data-srcset
TESTToughphones

Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

En smartphone är ett oumbärligt verktyg – och ett älskat tidsfördriv – för de allra flesta. Men om du tillbringar din vardag under bar himmel så ställer det höga krav på elektroniken. Samma sak gäller för de som ser fram emot att tillbringa semestern på en kanottur eller festival.

Lösningen är så kallade toughphones, eller ”hantverkarmobiler”. En toughphone är egentligen en helt vanlig smartmobil som är så utomordentligt väl inpackad att den tål alla påfrestningar från en hänsynslös omvärld. Skalet måste dels vara vatten- och dammtätt och dels fungera som kofångare och ta emot stötar och slag.

I detta test har vi tittat på tre av tuffingarna på mobilmarknaden, där motståndskraft räknas mer än finess. Och vi har provat dem på deras egna villkor, alltså hur väl de klarar sig när de går tufft till. Men också i vilken utsträckning de kan användas för att ringa med, surfa och köra appar. Vi tittar också på eventuella specialfunktioner för utomhusbruk.

Oömma telefoner har sin egen nisch i mobilvärlden, där reglerna inte är desamma som i resten av världen. Först och främst handlar det om att vara robust. Hastighet och design kommer i andra hand. I tidigare tester av toughphones har resultaten varit långt under vanliga mobiltelefoner på alla områden. Riktigt så illa är det inte längre, de tre testade är faktiskt acceptabelt snabba och har skärmar som kan mäta sig med civila modeller vad gäller storlek och upplösning. Men de är främst avsedda för hårt arbete, så förvänta dig inte att kunn använda din toughphone till spel. När det gäller 3D-grafik och processorkraft hade de tre testade telefonerna ungefär samma datorkraft som en ett år gammal Huawei P30 Pro. Tillsammans!

(Foto: uleFone)

Så testade vi

När vi får höra att en telefon är så gott som oförstörbar är vi helt enkelt tvungna att prova om det stämmer. I vetenskapens namn har vi därför systematiskt misshandlat testexemplaren. De har doppats i vatten, rullats i sand och tappats i golvet utan hänsyn till pris och skriftliga försäkringar om att behandla testföremålen varsamt. Under de bastanta skalen är telefonerna dock fortfarande smartmobiler, så de ska naturligtvis testas på sedvanligt sätt när det gäller hastighet, användarvänlighet, hastighet, funktioner – och hastighet.

Det betyder IP-numren

Så fort det handlar om mobiltelefoner och annan elektronik som tål hårda tag, stöter man på siffror och beteckningar som börjar med bokstäverna IP.

Den så kallade IP-klassificeringen används för att beskriva hur damm- och vattenskyddad telefonen är.

annons

IP-klassningen säger alltså ingenting om hur mycket stryk telefonen tål, utan bara hur väl den står emot främmande ämnen. Håll därför utkik efter om det finns någon beskrivning av hur höga fall telefonen tål – och på vilket underlag.

annons

Första siffran (0 till 6) är smutsskyddet och andra siffran (0 till 8) vattentätheten. Ska telefonen vara riktigt tät bör den vara klassad som 67 eller 68. En IP68-telefon (med högsta täthetsklass) är fullständigt skyddad mot smuts och tål att ligga på flera meters djup länge.

Första siffran

0 – Inget skydd
1 – Petskydd mot föremål större än 5 cm
2 – Petskydd mot föremål större än 12,5 mm
3 – Petskydd mot föremål större än 2,5 mm
4 – Petskydd mot föremål större än 1 mm
5 – Dammskyddad. Tål att tappas i sand, damm och mindre mängder kan tränga in
6 – Dammtät. Inget damm tränger in

 

annons

Andra siffran

0 – Inget skydd
1 – Skyddad mot droppande vatten
2 – Skyddad mot droppande vatten
3 – Tål strilande vatten i fem minuter
4 – Tål spolande vatten i fem minuter
5 – Tål spolande vatten från munstycke (max 6,3 mm)
6 – Skyddad mot kraftig överspolning av vatten
7 – Tål att ligga i vatten i upp till en halvtimme på 1 meters djup
8 – Tål att ligga kontinuerligt i vatten på mer än 1 meters djup (ofta upp till 3 meters djup)
9K – Tål att sprutas med 80 grader varmt vatten på nära håll, under högt tryck

 

MIL-STD-810G

En annan klassning som dyker upp i beskrivningar av robusta mobiler är MIL-STD-810G. Det är den kravspecifikation som gäller för utrustning som ska användas av den amerikanska armén. För att klara MIL-STD-810G ska produkten vara testad i praktiken av en militär instans efter dess normer. Exakt vad som krävs beskrivs ingående i ett 810 sidor långt dokument som finns att läsa på den här adressen:

http://www.atec.army.mil/publications/Mil-Std-810G/Mil-Std-810G.pdf

 

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testet
 data-srcset
CAT S52
CATs mest slimmade toughphone hittills kan inte hävda sig med något annat än sitt robusta yttre.
 data-srcset
Doogee S68 Pro
Doogees hantverkarmodell är tillräckligt billig för att köpas som extratelefon, och den kan fungera som en trådlös laddare för andra enheter.
 data-srcset
uleFone Armor 7
Gedigen telefon som kan ett par kul konster – och inte minst har en riktigt bra kamera.

  Alternativ till Toughphones

   data-srcset

  Xiaomis galna lyxmobil

  Xiaomis första premiummobil imponerar stort men kommer folk få hicka av prislappen?

  (Foto: Huawei)

  En briljant mobil du aldrig får köpa!

  Huawei P40 Pro skulle ha varit årets bästa kameramobil. Men i stället finns det framför allt ett problem som gör att de flesta bör ta en lång omväg runt den här telefonen.

   data-srcset

  Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

  Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

   data-srcset

  Spelkonsolen som är en mobil

  Andra generationen av Asus gaming-mobil är toppklass – men reserverad för ett fåtal.

   data-srcset

  Imponerande kamerarekord

  Mi Note 10 golvar konkurrenterna med hela fem kameror och 108 megapixels upplösning.