TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST uleFone Armor 7

För fumliga fotografer

Gedigen telefon som kan ett par kul konster – och inte minst har en riktigt bra kamera.

forfatter
Publicerad 2020-04-01 - 10:30
Karakter
uleFone Armor 7
L&B tycker
Stor og rigtig fin skærm, trådløs opladning – og et kamera i en kvalitet, vi ikke har set i en toughphone før.
Middelmådig processor, og 3D-grafikken er ikke noget at prale af.
 • Klassning: IP69, MIL-STD-810G
 • CPU: 2,0 GHz Mediatek P90, octa-core
 • Kort: nanoSIM + MicroSD
 • Minne: 8 GB / 128 GB
 • Skärm: 6,3 tum, 2340 x 1080, Gorilla Glass 4
 • Operativsystem: Android 9
 • Kamera: 48 Mp f/1,7 vidvinkel / 16 Mp f/2,0 vidvinkel AF / 8 Mp f/2,4 tele / 16 Mp selfie
 • Trådlöst: 4G, Wi-Fi 802.11ac, BT 5.0
 • Batteri: 5 500 mAh
 • Mått: 8,1 x 16,6 x 1,4 cm (BxHxD)
 • Vikt: 290 g
 • Funktioner: FM-radio, accelerometer, gyro, kompass, pulsmätare, lufttrycksmätare, elektroskop
 • Webb: ulefone.com
 • Geekbench 5: 385 singlecore, 1 480 multicore
 • Basemark GPU: 1 673
 • 3D Mark Sling Shot Extreme: 1 188
 • PCMark: 9 926
 • PCMark Battery: 8:23 h
Riktpris: 5 500Pr. 2020-04-01 Produktsida

Precis som med Doogee är kinesiska uleFone inte ett namn vi är vana vid att se på skandinaviska butikshyllor. Men märket har ett omfattande utbud av både vanliga och robusta telefoner.

UleFone Armor 7 är byggd efter samma mall som Doogee S68 Pro. Faktiskt så mycket att man kan misstänka att de kommer från samma fabrik. Metallskenorna på sidan, de stötsäkra hörnen och till och med skruvarna är precis likadana. Armor 7 är dock lite större och lite smalare på ett sätt som närmar sig elegans – fast utan att nå hela vägen fram.

uleFone Armor 7 är en riktigt bra mellanklassmobil – i robust version.  

Skärmen är 6,3 tum på diagonalen och har en upplösning på 2340 x 1 080 pixlar. För att vara en toughphone är ramen ganska smal och i rätt belysning kan Armor 7 mycket väl misstas för en vanlig smartmobil. Om man bortser från att den är dubbelt så tjock. Skärmen skyddas av ett extra lager folie.

Armor 7 är försedd med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. Alltså precis som en helt vanlig mobil.

 

Samma verktyg överallt

Även på insidan finns det många likheter mellan uleFone och Dogee. ”Verktygslådan” med praktiska appar för friluftsliv och byggarbetsplatser innehåller många liknande program. Det gäller vattenpass, lodlinje, höjdmätare, förstoringsglas, ljudtrycksmätare och verktyget för att hänga upp tavlor. Armor 7 briljerar dock med fler inbyggda sensorer. Här hittar man även en lufttrycksmätare och en pulsmätare. Den senare fungerar med hjälp av en fotosensor på baksidan. Det är smart, men också lite opraktiskt eftersom du måste hålla fingret mot telefonen och hålla dig lugn under de 40 sekunderna som mätningen tar.

UleFone Armor 7 kan laddas trådlöst (om du stöter på en Qi-laddare ute i vildmarken). Du kan också använda telefonen som en powerbank för andra enheter med en USB-kabel.

 

Fin kamera

Kamerasektionen i Armor 7 består av tre linser. Huvudkameran är på inte mindre än 48 Mp och bländare 1,7. Det är verkligen tjusigt, och kan förklara varför Armor 7 briljerar med inomhusfoton. Den tar faktiskt bättre bilder i dåligt ljus än vad CAT och i synnerhet Doogee klarar av i bra belysning! Skulle det inte finnas tillräckligt med ljus så består blixten av inte färre än fem starka lysdioder! Det räcker för att garantera bra ljus på flera meters håll.

