TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!

TEST Toughphones

Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

forfatter
Publicerad 2020-04-01 - 10:30
Produkter i testet
 • CAT S52
 • Doogee S68 Pro
 • uleFone Armor 7
 • En smartphone är ett oumbärligt verktyg – och ett älskat tidsfördriv – för de allra flesta. Men om du tillbringar din vardag under bar himmel så ställer det höga krav på elektroniken. Samma sak gäller för de som ser fram emot att tillbringa semestern på en kanottur eller festival.

  Lösningen är så kallade toughphones, eller ”hantverkarmobiler”. En toughphone är egentligen en helt vanlig smartmobil som är så utomordentligt väl inpackad att den tål alla påfrestningar från en hänsynslös omvärld. Skalet måste dels vara vatten- och dammtätt och dels fungera som kofångare och ta emot stötar och slag.

  I detta test har vi tittat på tre av tuffingarna på mobilmarknaden, där motståndskraft räknas mer än finess. Och vi har provat dem på deras egna villkor, alltså hur väl de klarar sig när de går tufft till. Men också i vilken utsträckning de kan användas för att ringa med, surfa och köra appar. Vi tittar också på eventuella specialfunktioner för utomhusbruk.

  Oömma telefoner har sin egen nisch i mobilvärlden, där reglerna inte är desamma som i resten av världen. Först och främst handlar det om att vara robust. Hastighet och design kommer i andra hand. I tidigare tester av toughphones har resultaten varit långt under vanliga mobiltelefoner på alla områden. Riktigt så illa är det inte längre, de tre testade är faktiskt acceptabelt snabba och har skärmar som kan mäta sig med civila modeller vad gäller storlek och upplösning. Men de är främst avsedda för hårt arbete, så förvänta dig inte att kunn använda din toughphone till spel. När det gäller 3D-grafik och processorkraft hade de tre testade telefonerna ungefär samma datorkraft som en ett år gammal Huawei P30 Pro. Tillsammans!

  (Foto: uleFone)

  Så testade vi

  När vi får höra att en telefon är så gott som oförstörbar är vi helt enkelt tvungna att prova om det stämmer. I vetenskapens namn har vi därför systematiskt misshandlat testexemplaren. De har doppats i vatten, rullats i sand och tappats i golvet utan hänsyn till pris och skriftliga försäkringar om att behandla testföremålen varsamt. Under de bastanta skalen är telefonerna dock fortfarande smartmobiler, så de ska naturligtvis testas på sedvanligt sätt när det gäller hastighet, användarvänlighet, hastighet, funktioner – och hastighet.

  Det betyder IP-numren

  Så fort det handlar om mobiltelefoner och annan elektronik som tål hårda tag, stöter man på siffror och beteckningar som börjar med bokstäverna IP.

  Den så kallade IP-klassificeringen används för att beskriva hur damm- och vattenskyddad telefonen är.

  IP-klassningen säger alltså ingenting om hur mycket stryk telefonen tål, utan bara hur väl den står emot främmande ämnen. Håll därför utkik efter om det finns någon beskrivning av hur höga fall telefonen tål – och på vilket underlag.

  Första siffran (0 till 6) är smutsskyddet och andra siffran (0 till 8) vattentätheten. Ska telefonen vara riktigt tät bör den vara klassad som 67 eller 68. En IP68-telefon (med högsta täthetsklass) är fullständigt skyddad mot smuts och tål att ligga på flera meters djup länge.

  Första siffran

  0 – Inget skydd
  1 – Petskydd mot föremål större än 5 cm
  2 – Petskydd mot föremål större än 12,5 mm
  3 – Petskydd mot föremål större än 2,5 mm
  4 – Petskydd mot föremål större än 1 mm
  5 – Dammskyddad. Tål att tappas i sand, damm och mindre mängder kan tränga in
  6 – Dammtät. Inget damm tränger in

   

  Andra siffran

  0 – Inget skydd
  1 – Skyddad mot droppande vatten
  2 – Skyddad mot droppande vatten
  3 – Tål strilande vatten i fem minuter
  4 – Tål spolande vatten i fem minuter
  5 – Tål spolande vatten från munstycke (max 6,3 mm)
  6 – Skyddad mot kraftig överspolning av vatten
  7 – Tål att ligga i vatten i upp till en halvtimme på 1 meters djup
  8 – Tål att ligga kontinuerligt i vatten på mer än 1 meters djup (ofta upp till 3 meters djup)
  9K – Tål att sprutas med 80 grader varmt vatten på nära håll, under högt tryck

   

  MIL-STD-810G

  En annan klassning som dyker upp i beskrivningar av robusta mobiler är MIL-STD-810G. Det är den kravspecifikation som gäller för utrustning som ska användas av den amerikanska armén. För att klara MIL-STD-810G ska produkten vara testad i praktiken av en militär instans efter dess normer. Exakt vad som krävs beskrivs ingående i ett 810 sidor långt dokument som finns att läsa på den här adressen:

  http://www.atec.army.mil/publications/Mil-Std-810G/Mil-Std-810G.pdf

   

  Produkter i testet

  CAT S52

  Får i ulvakläder

  CATs mest slimmade toughphone hittills kan inte hävda sig med något annat än sitt robusta yttre.

  Testets mest slimmade och snyggast designade mobil. Vattentät och tål verkligen omild behandling.
  Saknar helt speciella hantverkarfunktioner. Långsam på det mesta – och extra långsam med grafik.

  Doogee S68 Pro

  Powerbank med inbyggd telefon

  Doogees hantverkarmodell är tillräckligt billig för att köpas som extratelefon, och den kan fungera som en trådlös laddare för andra enheter.

  Tillräckligt billig för att ha som extratelefon när man jobbar. Lång batteritid. Trådlös laddning – åt båda håll!
  Testets största och tyngsta. Trots många kameror är bildkvaliteten inte värd att skriva hem om.

  uleFone Armor 7

  För fumliga fotografer

  Gedigen telefon som kan ett par kul konster – och inte minst har en riktigt bra kamera.

  Stor og rigtig fin skærm, trådløs opladning – og et kamera i en kvalitet, vi ikke har set i en toughphone før.
  Middelmådig processor, og 3D-grafikken er ikke noget at prale af.
  Annons
  forfatter

  John Hvidlykke

  (f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

  Lämna en kommentar

  Kungen av vikmobiler är tillbaka Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.
  Lång men medelmåttig användningstid Nokia X30 5G är den grönaste telefonen från finska HMD, men prestanda är inte imponerande.
  Black Week 2022: Sex fantastiska mobilerbjudanden Du kan hitta bra mobiler till bra priser på Black Friday, men butikerna försöker också bli av med de mest osäljbara produkterna. Så här undviker du felköp.
  Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
  Toppmobiler under 2023 kommer ha denna processor Så här blir Qualcomms nya systemkrets för de dyraste Android-mobilerna på marknaden.
  Den perfekta mellanmobilen Pixel 7 har i stort sett allt som storebror Pro har – men lite billigare.
  Följ Ljud & Bild