med den bästa bilden som går att uppbringa till det här priset.

Bilden är nästan monitorneutral och har ett djupperspektiv som överträffar det mesta. Här får du fenomenal kontrast, knivskarpa detaljer och – om du vill – mjuka rörelser. Ljuset på statiska logotyper kan märkas och dimmas automatiskt, för att spara panelen.
Maximala HDR-ljusstyrkan är fortfarande inte i samma liga som de flesta ljusstarka LCD-skärmar (fast du kommer knappast att sakna något). Om du vill ha massor av kalibreringsalternativ bör du kanske ta en titt på Sony eller Panasonic.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen