TEST : Toughphones

Tre telefoner du inte kan slå ihjäl

Behöver du köra appar på byggnadsställningen eller bara hålla koll på Facebook när du fjällvandrar? Då behöver du en robust mobil.

En smartphone är ett oumbärligt verktyg – och ett älskat tidsfördriv – för de allra flesta. Men om du tillbringar din vardag under bar himmel så ställer det höga krav på elektroniken. Samma sak gäller för de som ser fram emot att tillbringa semestern på en kanottur eller festival.

Lösningen är så kallade toughphones, eller ”hantverkarmobiler”. En toughphone är egentligen en helt vanlig smartmobil som är så utomordentligt väl inpackad att den tål alla påfrestningar från en hänsynslös omvärld. Skalet måste dels vara vatten- och dammtätt och dels fungera som kofångare och ta emot stötar och slag.

I detta test har vi tittat på tre av tuffingarna på mobilmarknaden, där motståndskraft räknas mer än finess. Och vi har provat dem på deras egna villkor, alltså hur väl de klarar sig när de går tufft till. Men också i vilken utsträckning de kan användas för att ringa med, surfa och köra appar. Vi tittar också på eventuella specialfunktioner för utomhusbruk.

Oömma telefoner har sin egen nisch i mobilvärlden, där reglerna inte är desamma som i resten av världen. Först och främst handlar det om att vara robust. Hastighet och design kommer i andra hand. I tidigare tester av toughphones har resultaten varit långt under vanliga mobiltelefoner på alla områden. Riktigt så illa är det inte längre, de tre testade är faktiskt acceptabelt snabba och har skärmar som kan mäta sig med civila modeller vad gäller storlek och upplösning. Men de är främst avsedda för hårt arbete, så förvänta dig inte att kunn använda din toughphone till spel. När det gäller 3D-grafik och processorkraft hade de tre testade telefonerna ungefär samma datorkraft som en ett år gammal Huawei P30 Pro. Tillsammans!

(Foto: uleFone)

Så testade vi

När vi får höra att en telefon är så gott som oförstörbar är vi helt enkelt tvungna att prova om det stämmer. I vetenskapens namn har vi därför systematiskt misshandlat testexemplaren. De har doppats i vatten, rullats i sand och tappats i golvet utan hänsyn till pris och skriftliga försäkringar om att behandla testföremålen varsamt. Under de bastanta skalen är telefonerna dock fortfarande smartmobiler, så de ska naturligtvis testas på sedvanligt sätt när det gäller hastighet, användarvänlighet, hastighet, funktioner – och hastighet.

Det betyder IP-numren

Så fort det handlar om mobiltelefoner och annan elektronik som tål hårda tag, stöter man på siffror och beteckningar som börjar med bokstäverna IP.

Den så kallade IP-klassificeringen används för att beskriva hur damm- och vattenskyddad telefonen är.

IP-klassningen säger alltså ingenting om hur mycket stryk telefonen tål, utan bara hur väl den står emot främmande ämnen. Håll därför utkik efter om det finns någon beskrivning av hur höga fall telefonen tål – och på vilket underlag.

Första siffran (0 till 6) är smutsskyddet och andra siffran (0 till 8) vattentätheten. Ska telefonen vara riktigt tät bör den vara klassad som 67 eller 68. En IP68-telefon (med högsta täthetsklass) är fullständigt skyddad mot smuts och tål att ligga på flera meters djup länge.

Första siffran

0 – Inget skydd
1 – Petskydd mot föremål större än 5 cm
2 – Petskydd mot föremål större än 12,5 mm
3 – Petskydd mot föremål större än 2,5 mm
4 – Petskydd mot föremål större än 1 mm
5 – Dammskyddad. Tål att tappas i sand, damm och mindre mängder kan tränga in
6 – Dammtät. Inget damm tränger in

 

Andra siffran

0 – Inget skydd
1 – Skyddad mot droppande vatten
2 – Skyddad mot droppande vatten
3 – Tål strilande vatten i fem minuter
4 – Tål spolande vatten i fem minuter
5 – Tål spolande vatten från munstycke (max 6,3 mm)
6 – Skyddad mot kraftig överspolning av vatten
7 – Tål att ligga i vatten i upp till en halvtimme på 1 meters djup
8 – Tål att ligga kontinuerligt i vatten på mer än 1 meters djup (ofta upp till 3 meters djup)
9K – Tål att sprutas med 80 grader varmt vatten på nära håll, under högt tryck

 

MIL-STD-810G

En annan klassning som dyker upp i beskrivningar av robusta mobiler är MIL-STD-810G. Det är den kravspecifikation som gäller för utrustning som ska användas av den amerikanska armén. För att klara MIL-STD-810G ska produkten vara testad i praktiken av en militär instans efter dess normer. Exakt vad som krävs beskrivs ingående i ett 810 sidor långt dokument som finns att läsa på den här adressen:

http://www.atec.army.mil/publications/Mil-Std-810G/Mil-Std-810G.pdf

 

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
CAT S52
CATs mest slimmade toughphone hittills kan inte hävda sig med något annat än sitt robusta yttre.
Doogee S68 Pro
Doogees hantverkarmodell är tillräckligt billig för att köpas som extratelefon, och den kan fungera som en trådlös laddare för andra enheter.
uleFone Armor 7
Gedigen telefon som kan ett par kul konster – och inte minst har en riktigt bra kamera.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Här är resultatet av kamerablindtestet med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Ett överraskande resultat: iPhone totalvinnare, men inte överlägsen

  OnePlus 8T

  Riktpris: 7500 kr Nedbantat flaggskepp

  Kamerablindtest med Apple, Huawei, Motorola, OnePlus och Samsung

  Riktpris: kr Nu får DU utse den bästa mobilkameran!

  Asus ZenFone 7 Pro ZS671KS

  Riktpris: 9000 kr Bäst ZenFone hittills
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.