 

uleFone Armor 7 tar testets klart bästa utomhusfoton. (Foto: L&B)
Inomhusfoto i bra ljus med uleFone går fint, bilderna har bra detaljer. (Foto: L&B)
Även i dåligt ljus kommer detaljerna med. Tillsammans med lite brus. (Foto: L&B)

Benchmarks

Precis som de övriga modellerna i testet har uleFone en octacore-processor från Mediatek. Här är det dock en 2 GHz-version av P90, som är betydligt starkare för speciellt AI-beräkningar. Vilket förmodligen kameran tjänar på.

I ren beräkningskraft är skillnaden mot Doogees P70-processor dock liten. Geekbench 5 hamnade på 385 poäng singlecore och 1480 multicore. PCMark Work 2.0-testet gav 9926 poäng, vilket inte bara är medelbra utan faktiskt riktigt prydligt.

Inte heller Armor 7 är en telefon man ska välja för 3D-grafikens skull. Basemark GPU slutade på 1673 poäng och 3DMark Sling Shot Extreme på 1188. Det är sämre än den billigare Doogee S86 Pro.

Som en toughphone bör kan Armor 7 köras länge på en laddning. 8 timmar och 23 minuter ser till att du inte får slut på ström ens på en tvådagars tur med kanoten.

 

Fysiskt test

UleFone Armor 7 är specificerad både som IP68 och IP69K. Det första innebär att den tål en och en halv meters vatten i en halvtimme. Det andra är att telefonen klarar av att spolas med 80-gradigt varmt vatten under tryck. En vända i en hink vatten påverkade den alltså inte det minsta. Trots att USB-C-porten inte är förseglad. Inte heller falltestet, som bestod av fritt fall från en och en halv meter i betonggolvet, där den landade på baksidan, skärmen respektive hörnen, orsakade ens minsta lilla repa i lacken.

 

Slutsats

UleFone är en okänd aktör, men befinner sig på en scen där ingen av de välkända mobiltillverkarna vill vara med. Och eftersom Armor 7 gör det mest rätt blir den en vinnare. UleFone har lyckats para ihop förnuftig hårdvara med en riktigt bra kamera – och till ett lockande pris, där den enda kompromissen man måste göra är storleken. Stegmätare, pulsmätare och kompass är fint, men för träning föredrar du nog att ha allt sådant i en smartklocka i stället.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

Också i detta test:

CAT S52

Får i ulvakläder

CATs mest slimmade toughphone hittills kan inte hävda sig med något annat än sitt robusta yttre.

Testets mest slimmade och snyggast designade mobil. Vattentät och tål verkligen omild behandling.
Saknar helt speciella hantverkarfunktioner. Långsam på det mesta – och extra långsam med grafik.

Doogee S68 Pro

Powerbank med inbyggd telefon

Doogees hantverkarmodell är tillräckligt billig för att köpas som extratelefon, och den kan fungera som en trådlös laddare för andra enheter.

Tillräckligt billig för att ha som extratelefon när man jobbar. Lång batteritid. Trådlös laddning – åt båda håll!
Testets största och tyngsta. Trots många kameror är bildkvaliteten inte värd att skriva hem om.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Extremt för de extrema Med solenergiladdning, safirglas och titan klarar Enduro 2 långa träningspass i tuff miljö.
Nya smarta klockor från Samsung med fokus på hälsa Den nya Galaxy Watch5-serien kommer bland annat att möjliggöra mer omfattande mätning av sömnen.
Samsung uppgraderar sina hopfällbara mobiler De två vikbara mobilerna kommer bland annat med blixtsnabb processor och Galaxy Z Fold 4 får kamera från Galaxy S22-serien.
En uppgraderad nedgradering OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.
Stort ståhej om ingenting Kan en mobiltelefon vara modig, varm och själfull?
Ingen mer Exynos i Samsung Galaxy-modeller Qualcomm har nu officiellt bekräftat att alla modeller i den kommande Samsung Galaxy S23-serien uteslutande har Snapdragon-processorer under skärmen. Exynos är ute.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend