Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

TEST CAT S52

Får i ulvakläder

CATs mest slimmade toughphone hittills kan inte hävda sig med något annat än sitt robusta yttre.
Karakter
CAT S52
Ljud & Bild tycker
Testets mest slimmade och snyggast designade mobil. Vattentät och tål verkligen omild behandling.
Saknar helt speciella hantverkarfunktioner. Långsam på det mesta – och extra långsam med grafik.
Specifikationer
 • Klassning: IP68, MIL-STD-810G
 • CPU: 1,8 GHz Mediatek P35, octa-core
 • Kort: Dual nanoSIM + MicroSD
 • Minne: 4 GB / 64 GB
 • Skärm: 5,7 tum, 1440 x 720, Gorilla Glass 6
 • Operativsystem: Android 9
 • Kamera: 12 Mp f1,8 vidvinkel / 8 Mp selfie
 • Trådlöst: 4G, BT 5.0, Wi-Fi 802.11ac
 • Batteri: 3 100 mAh
 • Mått: 7,7 x 15,8 x 1,0 cm (BxHxD)
 • Vikt: 210 g
 • Funktioner: Fingeravtrycksläsare, FM-radio, accelerometer, gyro, kompass
 • Webb: catphones.com
Prestanda

Riktpris: 5 300 Produktsida

CAT är det närmaste du kommer en märkesvara bland robusta mobiler. Namnet är inte bara välbekant från byggmaskiner, där de är störst i världen, utan också från rejäla skor och dito telefoner – båda tillverkade på licens. Under åren har vi testat åtskilliga CAT-märkta telefoner, senast var det den våldsamma S61.

CAT S52 är en mellanpris-telefon som vid första anblicken ser ut som en vanlig, lite tjock smartmobil. En metallram hela vägen runt telefonen är det enda som avslöjar att det handlar om en toughphone. Skärmen är 5,7 tum stor men känns större eftersom hela fronten täcks av en sammanhängande svart yta av Gorilla Glass 6, och det finns mer än en centimeters plats ovanför och under skärmen. Upplösningen är 1440 x 720 pixlar.

Bortsett från tjockleken påminner CAT S52 om en vanlig mobil. (Foto: CAT)

Det finns 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Det är hälften så mycket som i uleFone, och även om det är tillräckligt så kommer det att innebära en begränsning för avancerade användare. I praktiken är det dock hastigheten och inte minnet som nog begränsar användningen. Trots ett generöst antal kärnor är processorn nämligen slö, så en tryckning på en ikon följs av. En paus. Innan appen. Öppnas.

 

Annons

Inga partytrick

När vi testade CAT S61-telefonen var den infraröda FLIR-kameran det väldigt speciella partytricket. Några sådana finurligheter har inte S52. Den har faktiskt inte en enda sensor eller app utöver det vanliga. S52 har dock fått fingeravtrycksläsare, vilket är bekvämt till vardags. Framför allt eftersom man inte kan låsa upp mobilen med selfie-kameran.

Batteriet är på 3100 mAh, vilket är ganska klent för en telefon som är avsedd att användas långt bort från vägguttag. Trådlös laddning får man inte heller.

Enkel men bra kamera

I en tid när antalet linser ökar för varje mobilgeneration har CAT S52 bara en enda vidvinkelkamera på 12 Mp på baksidan, så man får klara sig utan superzoom och avancerad fokusering. Lyckligtvis är den enda optiken som finns riktigt duglig och ljusstark, så bilderna blir helt acceptabla. Inomhusfoto i bra belysning har naturliga färger, även om det syns tydligt att bilden är starkt bearbetad. I dåligt ljus flyter detaljerna ihop och brusreduceringen är så stark att bilden blir dimmig.

 

12 Mp-kameran i CAT S52 räcker inte för längre zoom-utsvävningar. (Foto: L&B)

Annons

Färgerna är fina i bra ljus, men djupskärpan är svag. (Foto: L&B)

I dålig belysning försvinner alla detaljer. Bildprocessorn har arbetat för högtryck för att ta bort brus. (Foto: L&B)

Benchmarks

Processorn är en åttakärnig 1,8 GHz Mediatek P35. Även om antalet kärnor arbetshastigheten är hög på papperet så befinner vi oss i den absoluta ekonomiklassen. Det avslöjar Geekbench 5-testet som ger 166 poäng singlecore och 1000 multicore. Det är med god marginal lägst i testet. PCMark Work 2.0-testet slutade med resultatet 5 508.

Sämst går det dock i grafiktestet: 3DMark Sling Shot Extreme slutade på 511 poäng. Det är mindre än hälften av vad telefonerna från Doogee och uleFone klarade av. Och ungefär en tiondel av min egen ett år gamla Huawei P30 Pro! Basemark GPU-testet visar samma tendens, med ett resultat på 710.

Även om batteriet bara är hälften så stort som konkurrenternas så gick batteritestet förhållandevis bra. Åtta timmar är respektabelt. Men den lågupplösta skärmen och långsamma processorn drar allt annat än mindre ström.

Annons

 

Fysiskt test

CAT S52 är IP68-klassad, vilket i detta fall ska tolkas som att den tål att ligga på 1,5 meters djup i upp till 35 minuter. Den klarade därför utan problem en halvtimme i en hink med vatten. Trots att USB-C-porten och hörlursuttaget inte kan täckas för. Fritt fall från en och en halv meter ner i betonggolv på baksidan, skärm respektive hörn avklarades utan en skråma, och allt fungerade normalt efteråt.

 

Slutsats

CAT S52 är en ganska så snygg och inte speciellt dyr toughphone som kan vara ett lockande alternativ om man inte vill släpa på en stor, tung och klumpig hantverkarmobil. När det gäller tålighet uppfyller den kraven fullt ut och är lika opåverkad av vatten och våld som dess fysiskt större konkurrenter. När det gäller prestanda och funktioner tar S52 dock jumboplatsen. Den har inga speciella funktioner för de som jobbar utomhus och det är svårt att hitta en smartmobil som är lika långsam.

Läs alla artiklar i 1 månad för 49 kr

Få tillgång till alla plus-artiklar samt hela testarkivet.

ingen bindningstid Vill du beställa tidningen? Klicka här Redan prenumerant?

Också i detta test:

Doogee S68 Pro

Powerbank med inbyggd telefon

Doogees hantverkarmodell är tillräckligt billig för att köpas som extratelefon, och den kan fungera som en trådlös laddare för andra enheter.

Tillräckligt billig för att ha som extratelefon när man jobbar. Lång batteritid. Trådlös laddning – åt båda håll!
Testets största och tyngsta. Trots många kameror är bildkvaliteten inte värd att skriva hem om.

uleFone Armor 7

För fumliga fotografer

Gedigen telefon som kan ett par kul konster – och inte minst har en riktigt bra kamera.

Stor og rigtig fin skærm, trådløs opladning – og et kamera i en kvalitet, vi ikke har set i en toughphone før.
Middelmådig processor, og 3D-grafikken er ikke noget at prale af.
forfatter

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.