CAT är det närmaste du kommer en märkesvara bland robusta mobiler. Namnet är inte bara välbekant från byggmaskiner, där de är störst i världen, utan också från rejäla skor och dito telefoner – båda tillverkade på licens. Under åren har vi testat åtskilliga CAT-märkta telefoner, senast var det den våldsamma S61.
CAT S52 är en mellanpris-telefon som vid första anblicken ser ut som en vanlig, lite tjock smartmobil. En metallram hela vägen runt telefonen är det enda som avslöjar att det handlar om en toughphone. Skärmen är 5,7 tum stor men känns större eftersom hela fronten täcks av en sammanhängande svart yta av Gorilla Glass 6, och det finns mer än en centimeters plats ovanför och under skärmen. Upplösningen är 1440 x 720 pixlar.
Det finns 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme. Det är hälften så mycket som i uleFone, och även om det är tillräckligt så kommer det att innebära en begränsning för avancerade användare. I praktiken är det dock hastigheten och inte minnet som nog begränsar användningen. Trots ett generöst antal kärnor är processorn nämligen slö, så en tryckning på en ikon följs av. En paus. Innan appen. Öppnas.
Inga partytrick
När vi testade CAT S61-telefonen var den infraröda FLIR-kameran det väldigt speciella partytricket. Några sådana finurligheter har inte S52. Den har faktiskt inte en enda sensor eller app utöver det vanliga. S52 har dock fått fingeravtrycksläsare, vilket är bekvämt till vardags. Framför allt eftersom man inte kan låsa upp mobilen med selfie-kameran.
Batteriet är på 3100 mAh, vilket är ganska klent för en telefon som är avsedd att användas långt bort från vägguttag. Trådlös laddning får man inte heller.
Enkel men bra kamera
I en tid när antalet linser ökar för varje mobilgeneration har CAT S52 bara en enda vidvinkelkamera på 12 Mp på baksidan, så man får klara sig utan superzoom och avancerad fokusering. Lyckligtvis är den enda optiken som finns riktigt duglig och ljusstark, så bilderna blir helt acceptabla. Inomhusfoto i bra belysning har naturliga färger, även om det syns tydligt att bilden är starkt bearbetad. I dåligt ljus flyter detaljerna ihop och brusreduceringen är så stark att bilden blir dimmig.
Benchmarks
Processorn är en åttakärnig 1,8 GHz Mediatek P35. Även om antalet kärnor arbetshastigheten är hög på papperet så befinner vi oss i den absoluta ekonomiklassen. Det avslöjar Geekbench 5-testet som ger 166 poäng singlecore och 1000 multicore. Det är med god marginal lägst i testet. PCMark Work 2.0-testet slutade med resultatet 5 508.
Sämst går det dock i grafiktestet: 3DMark Sling Shot Extreme slutade på 511 poäng. Det är mindre än hälften av vad telefonerna från Doogee och uleFone klarade av. Och ungefär en tiondel av min egen ett år gamla Huawei P30 Pro! Basemark GPU-testet visar samma tendens, med ett resultat på 710.
Även om batteriet bara är hälften så stort som konkurrenternas så gick batteritestet förhållandevis bra. Åtta timmar är respektabelt. Men den lågupplösta skärmen och långsamma processorn drar allt annat än mindre ström.
Fysiskt test
CAT S52 är IP68-klassad, vilket i detta fall ska tolkas som att den tål att ligga på 1,5 meters djup i upp till 35 minuter. Den klarade därför utan problem en halvtimme i en hink med vatten. Trots att USB-C-porten och hörlursuttaget inte kan täckas för. Fritt fall från en och en halv meter ner i betonggolv på baksidan, skärm respektive hörn avklarades utan en skråma, och allt fungerade normalt efteråt.
Slutsats
CAT S52 är en ganska så snygg och inte speciellt dyr toughphone som kan vara ett lockande alternativ om man inte vill släpa på en stor, tung och klumpig hantverkarmobil. När det gäller tålighet uppfyller den kraven fullt ut och är lika opåverkad av vatten och våld som dess fysiskt större konkurrenter. När det gäller prestanda och funktioner tar S52 dock jumboplatsen. Den har inga speciella funktioner för de som jobbar utomhus och det är svårt att hitta en smartmobil som är lika långsam.
Också i detta test:
Doogee S68 Pro
Powerbank med inbyggd telefon
Doogees hantverkarmodell är tillräckligt billig för att köpas som extratelefon, och den kan fungera som en trådlös laddare för andra enheter.
uleFone Armor 7
För fumliga fotografer
Gedigen telefon som kan ett par kul konster – och inte minst har en riktigt bra kamera.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser